healthsolutions

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Ο ειδικός μας ενημερώνει για τις σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023

Οι περισσότεροι άντρες άνω των 50 ετών έρχονται αντιμέτωποι με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από μια σειρά αποφρακτικών φαινομένων που εμφανίζονται στη κύστη, ακριβώς λόγω της αύξησης του μεγέθους προστάτη. Η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η ασθενής ροή/ελαττωμένη ακτίνα της ούρησης, η συχνουρία, η επιτακτικότητα κατά την ούρηση, η νυκτουρία και η διακεκομμένη ούρηση είναι τα βασικά συμπτώματα που συνοδεύουν την ΚΥΠ, τα οποία έχουν σημαντική επίδραση και στην κοινωνική ζωή του πάσχοντος.

 Στο άρθρο που ακολουθεί, ο χειρουργός-ουρολόγος, Γρηγόρης Δελλής μας ενημερώνει για τις σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης της ΚΥΠ, σημειώνοντας παράλληλα, τις ενδείξεις και τους περιορισμούς που σχετίζονται με καθεμιά από αυτές.

Θεραπεία της ΚΥΠ

Μέχρι πριν λίγα χρόνια,  οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ ήταν η φαρμακευτική αγωγή και επί αποτυχίας αυτής η χειρουργική επέμβαση:  είτε η διουρηθρική προστατεκτομή σε μικρού και μετρίου μεγέθους προστάτες είτε σε μεγαλύτερου μεγέθους προστάτες η  ανοιχτή προστατεκτομή. Χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, σήμερα έχουμε πλέον στη διάθεσή μας περισσότερα «όπλα» που μας διασφαλίζουν την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος, με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή, καθώς, ως επί το πλείστον, πρόκειται για ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Δελλής, όλες οι επιλογές που είναι διαθέσιμες σήμερα είναι ικανές να εξασφαλίσουν μια καλή ούρηση στον ασθενή, είναι σημαντικό όμως, η λύση που επιλέγεται σε κάθε περίπτωση να είναι εξατομικευμένη και να ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε ασθενή. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψιν από τον θεράποντα ιατρό κατά την επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου που θα εφαρμοστεί σε κάθε ασθενή έχουν να  κάνουν με την ηλικία, το μέγεθος του προστάτη, τη λήψη αντιπηκτικής αγωγής, τις συνυπάρχουσες παθήσεις και τις επιθυμίες του πάσχοντος. 

Σύμφωνα με τον κ. Δελλή, οι διαθέσιμες τεχνικές για τη θεραπεία της ΚΥΠ χωρίζονται γενικά σε τέσσερεις κατηγορίες:

  • Σε αυτές που γίνεται τομή στον αυχένα του προστάτη 
  • Τοποθέτηση στέντ ή κλιπ 
  • Σε εκείνες που αφαιρείται προστατικός ιστός δημιουργώντας κοιλότητα στην περιοχή του προστάτη 
  • Τέλος  αυτές που συρρικνώνουν τον προστάτη χωρίς να αφαιρείται ιστός

Τεχνικές που γίνεται τομή στον Αυχένα της Κύστης  

ΒΝΙ

Η διατομή του αυχένα της κύστης (ΒΝΙ) μπορεί να γίνει με διαθερμία ή  με laser, αφορά τους προστάτες με μικρό μέγεθος (<30 κ.εκ.) χωρίς μέσο λοβό, γίνεται κάτω από γενική αναισθησία. Το ποσοστό παλίνδρομης εκσπερμάτισης είναι περίπου 15%.

iTIND

To iTIND αφορά την τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος που ασκεί πίεση στα τοιχώματα του προστάτη, απελευθερώνοντας την ουρήθρα.  Κάποιοι προσομοιάζουν αυτό το πλέγμα με το σύρμα που καθηλώνει τον φελλό στο μπουκάλι της σαμπάνιας. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.  Δεν αναφέρονται ποσοστά παλίνδρομης εκσπερμάτισης στις μέχρι τώρα εργασίες.

Τοποθέτηση stent ή κλιπ

Urolift 

Πρόκειται για μια τεχνική που έχει αναπτυχθεί την τελευταία πενταετία  κι αφορά την τοποθέτηση κλιπ στους πλάγιους λοβούς του προστάτη, έχοντας σχετική αντένδειξη σε ασθενείς με μέσο λοβό. Τα κλιπ αυτά ασκούν πίεση στα τοιχώματα του προστάτη, διευκολύνοντας την κένωση της κύστης . Το ποσοστό υποτροπής (επενεπέμβασης) ανέρχεται στο 20% και έχει σχετική αντένδειξη στους μεγάλους προστάτες. Η διαδικασία γίνεται υπό καταστολή (μέθη) ή  τοπική αναισθησία.

Ενδοπροστατικά στέντ 

Η τεχνική αυτή έχει να κάνει με την τοποθέτηση στεντ μόνιμων ή προσωρινών στον αυλό της προστατικής ουρήθρας και συστήνεται κυρίως σε ασθενείς που θεωρούνται ακατάλληλοι για χειρουργείο. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ΄΄ότι με την αύξηση της χρήσης των laser ακόμα και σε ασθενείς που δεν πληρούν τα κριτήρια για χειρουργική επέμβαση, η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο.

Τεχνικές που αφαιρούν προστατικό ιστό 

Διουρηθρική Προστατεκτομή 

Η μέθοδος αυτή αποτελούσε για πολλά χρόνια το gold standard (τον χρυσό κανόνα) στην αντιμετώπιση της ΚΥΠ. Είναι μια τεχνική που έχει αντέξει στον χρόνο, εξέλιξη της οποίας είναι η εξάχνωση του προστάτη (TURis). Σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση του υπέρ πλαστικού τμήματος του προστάτη αδένα που δημιουργεί τα συμπτώματα, αποφράσσοντας την ουροδόχο κύστη. Η επέμβαση γίνεται μέσα από την ουρήθρα, χωρίς κάποια εξωτερική τομή. Βρίσκει εφαρμογή σε μικρού και μετρίου μεγέθους προστάτες. Η πλειοψηφία των ασθενών θα εμφανίσει παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Για την TURis Προστατεκτομή ο ασθενής θα λάβει ανάλογα με την συννοσηρότητα του είτε ραχιαία είτε γενική αναισθησία.  Οι ασθενείς θα πρέπει να μείνουν στην κλινική για 2-3 ημέρες.

Laser Εκπυρήνιση του προστάτη

Σε αυτήν την περίπτωση με τη χρήση ίνας λέιζερ αφαιρείται μέσα από την ουρήθρα το αδένωμα του προστάτη. Και τα τρία είδη λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν (Homium, greenlight, thulium) συνήθως όμως, χρησιμοποιείται το Holmium, εξ ου και είναι γνωστή ως HolEP. Βρίσκει εφαρμογή σε μεγάλου μεγέθους προστάτες κυρίως (>80 κ.εκ), γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία και ο ασθενής θα χρειαστεί να παραμείνει για 1 ημέρα στην κλινική. Το ποσοστό επιτυχίας (επιτυχή αφαίρεση του καθετήρα) σε ασθενείς με επίσχεση ούρων αγγίζει το 100%. Ωστόσο, και αυτή η τεχνική έχει υψηλά ποσοστά παλίνδρομης εκσπερμάτισης.

Aqua-ablation 

Σε αυτήν την περίπτωση με χρήση ρομπότ εγχέεται ατμός στον προστάτη και καταστρέφεται η περίσσεια του προστατικού ιστού. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι παρόμοια με εκείνη της διουρηθρικής προστατεκτομής, χωρίς όμως να εμφανίζει διαταραχές στην εκσπερμάτιση. Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να απαιτηθεί αιμόσταση με το TURis.  Αν και δεν υπάρχουν δεδομένα για την αναγκαιότητα επανεπέμβασης, φαίνεται πιθανόν να μην είναι εξίσου αποτελεσματική σε μεγάλους προστάτες.

Τεχνικές που μειώνουν το μέγεθος του προστάτη 

Rezum 

Η θεραπεία με το σύστημα Rezum απευθύνεται σε ασθενείς με διογκωμένο προστάτη που εμφανίζουν συμπτώματα από το κατώτερο Ουροποιητικό σύστημα. Σε αυτήν την τεχνική, η ενέργεια που απελευθερώνει ο ατμός χρησιμοποιείται για την εξάλειψη του υπερπλαστικού προστατικού ιστού. Αναλυτικότερα, η χορήγηση ατμού σε υψηλή θερμοκρασία οδηγεί στην καταστροφή και απόπτωση των κυττάρων του προστάτη με επακόλουθο την συρρίκνωσή του σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Η επέμβαση αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, αν και συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία με ημερήσια νοσηλεία. Ο ασθενής θα χρειαστεί να έχει καθετήρα για λίγες ημέρες. Ο προστάτης φαίνεται να συρρικνώνεται σε μια τάξη μεγέθους 30% .Απευθύνεται σε μικρού μεγέθους προστάτες και έχει το μειονέκτημα της πιθανής ανάγκης για επανεπέμβαση στο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτική ενημέρωση ο Γρηγόριος Δελλής MD, MSc, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος είναι πάντα στη διάθεσή σας στο 21 3032 0492 και στη Παπαδιαμαντοπούλου 4, (Αθήνα) όπου διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο.

Website: dellis-urology.gr/

FacebookCopyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions