healthsolutions

Υποτροπή καρκίνου πνεύμονα: O ειδικός απαντά στις απορίες μας

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023

Ο καρκίνος του πνεύμονα στοιχίζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο στη χώρα μας, καθώς στα αρχικά στάδια της νόσου δεν εμφανίζονται συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μη διαγιγνώσκεται έγκαιρα. Η λύση εκλογής είναι η χειρουργική εξαίρεση του όγκου. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, παρά την διαφαινόμενη θεραπεία της νόσου, ο καρκίνος «επιστρέφει» και ο ασθενής βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν νέο κύκλο θεραπείας. Ας δούμε τις προκλήσεις που συνεπάγεται η αντιμετώπιση των υποτροπών του καρκίνου του πνεύμονα, η οποία συνιστά ένα ιδιαίτερα απαιτητικό διαγνωστικό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, η δυσκολία έγκειται στην αναζήτηση αν είναι νέος καρκίνος ή ο παλιός, αν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του και βέβαια, στο τι πρέπει να γίνει ώστε να βοηθηθεί ο ασθενής.

Θεραπευτικός σχεδιασμός με βάση τα δεδομένα κάθε περιστατικού

  1. Όταν είναι υποτροπή του πρώτου καρκίνου μετά από ένα ριζικό χειρουργείο, είναι στον ίδιο πνεύμονα και συγκεκριμένα στο τμήμα που απέμεινε μετά την επέμβαση (λοβεκτομή ή ογκεκτομή). Στην περίπτωση αυτή, η πιθανότητα γρήγορης διασποράς είναι μεγάλη, διότι οφείλεται σε εναπομείναντα κύτταρα κοντά στο όριο της χειρουργικής εκτομής. Δηλαδή, έμεινε τμήμα όγκου στο προηγούμενο χειρουργείο και βέβαια τα κύτταρά του βρίσκονταν σε ογκολογική δράση μέχρι που ανακαλύφθηκε η νέα εστία. Η ιδανική θεραπεία είναι η συμπληρωματική πνευμονεκτομή, δηλαδή η εξαίρεση του υπόλοιπου πνεύμονος. Αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω χαμηλών αναπνευστικών εφεδρειών, τότε ο σχεδιασμός της θεραπείας είναι απόφαση ογκολογικού συμβουλίου και βέβαια συνεκτιμάται αν ο ασθενής έχει κάνει προηγουμένως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ώστε να επαναληφθούν. Πρόσθετες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η φωτοδυναμική θεραπεία με laser, η διαθερμία (θερμοπηξία) με βελόνες ή το x-knife που είναι απόλυτα στοχευμένη ακτινοβολία.
  2. Εμφάνιση στον ίδιο πνεύμονα, αλλά σε ικανή απόσταση από τα χειρουργικά όρια. Τότε, απαιτείται διερεύνηση διότι μπορεί να είναι είτε δεύτερος πρωτοπαθής όγκος με ίδιο ή άλλο ιστολογικό τύπο, είτε μετάσταση ενδοπνευμονική. Πρόκειται για σπάνια περίπτωση κατά την οποία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ιστολογική διευκρίνιση για το είδος του όγκου, διότι η διαφορά στην αντιμετώπιση είναι μεγάλη. Αν πρόκειται για μετάσταση τότε αντιμετωπίζεται σαν στάδιο (iv) με κακή προγνωστική προοπτική. Αν είναι δεύτερο πρωτοπαθές καρκίνωμα, τότε όλα ξεκινάνε από την αρχή με καλή προοπτική.
  3. Εμφάνιση στον άλλον πνεύμονα, οπότε η διερεύνηση είναι όπως η προηγούμενη περίπτωση. Τις πιο πολλές φορές είναι με τον ίδιο ιστολογικό τύπο είτε σε βαρείς καπνιστές είτε με γονιδιακή συμμετοχή (καρκίνος με πολλαπλές εστίες). Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις με διαφορετικό καρκίνο οπότε η αντιμετώπιση μπορεί να είναι διαφορετική από τον πρώτο.

Γενικά, η υποτροπή του καρκίνου πνεύμονος είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία. Απαιτεί εμπειρία και αποφασιστικότητα, διότι ούτε η επανεπέμβαση είναι μια εύκολη χειρουργική πράξη, ούτε η απόφαση συνδυασμένης θεραπείας (ΧΘΠ+ΑΚΘ) είναι εύκολη απόφαση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μετεγχειρητική ανοσοθεραπεία μειώνει πολύ την πιθανότητα υποτροπής, όπως και ένα καλό χειρουργείο μειώνει έως μηδενίζει την πιθανότητα υποτροπής στα χειρουργικά όρια. 

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον θωρακοχειρουργό-αγγειοχειρουργό Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο. Ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι στη διάθεσή σας  για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση στο 693 747 4174 .

Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.gr

Ιατρείο Χαλκίδας

Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100

Τηλ: +30 22210 79850Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions