healthsolutions

Αλλαντίαση: μια άγνωστη και επικίνδυνη λοίμωξη

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2015

Έχετε ακούσει για τη τροφική δηλητηρίαση; Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά μπορείτε να δηλητηριαστείτε από τρόφιμα, ιδιαίτερα εκείνα που δεν είναι διατηρημένα σωστά.

Η αλλαντίαση είναι ένα σοβαρό είδος τροφικής δηλητηρίασης, αλλά ευτυχώς είναι επίσης και πολύ σπάνια. Μόνο περίπου 110 άτομα παθαίνουν αλλαντίαση κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι είναι η αλλαντίαση;

Η αλλαντίαση μπορεί να προκληθεί από συντηρημένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες κρέατος, ψαριών, λαχανικών, στα καπνιστά ψάρια και κρέατα. Για παράδειγμα ίσως έχετε φρούτα ή λαχανικά το καλοκαίρι στον κήπο και όταν τα μαζέψετε να τα διατηρήσετε σε κονσέρβες, ώστε να μπορείτε να τα καταναλώσετε κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρευτούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να πεθάνουν τα μικρόβια. Δεν μπορείτε πάντα να δείτε από την οσμή ή τη γεύση, ότι υπάρχουν βακτήρια στις τροφές.

Διότι αυτή η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την απελευθέρωση μιας τοξίνης, η οποία μέσω του αίματος, προσκολλάται στα νεύρα που ελέγχουν τους μύες. Και μπορεί να αρρωστήσετε μέσα σε λίγες ώρες έως και μετά από μία εβδομάδα, αφού έχετε καταναλώσει τα μολυσμένα τρόφιμα.

Πολλές περιπτώσεις αλλαντίασης συμβαίνουν σε βρέφη, επειδή το πεπτικό τους σύστημα δεν μπορεί να τους προστατεύσει από τα μικρόβια, όπως προστατεύει ένα μεγαλύτερο παιδί. Επίσης, αλλαντίαση μπορεί να πάθει ένα μωρό κάτω από ενός έτος, αν φάει μέλι. Έτσι είναι σημαντικό να μη δίνετε στα βρέφη μέλι μέχρι τον πρώτο χρόνο ζωής, όπου τότε ο κίνδυνος σχεδόν μηδενίζεται.

Επιπλέον, για να είστε σίγουροι μη το χρησιμοποιείτε ούτε στο μαγείρεμα, όσο το μωράκι σας είναι κάτω των 12 μηνών. Και όσο αφορά τις έτοιμες παιδικές τροφές που γράφουν ότι περιέχουν μέλι, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα, διότι το μέλι έχει θερμανθεί τόσο πολύ, ώστε να εξουδετερωθούν τα σπόρια.

Πηγή:www.jenny.gr



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions