Σύμφωνα με νέα στοιχεία από την Ισπανία, οι γυναίκες που προτιμούν την μεσογειακή διατροφή, εμφανίζουν και χαμηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιγκουέλ Μαρτίνεθ - Γκονθάλεθ του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, δημοσίευσαν τα πορίσματα της έρευνας στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine» αφού συνέκριναν δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής, μία με πολύ ελαιόλαδο και μία με πολλούς ξηρούς καρπούς.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος περίπου 4.300 γυναίκες με μέση ηλικία τα 67 έτη, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα κατανάλωνε ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την εβδομάδα και η δεύτερη έτρωγε 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως. Μία τρίτη ομάδα ελέγχου ακολουθούσε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, υπήρξαν 35 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου των μαστών. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας με το ελαιόλαδο είχαν κατά μέσο όρο 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσες έτρωγαν χαμηλά λιπαρά. Οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, δεν εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη μείωση του σχετικού κινδύνου.
Πάντως οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα πορίσματά τους δεν είναι οριστικά και θα πρέπει αν συνοδευθούν από περαιτέρω έρευνα , σε περισσότερα περιστατικά. Υπενθυμίζουμε πως ο καρκίνος του μαστού θεωρείται στατιστικά η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.