Ο Δρ Αλόις Αλτσχάιμερ, ο επιστήμονας που ανακάλυψε την ασθένεια το 1906 και από τότε είχε επισημάνει την παρουσία των συσσωρευμένων λιπιδίων στους εγκεφάλους ασθενών που είχαν πεθάνει.Φαίνεται όμως πως αυτή παρατήρηση δεν έλαβε την προσοσχή που της αναλογούσε στις μελέτες για την θεραπέια της νόσου.
Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον Δρ Καρλ Φερνάντες, υποστηρίζει πως η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια μεταβολική πάθηση, όπως π.χ η παχυσαρκία. Γι' αυτό, ευελπιστούν ότι πειραματικές θεραπείες για την παχυσαρκία θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήσιμα αποτελέσματα και για την περίπτωση της άνοιας.
«Ανακαλύψαμε ότι λιπαρά οξέα που παράγονται από τον ίδιο τον εγκέφαλο συσσωρεύονται αργά,με το πέρασμα του χρόνου. Όμως η κατάσταση αυτή αλλάζει και η διαδικασία επιταχύνεται όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ», εξηγεί ο Δρ Φερνάντες.
Οι επιστήμονες οδηγούνται στον συμπέρασμα πως η συσσώρευση λίπους αποτελεί την αιτία που επιδεινώνεται η ασθένεια. Για να επιβεβαιώσουν τις εικασίες τους, μελέτησαν τους εγκεφάλους εννέα ατόμων που είχαν αποβιώσει λόγω νόσου Αλτσχάιμερ. Η ανάλυση έδειξε ότι πράγματι οι πάσχοντες εγκέφαλοι είχαν σημαντικά περισσότερες ποσότητες λιπιδίων από ό,τι πέντε υγιείς εγκεφάλοι.
Τι σημαίνει αυτό; O Δρ Φερνάντες καταλήγει πως οι εναποθέσεις λίπους σταματούν την εύρυθμη λειτουργία των εγκεφαλικών βλαστοκυττάρων που επιδιορθώνουν τις κυτταρικές βλάβες.
Χρησιμοποιώντας μόρια που μπλοκάρουν τα ένζυμα εκείνα, τα οποία παράγουν τα λιπαρά οξέα, οι επιστήμονες μπορούν να «μπλοκάρουν» τη συσσώρευση λιπιδίων στον εγκέφαλο σε πειραματόζωα και έτσι επιτρέπουν στα βλαστικά εγκεφαλικά κυττάρα να δράσουν ευεργετικά.