healthsolutions

Τα πόδια μας: Οι συνήθεις πάσχοντες που μπορούν να ανακουφιστούν

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

«Σου φιλώ τα πόδια», «Πέφτω στα πόδια σου», «Ήμουν όλη μέρα στο πόδι». Είναι μερικά μόνο  από τα πάμπολλα αποφθέγματα, ενδεικτικά της αξίας που ο λαός μας έχει προσδώσει στο πόδι, σε αυτό το θαυμαστό μέρος- άκρο του σώματος που εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες του να στεκόμαστε όρθιοι και να βαδίζουμε άνετα, αρμονικά και, αν χρειαστεί, γρήγορα. Άλλωστε, μεγάλη είναι και η αισθητική αξία του ποδιού, αρκεί να σκεφτεί κανείς τη σημασία που αποδίδουν τόσοι και τόσοι στην υπόδηση, στα παπούτσια που φορούν δηλαδή και όχι μόνον.       

Τα πόδια- και αναφερόμαστε σε αυτό που επιστημονικά αποκαλείται «ποδοκνημική και άκρος πους», από τον «αστράγαλο» δηλαδή έως και τα δάκτυλα- επιβαρύνονται συχνά  από προβλήματα. Προβλήματα που μπορεί να είναι λίγο έως πολύ ενοχλητικά, στη χειρότερη περίπτωση όμως τα πόδια πονούν ίσως και τόσο που δεν είναι δυνατόν να περπατήσει κανείς. Συνειδητά δεν θα υπεισέλθουμε στις συνέπειες ενός αλλαγμένου, παθολογικού βαδίσματος, π.χ. στη σπονδυλική στήλη, γιατί ναι μεν μπορούν να υπάρξουν, από την άλλη όμως δεν έχουν απόλυτα ξεκαθαριστεί καθώς η έρευνα που γίνεται σήμερα έχει να μάς μάθει ακόμη πάρα πολλά σχετικά.

Ο χειμώνας, όταν είμαστε αναγκασμένοι να φοράμε κλειστά παπούτσια, είναι ίσως η πιο άσχημη περίοδος για τους πάσχοντες στα πόδια. Πόσο μάλλον πολλές κυρίες που υποχρεώνονται για επαγγελματικούς κυρίως λόγους (θυμηθείτε τη Meg Ryan στην ανάλογη σκηνή της ταινίας «Εργαζόμενο κορίτσι») να φορούν γόβες, κομψότατες μεν στενές και ψηλοτάκουνες δε. Τώρα που είναι καλοκαιράκι πάλι και καταφεύγουμε στα σανδάλια, επέρχεται κάποια ανακούφιση αλλά τα προβλήματα γίνονται ορατά, για να μην ξεχάσουμε και την αισθητική πλευρά που προαναφέραμε.

Έχουν λύση αυτά τα προβλήματα; Βεβαίως και έχουν γιατί η ορθοπαιδική παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντικές προόδους στο συγκεκριμένο τομέα. Προόδους που αφορούν τόσο στην καλύτερη κατανόηση αυτών των προβλημάτων όσο και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, σε σχέση με το πρόσφατο ακόμη παρελθόν.  Δεν πρέπει να παραλείψουμε μάλιστα να πούμε ότι αυτή  η αντιμετώπιση δεν γνωρίζει ηλικίες. Σαφέστατα και η επιστήμη του σήμερα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και στους ηλικιωμένους και μάλιστα ειδικά σε αυτούς είναι προσαρμοσμένες και πολλές εγχειρήσεις των ποδιών. 

 Τα πιο κοινά και συνηθισμένα προβλήματα των ποδιών

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, το γνωστό «κότσι»

Είναι μία κατάσταση πολύ διαδεδομένη δεν προκαλεί όμως και σε όλους  που την έχουν ενοχλήσεις! Πρόκειται για μία παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου, για μία διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ποδιού, δηλαδή για κάτι πολύ πιο σύνθετο από αυτό που βλέπει και φαντάζεται κανείς. Τα στενά, γυναικεία παπούτσια παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του αλλά δεν το προκαλούν από μόνα τους. Εφόσον ενοχλεί, αντιμετωπίζεται χειρουργικά και μόνο, τώρα πια με πάρα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αρκεί να γίνει σωστός και λεπτομερής σχεδιασμός της θεραπείας και να ακολουθήσει ο ασθενής πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Το 2016 είναι κρίμα κανείς να υποφέρει από βλαισό μέγα δάκτυλο και απλώς να το υπομένει, στο πνεύμα του κάθε πέρσι και καλύτερα.

Η σφυροδακτυλία, η «πτώση κεφαλών των μεταταρσίων»            

Είναι η συχνότερη παραμόρφωση των μικρότερων δακτύλων. Συχνά οφείλονται στο βλαισό μέγα δάκτυλο. Λόγω της πίεσης που δέχονται τα δάκτυλα αυτά μέσα στο παπούτσι, αποκτούν τύλλους, τους γνωστούς «κάλους», και γίνονται πολύ επώδυνα σε εκείνα τα σημεία. Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που οφείλει να εκτιμήσει ο ορθοπαιδικός και μπορεί να περιλαμβάνει πέλματα με τροποποιήσεις των παπουτσιών ή και χειρουργική επέμβαση.  

 Η μεταταρσαλγία

Δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ότι πονά κανείς στην περιοχή των μεταταρσίων κεφαλών, στην μπροστινή πατούσα δηλαδή, στη «ρίζα» των δακτύλων.  Μπορεί να έχει διάφορα αίτια και να προέρχεται και από άλλες περιοχές του σώματος (κυρίως τη σπονδυλική   στήλη ή τον οπίσθιο πόδα, όπως π.χ. στην κοιλοποδία, όταν η καμάρα του ποδιού είναι αυξημένη). Η σωστή θεραπεία της λοιπόν προσαρμόζεται καταρχήν στη σωστή διάγνωση.

Η βλαισοπλατυποδία

Την ξέρουν όλοι οι γονείς από τα παιδιά τους αν και τότε αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα εύκολα. Αυτό που δεν ξέρει σχεδόν κανείς είναι ότι μπορεί να αποκτηθεί και μετά την ενηλικίωση και τότε είναι τελείως διαφορετικό πρόβλημα, ασυγκρίτως σοβαρότερο, οπότε αντιμετωπίζεται κατεξοχήν χειρουργικά.

Το διαβητικό και το ρευματικό πόδι

Στους ρευματοπαθείς και στους σακχαροδιαβητικούς, τα πόδια υποφέρουν πάρα πολύ συχνά από μία τεράστια ποικιλία προβλημάτων, τα οποία χρειάζονται συνήθως παρακολούθηση από ομάδα επιστημόνων ενώ αν δεν τούς δοθεί η πρέπουσα προσοχή, μπορούν να αποβούν καταστροφικά. Η επίσκεψη σε ένα ορθοπαιδικό που διαθέτει τις απαραίτητες, εξειδικευμένες γνώσεις πάντως μπορεί να αποβεί σωτήρια από κάθε άποψη.    

Αν λοιπόν κάτι βασανίζει τα πόδια σας μην στέκεστε άπραγοι ή μην περιορίζεστε απαραίτητα στο πεντικιούρ και μόνο. Ο κατάλληλος γιατρός μπορεί να είναι και ο πιο κατάλληλος «σύντροφός» σας για να απαλλαγείτε. 

Ιάσονας Α. Πετρουτσάς, Ορθοπαιδικός χειρουργός- Foot & Ankle specialist, Δρα. Πανεπιστημίου Βιέννης, Ιατρός Ομίλου “ΥΓΕΙΑ”, Foot & Ankle Fellowστο Orthopädisches Krankenhaus Gesthof, Vienna, Austria. Πρώην Επιμελητής στο Landeskrankenhaus Stolzalpe, Steiermark, Austria.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο +30.2106922552, +30.2108992731, +30.6932915787Copyright medicalblog © 2019 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions