healthsolutions

Αναπαραγωγική Χειρουργική: Ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Η αναπαραγωγική χειρουργική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, από την οποία επηρεάζονται εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Είναι γεγονός πως, δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής, που οδηγεί στη συνεχή αναβολή μιας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης, η υπογονιμότητα συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για τη σύγχρονη ιατρική, γι’ αυτό και ένα σημαντικό εύρος χειρουργικών τεχνικών, με εξέχουσες την λαπαροσκόπηση και την υστεροσκόπηση, στοχεύουν στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων που επηρεάζουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Από τη θεραπεία ζητημάτων, όπως η απόφραξη σαλπίγγων μέχρι την αφαίρεση κάποιου πολύποδα ή ενός ινομυώματος, τέτοιου είδους επεμβάσεις μπορούν να αποκαταστήσουν την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας και να βελτιώσουν τη συνολική της ευεξία.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι συνηθέστερες αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας που χρήζουν χειρουργικής παρέμβασης; Με ποιες επεμβάσεις μπορεί να βελτιωθεί η γονιμότητα της γυναίκας; Ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Ενδοσκοπικός Χειρουργός Αναπαραγωγής και Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μητέρα Στέφανος Χανδακάς, μας δίνει τις απαντήσεις.

Ο ρόλος της αναπαραγωγικής χειρουργικής στη διασφάλιση της γυναικείας γονιμότητας

Η εξέλιξη της κοινωνίας και η εναλλαγή κοινωνικών ρόλων οδηγεί τις γυναίκες στη συνεχή αναβολή μιας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μέσου όρου τεκνοποίησης, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύεται η γονιμότητα, αυξάνοντας τα ποσοστά υπογονιμότητας τόσο στην χώρα μας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις περιπτώσεις που ήδη υπάρχει κάποιο παθοφυσιολογικό εύρημα, το οποίο παρεμποδίζει την φυσιολογική σύλληψη, εφαρμόζονται χειρουργικές παρεμβάσεις, που επιδιορθώνουν την εκάστοτε παθολογία και αυξάνουν την πιθανότητα μιας ερχόμενης φυσιολογικής κύησης. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν το 75%!

Η αναπαραγωγική χειρουργική αποτελεί σημαντικό μέρος στη θεραπεία της γυναίκειας υπογονιμότητας και έχει μεγάλο ρόλο για τη μελλοντική διασφάλιση της γονιμότητας σε γυναίκες που χρήζουν γυναικολογικής επέμβασης, αλλά δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση να τεκνοποιήσουν, είτε επιτυγχάνοντας αποκατάσταση γονιμότητας, καθιστώντας δυνατή την ικανότητα αυτόματης σύλληψης, είτε αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής  γονιμοποίησης. Οι σημαντικότερες χειρουργικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της γυναικείας αναπαραγωγής είναι η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση.

Οι συνηθέστερες αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας

Στις γυναίκες πρέπει να λειτουργούν σωστά οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και η μήτρα τους, ώστε να μείνουν έγκυες. Συνθήκες που επηρεάζουν οποιοδήποτε από αυτά τα όργανα μπορούν να συμβάλλουν στην γυναικεία υπογονιμότητα. Οι συνηθέστερες αίτιες γυναίκειας υπογονιμότητας που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης είναι η εκ γενετής ανωμαλία στην ανατομία της μήτρας, η παρουσία ινομυωμάτων, η παρουσία ενδομήτριου πολύποδα και η πιο συχνή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας είναι η βλάβη των σαλπίγγων, είτε από προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις είτε από ενδομητρίωση είτε από φλεγμονή όπου και αυτή αποκαθίσταται χειρουργικά.

Οι σημαντικότερες χειρουργικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της γυναικείας γονιμότητας

Οι σημαντικότερες χειρουργικές παρεμβάσεις είναι η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση. Στην λαπαροσκόπηση η βλάβη επιδιορθώνεται διαμέσου πολύ μικρών τομών στην κοιλιά, μεγέθους μόλις 5 χιλιοστών. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για να διαγνώσει και να επιδιορθώσει βλάβες που μπορεί να έχουν υποστεί στο αναπαραγωγικό σύστημα, όπως η αφαίρεση ινομυωμάτων, οι κύστες στις ωοθήκες, η ενδομητρίωση  αλλά και οι συμφύσεις που αλλοιώνουν την σύνδεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Πρόκειται για μια πρωτοπόρο μέθοδο εξέτασης του εσωτερικού της μήτρας  καθώς εξετάζεται με μεγάλη ακρίβεια και χρησιμοποιείται για να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει περιστατικά υπογονιμότητας. Η μέθοδος της υστεροσκόπησης μπορεί να αντιμετωπίσει ινομυώματα και πολύποδες, αλλά και άλλες αιτίες υπογονιμότητας, όπως οι συμφύσεις και η παρουσία διαφράγματος μήτρας, αποτελεί μια διαδικασία χωρίς τομές και με τον επεμβατικό πόνο να είναι μηδαμινός και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας να πραγματοποιείται την ίδια κιόλας μέρα.

Τα κριτήρια κατά την επιλογή του κατάλληλου ιατρού

Συμπερασματικά, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, η πρόκληση για τον ειδικό αναπαραγωγής είναι να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί την αναπαραγωγική χειρουργική κατάλληλα και αποτελεσματικά, ώστε να παρέχει την καλύτερη επιλογή για τη διασφάλιση της γονιμότητας.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Ενδοσκοπικό Χειρούργο Αναπαραγωγής κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδρο της HOPEgenesis.

Info

Ο Στέφανος Χανδακάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και τη διδακτορική του διατριβή (PhD) με βαθμό «Άριστα». Κατέχει δίπλωμα Master in Business Administration (MBA) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Imperial College London, με σημαντικές διακρίσεις στην Επιχειρηματικότητα (European Business Entrepreneurship Award 2003). Εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες στη μαιευτική, τη γυναικολογία και τη λαπαροενδοσκοπική / ρομποτική χειρουργική, ενώ υπήρξε ένας από τους νεότερους επιμελητές γυναικολογίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΝHS).

Διατελεί Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μητέρα, της Hellenic Healthcare Group, ενώ αναγορεύτηκε πρόσφατα σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ώστε να προσφέρει την εμπειρία του στην Προχωρημένη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Γυναικολογική Χειρουργική και στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Κατέχει σημαντική διοικητική εμπειρία, έχοντας θητεύσει σε σημαντικές θέσεις, σε νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα τα τελευταία 18 χρόνια, ενώ έχει ιδρύσει επιτυχώς, γυναικολογικά κέντρα και μονάδες εξωσωματικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, συμμετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο της εταιρίας ανάπτυξης 3D λογισμικού ιατρικής εκπαίδευσης ORAMAVR, με έδρα την Καλιφόρνια.

Στο παρελθόν υπήρξε πρωταθλητής Ιστιοπλοΐας, μέλος της Εθνικής Ομάδος για 11 έτη και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, ενώ σήμερα υπηρετεί τον αθλητισμό ως Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση, αρχικά με τη συμμετοχή του στην Ομάδα Αιγαίου και την παροχή ιατρικής και υποστηρικτικής βοήθειας στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Εν συνεχεία, ίδρυσε το 2015 την ΑΣΤ.Μ.Κ.Ε HOPEgenesis, στόχος της οποίας είναι η ανατροπή του κλίματος υπογενητικότητας της Ελλάδος, η στήριξη της οικογένειας και η εύρεση λύσεων για το δημογραφικό ζήτημα, η οποία βραβεύτηκε το 2018 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως η καλύτερη ΜΚΟ στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον Στέφανο Χάνδακα σε Facebook, Instagram και tik tok

Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.drchandakas.gr/

Διαβάστε ακόμα από τον γιατρόCopyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions