healthsolutions

Covid-19: Χρήσιμες οδηγίες για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020

Οι ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος, όπως και με κάθε άλλο καρκίνο, όταν  βρίσκονται σε χημειοθεραπεία, παρουσιάζουν ανοσοκαταστολή, γι’ αυτό και θα πρέπει να τηρούν με ευλάβεια τις οδηγίες προστασίας από τον κορονοϊό, όπως έχουν αναλυτικά περιγραφεί από τον ΕΟΔΥ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο καρκίνος παγκρέατος  δεδομένης της επιθετικής συμπεριφοράς του, δεν «συγχωρεί» καθυστερήσεις και αναβολές στην αντιμετώπισή του. Συνεπώς, οι αναγκαίες εγχειρήσεις για αφαίρεση όγκων παγκρέατος δεν πρέπει να αναβάλλονται, ενώ οι ασθενείς για κανέναν λόγο δεν πρέπει να διακόψουν τη χημειοθεραπεία τους, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος

Όσοι ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος (ΚΠ), όπως και με κάθε άλλο καρκίνο, βρίσκονται σε χημειοθεραπεία, παρουσιάζουν ανοσοκαταστολή, δηλαδή μειωμένη αντίσταση σε λοιμώξεις, άρα και σε λοίμωξη από  COVID-19. Οι ασθενείς όμως με ιστορικό ΚΠ που δεν λαμβάνουν χημειοθεραπεία, έχουν τις ίδιες (και όχι αυξημένες) πιθανότητες με τον υπόλοιπο πληθυσμό να νοσήσουν από COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ασθενείς με ΚΠ επιβάλλεται να ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες πρόληψης όπως έχουν αναλυτικά περιγραφεί από τον ΕΟΔΥ και πλέον είναι πασίγνωστες (πολύ συχνό πλύσιμο χεριών, κατάλληλη μάσκα προσώπου, παραμονή στο σπίτι, αποφυγή συγχρωτισμού με άλλους ανθρώπους). Ειδικώς όμως, εκείνοι που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία πρέπει να είναι ακραία σχολαστικοί με τα προηγούμενα και να αναφέρουν οποιαδήποτε συμπτώματα στον ογκολόγο τους. Καλύτερα να επικοινωνήσουν μαζί του και να αποδειχθεί ότι δεν χρειαζόταν, παρά να παραμελήσουν να ανακοινώσουν ένα ύποπτο σύμπτωμα, ενώ θα έπρεπε.

Σε περίπτωση που ένας ασθενής με καρκίνο του παγκρέατος εμφανίσει συμπτώματα του νέου κορονοϊού, πρέπει ΑΜΕΣΟΤΑΤΑ να επικοινωνήσει με τον παθολόγο-ογκολόγο ή τον ογκολογικό χειρουργό που τον παρακολουθεί και εκείνοι, με την βοήθεια του ειδικού λοιμωξιολόγου που αυτονοήτως ανήκει στην ομάδα, θα τον καθοδηγήσουν κατάλληλα.

Πιθανές  επιπλοκές

Σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν χημειοθεραπεία, τα συμπτώματα είναι τα γνωστά που πλέον όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει από την σωστή δημοσιότητα των ημερών (βήχας, πυρετός, δύσπνοια, αδυναμία). Σε εκείνους όμως που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, οι επιπλοκές μπορεί να είναι βαρύτερες και πιο επικίνδυνες. Αυτός φυσικά δεν είναι λόγος να διακόψουν την χημειοθεραπεία, διότι είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση του ΚΠ, από τον οποίο μάλιστα η ζωή τους στατιστικά κινδυνεύει πολύ περισσότερο από ό,τι από τον COVID-19. Πρέπει να γίνεται πάντοτε δηλαδή, στάθμιση κινδύνων και σύγκριση μεταξύ κινδύνου και οφέλους.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου στο πάγκρεας δεν «συγχωρεί» καθυστερήσεις

Ασθενείς με ΚΠ που έχουν ένδειξη εγχείρησης, πρέπει να χειρουργούνται οπωσδήποτε για να αφαιρεθεί ριζικά ο όγκος χωρίς καθυστέρηση και παρά την πανδημία του COVID-19. Αυτό διότι ο κίνδυνος για την ζωή τους από την μη αφαίρεση του όγκου είναι απείρως μεγαλύτερος από τον κίνδυνο λόγω του COVID-19. Όμως, η τακτική επικοινωνία με τον γιατρό τους για παρακολούθηση της πορείας τους μετεγχειρητικά μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά με πλατφόρμες όπως το skype, ώστε να αποφεύγεται η έκθεσή τους σε δημόσιους χώρους, ο συγχρωτισμός κτλ. 'Άρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ορθή αντιμετώπιση των ασθενών αυτών δεν αναστέλλεται, διότι ο ΚΠ είναι απείρως σημαντικότερος και πιο επικίνδυνος από τον COVID-19. 

Τι πρέπει να προσέχουν οι φροντιστές των ογκολογικών ασθενών

Το περιβάλλον των ασθενών με ΚΠ πρέπει αφ' ενός να είναι πολύ περιορισμένο: ένας-δύο άνθρωποι, όχι περισσότεροι, ώστε να ελαχιστοποιείται ο συγχρωτισμός. Αφ' ετέρου, οι ελάχιστοι αυτοί άνθρωποι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά, υπερβολικά σχολαστικοί στην τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και πρόληψης, όπως είπαμε προηγουμένως. 

Η συμβουλή που δεν πρέπει να ξεχνούν οι ασθενείς

Σχολαστικότατη τήρηση όλων των γνωστών κανόνων, ακόμα κι εάν σε μερικούς φαίνονται υπερβολικοί. Δεν είναι υπερβολικοί. Μπορεί να είναι σωτήριοι. Ειδικώς για όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Συγχρόνως όμως, επειδή ο ΚΠ έχει επιθετική συμπεριφορά και δεν συγχωρεί καθυστερήσεις και αναβολές στην αντιμετώπισή του, πρέπει οι αναγκαίες εγχειρήσεις για αφαίρεση όγκων παγκρέατος, καθώς και οι χημειοθεραπείες (πριν ή μετά την εγχείρηση) να γίνονται κανονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Τσιώτο Γρηγόριο, Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής, Mayo Clinic, Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα-Υγεία, τηλ.επικοινωνίας: 210 6867688, 6972094230 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.digestive-surgery.gr.Copyright medicalblog © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions