Τι είναι όμως το Freekeh; Πρόκειται για σιτάρι, του οποίου η συγκομιδή γίνεται όσο είναι ακόμα νέο και πράσινο. Αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό που το κάνει τόσο ξεχωριστό. Επειδή οι σπόροι συλλέγονται όσο είναι ακόμα φρέσκοι και γεμάτοι υγρασία, το Freekeh περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα από τα ώριμα σιτηρά και τα υπόλοιπα δημητριακά. Ο Jamie Oliver το έχει ανακηρύξει ως το νέο του αγαπημένο super food και προτρέπει τους φίλους του να ανταλλάζουν συνταγές. Παρόλο όμως που το Freekah γίνεται το νέο food trend, μόνο η Αυστραλία φαίνεται να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ιδιότητές του. Όσο ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί ακόμα να προφέρει το όνομά του και να το βρει – δυστυχώς όση έρευνα κι αν έκανα δεν το εντόπισα στην ελληνική αγορά – ο CSIRO (εθνικός φορέας της κυβέρνησης για την επιστημονική έρευνα στην Αυστραλία) φέρνει στο προσκήνιο εκπληκτικά αποτελέσματα για το Freekeh.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το Freekeh έχει χαμηλά ποσοστά γλυκαιμικού δείκτη και περιέχει τρεις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το καστανό ρύζι και δύο φορές από την Quinoa. Και όλοι όσοι έχουμε κάνει έστω και μία φορά δίαιτα στη ζωή μας γνωρίζουμε ότι όσο πιο πολλές φυτικές ίνες καταναλώνουμε τόσο πιο χορτάτοι νιώθουμε, με αποτέλεσμα να χάνουμε πιιο εύκολα βάρος. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Freekeh περιέχει επίσης ανθεκτικό άμυλο - έναν τύπο υδατάνθρακα που δρα σαν ίνα και ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού.
Αν υπάρχει κάτι αρνητικό σε αυτό το super food είναι η δυσκολία στο να το βρεις. Το Amazon.com φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός σύνδεσμος που έχουμε με το Freekah, εκτός και αν πεταχτούμε μέχρι το Λονδίνο ή το Λίβανο! Αν είσαι τυχερός και κρατήσεις γρήγορα το Freekah στα χέρια σου, να ξέρεις ότι μπορείς να το απολαύσεις στο πρωινό σου με γιαούρτι, φρούτα και μέλι και να αντικαταστήσεις με αυτό το καστανό ρύζι ή το κριθάρι σε πιάτα όπως ριζότο ή σαλάτα.
Πηγή:www.madamefigaro.gr