healthsolutions

Νέα έρευνα: Πόσο ωφέλιμα είναι τελικά τα ψάρια στην εγκυμοσύνη;

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Μέχρι σήμερα οι ερευνητές προέτρεπαν τις έγκυες να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα ψαριών κατά την διάρκεια της κύησης αφού αυτή η διατροφική συνήθεια βοηθά στο να γεννηθούν πιο έξυπνα μωρά.

Αυτή η διατροφική οδηγία τώρα φαίνεται πως αλλάζει καθώς η συχνή κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της κύησης οδηγεί σε παχύσαρκα έμβρυα. 

Πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ψάρια είναι μολυσμένα με τοξικές χημικές ουσίες από το περιβάλλον, οι οποίες μπορεί να διαταράσσουν τον μεταβολισμό των παιδιών - Δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα των επιστημόνων για το πόση είναι ιδανική κατανάλωση ψαριών κατά την εγκυμοσύνη.

Η κατανάλωση από τις έγκυες γυναίκες πολλών ψαριών, με συχνότητα πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθούν παιδιά με παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής μια Ελληνίδα επιστήμονα.

Οι ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας διατροφής Λήδα Χατζή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής "JAMA Pediatrics", ανέλυσαν στοιχεία από πολλές χώρες για περίπου 26.200 έγκυες και τα παιδιά τους, τα οποία παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των έξι ετών.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες έτρωγαν πολύ ψάρι, γέννησαν παιδιά με μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας , σε σχέση με όσες έτρωγαν λίγο ψάρι. Επίσης, όσες κατανάλωναν πολλά ψάρια κατά την εγκυμοσύνη, τα παιδιά τους -τα κορίτσια περισσότερο από ό,τι τα αγόρια- αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ψάρια είναι μολυσμένα με τοξικές χημικές ουσίες από το περιβάλλον, οι οποίες μπορεί να διαταράσσουν τον μεταβολισμό των παιδιών, πράγμα όμως που δεν είναι παρά μια υπόθεση προς το παρόν. 

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ψάρια περιέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, συνεπώς οι έγκυες δεν πρέπει να τα αποκλείσουν από τη διατροφή τους, απλώς να τα τρώνε με μέτρο.Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι Νίκος Στρατάκης, Θεανώ Ρουμελιωτάκη και Μανώλης Κογεβίνας.



Copyright medicalblog © 2025 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions