Ιστορία του περγαμόντο
Το περγαμόντο προέρχεται από τη Νότια Ασία, ενώ σήμερα καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Ιταλία και στη Νότια Γαλλία. Ο καρπός του είναι το μέγεθος ενός πορτοκαλιού, αλλά με κίτρινο χρώμα. Ο χυμός του είναι πολύ ξινός και πικρός, οπότε και δεν καταναλώνεται με ευκολία. Στην Άνδρο παρασκευάζεται και έχει ιδιαίτερη αξία το πράσινο περγαμόντο τον Ιούνιο, όπως και το καρουλάκι περγαμόντο στο τέλος του χειμώνα.
Οφέλη για την υγεία
- Μειώνει τη χοληστερόλη: Μελέτες έχουν δείξει ότι το περγαμόντο μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης καθώς και της κακής χοληστερόλης (LDL), η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την καρδιακή νόσο. Το περγαμόντο περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών (bruteridine, melitidine), οι οποίες αναστέλλουν άμεσα την βιοσύνθεση της χοληστερόλης.
- Αυξάνει προστατευτική HDL χοληστερόλη
- Μειώνει τα τριγλυκερίδια.
- Μειώνει σημαντικά τη γλυκόζη του αίματος.
- Βοηθάει στην πρόληψη από ψείρες και άλλα παράσιτα
- Θεραπεύει σε συνδυασμό με το υπεριώδες φως την ψωρίαση
- Το έλαιο του περγαμόντου έχει αποδειχθεί ισχυρό αντιμυκητιακό έναντι σημαντικών ειδών Candida.
Χρήση
Το περγαμόντο χρησιμοποιείται σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος, όπως κρέμες, σαπούνια, αρώματα, λοσιόν μαυρίσματος και έλαια. Με βάση μελέτες, στην αρωματοθεραπεία, το περγαμόντο αιθέριο έλαιο έχει ιδιότητες μείωσης του άγχους.Η συνιστώμενη δόση του εκχυλίσματος περγαμόντο είναι 500-1.000 mg, λαμβάνεται μία ή δύο φορές την ημέρα 20-30 λεπτά πριν από τα γεύματα. Για μέγιστο όφελος στην μείωση των λιπιδίων στο αίμα, συστήνεται η πρόσληψη εκχυλίσματος περγαμόντο δύο φορές την ημέρα για 60-90 ημέρες.Το εκχύλισμα περγαμόντο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Καλό είναι να αποφεύγεται στα παιδιά και τις εγκύους, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια του. Προσοχή: Όταν το εκχύλισμα περγαμόντο εφαρμόζεται στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο ηλιακό φως ή στο υπεριώδες φως.
Πηγή:http://www.mydiatrofi.gr/trofi/trofima/frouta/pergamonto-idiotites-kai-ofeli