healthsolutions

Ο βελονισμός είναι σύμμαχος της υγείας των γυναικών

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Ο βελονισμός είναι πλέον διεθνώς αποδεκτός ως θεραπευτική παρέμβαση σε πολλές ιατρικές καταστάσεις και προβλήματα. Σε ότι αφορά ειδικά τις γυναίκες, είναι απολύτως βέβαιο ότι γυναίκες όλων των ηλικιών μπορούν να ευεργετηθούν από τον βελονισμό.

Ο βελονισμός απαλύνει τους πόνους της περιόδου

Νέες γυναίκες οι οποίες υποφέρουν από δυσμηνόρροια (πόνος στην διάρκεια της περιόδου) και προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, μπορούν να ανακουφιστούν από συμπτώματα όπως πόνοι και κράμπες στην κοιλιά, ακμή, αμηνόρροια, διάταση και πόνο στους μαστούς, κατάθλιψη, υπερβολική ροή και ακανόνιστη περίοδο. Πολλές φορές τα συμπτώματα υποχωρούν με την γέννηση ενός παιδιού όμως δεν χρειάζεται να περιμένει μία γυναίκα την στιγμή αυτή για να απαλλαγεί πιθανά από αυτά.

Ο βελονισμός συμβάλλει στην ομαλοποίηση των κύκλων της περιόδου αλλά και της υποχώρησης του αριθμού και της έντασης των συμπτωμάτων έτσι ώστε να διευκολύνεται και η ποιότητα ζωής της γυναίκας. Σε μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που διερεύνησε τους συνδυασμούς της χρονικής στιγμής και των σημείων για την δυσμηνόρροια, διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία ασθενών με τη χρήση πολλαπλών σημείων λίγες μέρες πριν από την έμμηνο ρύση είναι προτιμότερη από την άμεση αντιμετώπιση του πόνου για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ένα μοναδικό σημείο είναι καλύτερο από πολλαπλά σημεία όταν προσπαθούμε να θεραπεύσουμε την εμφάνιση πόνου

Βελονισμός και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, για τις γυναίκες που προσπαθούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη, ο βελονισμός αρκετές φορές βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων της υπογονιμότητας. Σε μια επισκόπηση της χρήσης του βελονισμού στη γυναικολογία, αναφέρεται ότι ο βελονισμός ρυθμίζει την αιματική ροή της μήτρας και των ωοθηκών. Αυτή η επίδραση είναι το πιο πιθανό να συμβαίνει ως αντανακλαστική αντίδραση μέσω των ωοθηκικών συμπαθητικών νεύρων και η απόκριση ελέγχεται μέσω των υπερνωτιαίων οδών. Δεδομένου ότι αυτό οδηγεί σε ένα παχύτερο τοίχωμα της μήτρας, η γονιμότητα βελτιώνεται επειδή το έμβρυο εμφυτεύεται σε μία καλύτερης ποιότητας μήτρα.

Ο βελονισμός φαίνεται να προκαλεί επίσης την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι μπορεί, με τη σειρά τους, να διεγείρουν την έκκριση της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (Gonadotropin releasing hormone), επηρεάζοντας έτσι τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την ωορρηξία και τη γονιμότητα. Μετά από ένα τοκετό, ο βελονισμός θα βοηθήσει στην αποκατάσταση και αναπλήρωση της ενέργειας της νέας μητέρας.

Ο βελονισμός συμβάλει θετικά και στο δύσκολο στάδιο της εμμηνόπαυσης

Για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό ώστε η γυναίκα να μεταβεί ομαλότερα στην νέα κατάσταση. Με την θεραπεία επιτυγχάνεται η διακοπή της υπερβολικής εφίδρωσης, η αποκατάσταση της ηρεμίας και χαλάρωσης αλλά και η καλύτερη ποιότητα του ύπνου.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη ανασκόπηση του ρόλου του βελονισμού και της κλινικής διαχείρισής του στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, "υπάρχουν προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει τις παραμέτρους της εμμήνου ρύσεως και να βοηθήσει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πειραματικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική λειτουργία των γυναικών, αν και οι πραγματικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Περαιτέρω καλά σχεδιασμένες κλινικές έρευνες θα ωφελήσουν την κατανόησή μας για την χρησιμότητα του βελονισμού στην υγεία των γυναικών".

Ευχαριστούμε τον κ. Νάβαλη Κωνσταντίνο, Φυσίατρος - Βελονιστής. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://navalis.gr/ ή καλέστε στο 210-6142535Copyright medicalblog © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions