healthsolutions

Αρθροπλαστική AMIS, η πρωτοποριακή τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019

Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές προηγμένες χώρες, η εξέλιξη των ελάχιστα επεμβατικών ορθοπαιδικών χειρουργικών τεχνικών μαζί με την ανάπτυξη της αναισθησιολογίας (περιοχική αναισθησία) και την κατανόηση και την εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με την αποκατάστασή του, έχουν φέρει επανάσταση στις ολικές αρθροπλαστικές του ισχίου και του γόνατος.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις αναισθησιολογικές τεχνικές, χρησιμοποιούνται πλέον περιοχικές τεχνικές, περιφερικότερα στις επισκληριδίου. Αντί δηλαδή να χορηγείται τοπικό αναισθητικό στη σπονδυλική στήλη και να αποκλείονται (αναισθητοποιούνται) συλλήβδην όλα τα νεύρα (αμφοτερόπλευρα) από την οσφύ και κάτω, χορηγείται τοπικό αναισθητικό και αναισθητοποιούνται μόνο τα νεύρα, τα οποία νευρώνουν την περιοχή που πρόκειται να χειρουργηθεί.

Για να καταστεί αυτό δυνατόν τα νεύρα εντοπίζονται από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο με υπερήχους και ακολουθεί η έγχυση του φαρμάκου ή η τοποθέτηση λεπτού καθετήρα που εξασφαλίζει συνεχή χορήγηση τοπικού αναισθητικού και αναλγησία για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη διεγχειρητική αιμοδυναμική σταθερότητα, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου και γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς, έχοντας συγχρόνως λιγότερες επιπλοκές, αφού αποφεύγεται ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού.

Πιο συγκεκριμένα μπορεί να εφαρμοσθεί αποκλεισμός:

 1. Του οσφυϊκού πλέγματος νεύρων, με οπίσθια προσπέλαση. Η χορήγηση του τοπικού αναισθητικού γίνεται στην οσφύ, αλλά μακριά από την σπονδυλική στήλη.
 2. Των τελικών κλάδων του οσφυϊκού πλέγματος (μηριαίο νεύρο, θυροειδές νεύρο, μηροδερματικό νεύρο). Η έγχυση του τοπικού αναισθητικού γίνεται στην προσθία επιφάνεια του μηρού.
 3. Του ιερού πλέγματος νεύρων, με οπισθία προσπέλαση.
 4. Των νεύρων που βρίσκονται στο κανάλι των προσαγωγών μυών (για ολική αρθροπλαστική γόνατος).
 5. Των τελικών κλάδων του ισχυακού που νευρώνουν το γόνατο (i-pack block, για ολική αρθοπλαστική γόνατος).
 6. Του ισχιακού νεύρου με διάφορες προσπελάσεις (για ολική αρθοπλαστική γόνατος).
 7. Των τελικών νευρικών κλάδων που νευρώνουν την άρθρωση με τοπική διήθηση με τοπικό αναισθητικό κατά την διάρκεια στις χειρουργικής επέμβασης (γίνεται από τον χειρουργό, είτε στην κατ’ ισχίο, είτε στην άρθρωση του γόνατος).

Στόχος μας είναι ο ασθενής να μην πονά μετά το χειρουργείο

Η σύγχρονη αναισθησιολογική αντιμετώπιση της ολικής αρθοπλαστικής ισχίου (και γόνατος) απαιτεί πολύ καλή μετεγχειρητική αναλγησία, που να μην συνοδεύεται από τις επιπλοκές (π.χ ναυτία, έμετος) και να μην προκαλεί παράλυση ή αδυναμία του κάτω άκρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς χωρίς πόνο και αλλά και χωρίς τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού όταν ο ασθενής σηκωθεί από το κρεβάτι του και περπατήσει. Αυτό επιτυγχάνεται με τους κατάλληλους συνδυασμούς των προαναφερόμενων νευρικών αποκλεισμών (blocks) σε συνδυασμό με από του στόματος χορηγούμενα παυσίπονα (multimodal analgesia) ενώ αποφεύγονται εντελώς τα οπιοειδή καθώς και η επισκληρίδιος αναισθησία.

Στις μέρες μας σε πολλά ορθοπαιδικά κέντρα, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αυτές στις επεμβάσεις είναι εξωτερικοί ασθενείς! Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπάρχουν πολλοί ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί με ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος και την ίδια μέρα πηγαίνουν στο σπίτι τους. Και αυτές οι περιπτώσεις έχουν ήδη δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Ο Δρ. Richard Berger του νοσοκομείου Rush Medical Center στο Σικάγο ανακοίνωσε μια μεγάλη σειρά ασθενών (537), οι οποίοι υπεβλήθησαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012.Από στις οι 526 ασθενείς (98%) πήραν εξιτήριο την ίδια ημέρα ενώ οι 11 ασθενείς (2%) παρέμειναν στο νοσοκομείο περισσότερο από μία ημέρα. Σήμερα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν σαν εξωτερικοί ασθενείς ξεπερνούν στις 6.000!

Τα χαρακτηριστικά της τεχνικής ΑΜΙS

Στην προσπέλαση του ισχίου η μοναδική MIS τεχνική είναι η AMIS (anterior minimal invasive surgery). Πέραν της τομής του δέρματος, η AMIS είναι η τεχνική η οποία σέβεται τους μύες και τα νεύρα «πηγαίνοντας» στα μεσομύια διαστήματα και κυρίως στα μεσονεύρια διαστήματα δηλαδή ανάμεσα στις ζώνες που νευρώνονται από το μηριαίο και το γλουτιαίο νεύρο. Σε πάνω από 150.000 ανθρώπους έχει εφαρμοστεί η AMIS με πολύ καλά αποτελέσματα.

Τα πλεονεκτήματα της AMIS του ισχίου είναι:

 1. Μικρή τομή του δέρματος (6-8 εκ.)
 2. Μειωμένος έως μηδενικός μετεγχειρητικός πόνος.
 3. Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικής χωλότητας.
 4. Μειωμένη έως και μηδενική πιθανότητα μετεγχειρητικού εξαρθήματος.
 5. Μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο.
 6. Μειωμένη απώλεια αίματος.
 7. Μικρότερη περίοδος αποκατάστασης.
 8. Γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τέλος, η AMIS γίνεται μόνο από εξειδικευμένους χειρούργους που έχουν την ανάλογη επάρκεια και πιστοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει μια ιστορία περίπου 7 δεκαετιών, και είναι η επέμβαση που έχει ένδειξη στις παθήσεις που καταστρέφουν τον χόνδρο της άρθρωσης του ισχίου και δημιουργούν αρθρίτιδα σε αυτήν.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι η δυσκαμψία, η δυσχέρεια στη βάδιση και ο πόνος, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και στην ηρεμία ή κατά τον ύπνο (νυχτερινός πόνος).

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη συνέντευξη του Δρ. Δημάκη Γεώργιου για την αρθροπλαστική :

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Γεώργιο Δημάκη, Διευθυντής ορθοπαιδικός χειρουργός της Ευρωκλινικής Αθηνών &  εξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων, τηλ. 2107016634 & 6945 797 797 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.advancedorthopedics.grCopyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions