healthsolutions

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Συμπτώματα, Διάγνωση & Θεραπεία

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, ο προστάτης έχει την τάση να διογκώνεται, κατάσταση που στην ιατρική περιγράφεται με τον όρο καλοήθης υπερπλασία προστάτη. Πρόκειται για μια πολύ κοινή διαταραχή στους άνδρες, ιδίως μετά την ηλικία των 50 ετών, η οποία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται με την πάροδο των ετών. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αφήσετε χωρίς διερεύνηση από τον ειδικό, αλλά και για την σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γνωρίζοντας την Κ.Υ.Π.

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη (Κ.Υ.Π.) ονομάζεται η αύξηση του μεγέθους του προστάτη, η οποία συνήθως παρατηρείται μετά τα 50 έτη, έχοντας ως αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα τοιχώματα της ουρήθρας, γεγονός που με τη σειρά του εμποδίζει την ομαλή κένωση της κύστης, δημιουργώντας συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό.

Συμπτώματα

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, στην περίπτωση της Κ.Υ.Π. το αυξημένο μέγεθος του προστάτη είναι υπεύθυνο για τα αποφρακτική φαινόμενα που εμφανίζονται από το κατώτερο ουροποιητικό (Lower Urinary Tract Symptoms LUTS). Τέτοια συμπτώματα είναι η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η ασθενής ροή – ελαττωμένη ακτίνα της ούρησης, η συχνουρία, η επιτακτικότητα κατά την ούρηση, η νυκτουρία και η διακεκομμένη ούρηση.

Επηρεάζει η Κ.Υ.Π. τη ζωή μας;

Oι συνέπειες έχουν να κάνουν κυρίως με την κοινωνική ζωή του ασθενούς. Η συχνή επιθυμία ούρησης τον επηρεάζει και τον απομονώνει κοινωνικά ή πολλές φορές αποφεύγει την κατανάλωση υγρών σε εξωτερικούς χώρους για να μην έχει αυτή την επιθυμία για ούρηση. Μακροπρόθεσμα, η πάθηση μπορεί να καταλήξει είτε σε αδυναμία ούρησης, οπότε μιλάμε για οξεία επίσχεση ούρων είτε αν το πρόβλημα συνεχίζεται σε βάθος χρόνου να δημιουργηθεί  χρόνια επίσχεση ούρων, η οποία έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των νεφρών.

Κ.Υ.Π & Στυτική δυσλειτουργία: Ποια η μεταξύ τους σχέση;

Τόσο η στυτική δυσλειτουργία όσο και η καλοήθης υπερπλασία προστάτη μοιράζονται κοινή αιτιολογία που έχει να κάνει με την αρτηριακή υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπερλιπιδαιμία, κ.α. Μπορεί οι δύο καταστάσεις να είναι ανεξάρτητες, το γεγονός όμως ότι μοιράζονται την ίδια παθοφυσιολογία αυξάνει το ποσοστό των ασθενών που εμφανίζουν ταυτόχρονα και τις δύο παθήσεις.  Υπάρχουν μελέτες που έχουν ανακοινωθεί μέσα στη δεκαετία που διανύουμε και που δείχνουν ότι στους άντρες ηλικίας 50 με 80 ετών, το 90% είναι σεξουαλικά δραστήριοι, εκ των οποίων το 60% περίπου έχει συμπτώματα Κ.Υ.Π., ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν διαταραχές και στη στύση τους.

Διάγνωση

Η διάγνωση της Κ.Υ.Π. γίνεται με την εξέταση του ασθενούς, με τη λήψη προσεκτικού ιστορικού, εξετάζεται αν υπάρχει συσχέτιση με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής, με τη χρήση πιστοποιημένων ερωτηματολογίων όπως το IPSS (International Prostate Symptom Score), τα οποία χρησιμεύουν τόσο στην αρχική εκτίμηση του ασθενούς όσο και μετά από την φαρμακευτική αγωγή.

Εργαστηριακές εξετάσεις που χρησιμεύουν στην διάγνωση της Κ.Υ.Π. είναι το PSA, η καλλιέργεια ούρων, τα ημερολόγια ούρησης, ο Υπέρηχος Νεφρών Κύστεως Προστάτη προ και μετά ούρηση, η Ουρο-ροομετρία.

Πώς αντιμετωπίζεται η Κ.Υ.Π.;

Στην πρώτη γραμμή θεραπείας εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή. Βάσει κατευθυντήριων οδηγιών τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρίας η φαρμακευτική αγωγή για την ΚΥΠ συνίσταται από τις ακόλουθες κατηγορίες φαρμάκων:

  • Α – αναστολείς (α-blockers) όπως η Αλφουζοσίνη, Ταμσουλοσίνη, Σιλοδοξίνη αποτελούν την θεραπεία πρώτης γραμμής για την Κ.Υ.Π., καθώς η δράση τους είναι άμεση και ξεκινά λίγες ώρες μετά την αρχική χορήγηση. Όλες αυτές οι ουσίες θεωρούνται ότι έχουν παρόμοια δράση και δεν έχει τεκμηριωθεί με κάποια κλινική μελέτη η υπέροχη κάποιας έναντι των υπολοίπων. Συχνότερες παρενέργειες τους είναι η μικρή πτώση της Αρτηριακής πίεσης και η παλίνδρομη εκσπερμάτωση.
  • Αναστολείς της 5α ρεδουκτάσης, όπως η φιναστερίδη και ντουταστερίδη, τα οποία είναι κατάλληλα σε ασθενείς με μεγαλύτερου μεγέθους προστάτη (>40 ml). Έχει φανεί ότι οι ουσίες αυτές προστατεύουν τους ασθενείς από επίσχεση ούρων και την εμφάνιση αιματουρίας.
  • Συνδυασμός των παραπάνω φαρμάκων
  • Αντιχολινεργικά Φάρμακα, τα οποία χρησιμεύουν σε ασθενείς που επικρατούν τα ερεθιστικά συμπτώματα όπως επιτακτικότητα, συχνουρία.
  • Συνδυασμός α-αναστολέων και αντιχολινεργικών.

Παρουσία απόλυτων ενδείξεων όπως η οξεία επίσχεση ούρων, η χρόνια επίσχεση ούρων, η αιματουρία, κ.α συνιστάται η χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση, η οποία με τη σειρά της περιλαμβάνει  δυο μεγάλες κατηγορίες: τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και το ανοιχτό χειρουργείο.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η διουρηθρική  προστατεκτομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χρήση διπολικής διαθερμίας και εξάχνωση του προστάτη σε φυσιολογικό ορό (μέθοδο TURis) που είναι μια σχετικά αναίμακτη μέθοδος με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε η θεραπεία με υδρατμούς ή η τοποθέτηση κλιπ στους πλάγιους λοβούς του προστάτη. Οι δυο τελευταίες μέθοδοι διατηρούν την ανατομία του προστάτη και δεν επηρεάζουν την σεξουαλική λειτουργία. Στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές συγκαταλέγονται επίσης η laser προστατεκτομή και ο εμβολισμός των προστατικών αρτηριών.

Στο ανοιχτό χειρουργείο (Ανοιχτή Προστατεκτομή) γίνεται εκπυρήνιση (αφαιρείται το αδένωμα του προστάτη), αφήνοντας ακέραιο το περίβλημα του (κάψα) . Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο και βρίσκει εφαρμογή στην αντιμετώπιση πολύ μεγάλων αδενωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες  και αναλυτική ενημέρωση ο Γρηγόριος Δελλής MD, MSc, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος είναι στη διάθεση σας στο 21 3032 0492 και στη Παπαδιαμαντοπούλου 4, ( Αθήνα) όπου διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο.

Website: https://dellis-urology.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/dellisurology.gr



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions