healthsolutions

Kαλοκαίρι και φλεβική ανεπάρκεια: Γιατί τα πόδια μας υποφέρουν με τη ζέστη;

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια βιώνουν πιο έντονα ενοχλήματα, γεγονός που, όπως μας εξηγεί ο θωρακοχειρουργός-αγγειοχειρουργός, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, είναι αναμενόμενο λόγω της προσαρμογής των φλεβών και των αρτηριών μας στην αυξημένη  εξωτερική θερμοκρασία. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς λόγω του κινδύνου επιπλοκών, αλλά και της ψυχολογικής επιβάρυνσης που προκαλούν οι αισθητικές προεκτάσεις του συγκεκριμένου προβλήματος, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα τη συμβουλή ενός έμπειρου αγγειοχειρουργού, ο οποίος θα τους ενημερώσει για τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας.  Σήμερα, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα  γρήγορα και ανώδυνα, χωρίς τομές και ράμματα, να απαλλαγούν οριστικά από τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες.

Φλεβική ανεπάρκεια και καλοκαίρι

Η αιτιολογία της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η μειονεκτική λειτουργία των βαλβίδων του φλεβικού συστήματος, με συνέπεια το αίμα να δυσκολεύεται να “ανέβει” όταν ο/η ασθενής είναι όρθιος/α. Αποτέλεσμα είναι η στασιμότητα του αίματος στα άκρα και η ανάπτυξη αυξημένης θερμότητας και οιδήματος. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι ιδιαιτέρως έντονα το καλοκαίρι, διότι πρώτον η θερμοκρασία των άκρων είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω ζέστης, δεύτερον η χωρητικότητα των φλεβών είναι πολλαπλάσια λόγω αγγειοδιαστολής από τη ζέστη, επομένως όλη η συμπτωματολογία είναι μεγαλύτερη, τρίτον η τροφοδοσία των αρτηριών είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι λόγω διαστολής και των αρτηριών.

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται

Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί και κάτω των 30 ετών σε περιπτώσεις που η βαλβιδική βλάβη είναι κληρονομική. Συνήθως όμως, αφορά είτε γυναίκες με πολλές εγκυμοσύνες που έχουν προκαλέσει βλάβη στις φλεβικές βαλβίδες, είτε γυναίκες περί και μετά την κλιμακτήριο, οπότε οι αλλαγές στις ορμόνες φέρνουν στην επιφάνεια μια λανθάνουσα, ήπια φλεβική ανεπάρκεια. Η αναλογία γυναίκες προς άνδρες είναι 8 προς 2. Η μεγαλύτερη συχνότητα είναι σε εργαζομένους με υπερβολική ορθοστασία ή πολλές ώρες οδήγησης ή εργασία με μεγάλα βάρη.

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Τι ισχύει για τη θεραπεία τους το καλοκαίρι

Οι ευρυαγγείες είναι το πρώτο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας και κατ’ αρχήν αισθητικό πρόβλημα. Κάθε καλοκαίρι μεγαλώνουν σε επιφάνεια και λόγω ζέστης. Οι κιρσοί είναι το δεύτερο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας και είναι εκδήλωση ήδη υπάρχουσας βαλβιδικής ανεπάρκειας του επιπολής φλεβικού δικτύου. Η αντιμετώπισή τους είναι επιβεβλημένη μόλις αρχίσουν να αποτελούν πρόβλημα. Η εξέλιξη της νόσου της φλεβικής ανεπάρκειας έχει επιπλοκές (θρομβοφλεβίτιδα, οιδήματα, θρομβώσεις κ.λπ.).

Πιθανές επιπλοκές

Οι μεν ευρυαγγείες κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται και μετά η “εξαφάνισή” τους είναι και δύσκολη και δαπανηρή. Οι δε κιρσοί επειδή “γεμίζουν” αίμα σε παρατεταμένες ορθοστασίες και επειδή ήδη υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια, συχνά εμφανίζουν επώδυνες θρομβοφλεβίτιδες που είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικές, αλλά και αφήνουν σημάδια μελάγχρωσης του δέρματος τοπικά. Ακόμα δε, το κυριότερο, μεγαλώνουν σε μέγεθος και προκαλούν και βάρος και οίδημα στο σκέλος.

Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση

Η σύγχρονη αντιμετώπιση περιλαμβάνει ότι και η κλασική μέθοδος, σαφηνεκτομή (δηλαδή την αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας που αναπτύσσεται από το σφυρό μέχρι τη ρίζα του σκέλους στην βουβωνική περιοχή). Η αφαίρεση στην σύγχρονη μέθοδο, γίνεται χωρίς τομές και ράμματα. Πραγματοποιείται με είσοδο ίνας σε όλο το μήκος της σαφηνούς φλέβας και καταστροφή της με θερμική ενέργεια (είτε laser, είτε ραδιοσυχνότητες RF). Οι επιμέρους κιρσοί είτε σε διάστημα 2 μηνών εξαφανίζονται, είτε στη διάρκεια της επέμβασης απολινώνονται. Ο ασθενής εξέρχεται αυθημερόν με ελαστική κάλτσα και επιστρέφει στην καθημερινότητά του σε 48 έως 72 ώρες.

Healthy tip

Η συμβουλή είναι μια και μόνο. Να επισκεφθούν και να συμβουλευτούν έμπειρο αγγειοχειρουργό. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έχει την ιδιαιτερότητά της.

Διαβάστε τι λένε οι ασθενείς του κου Μαρκόπουλου

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 693 747 4174 , ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός - Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι στη διάθεση σας για όποια συμβουλή και χρήσιμη οδηγία.

Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.grCopyright medicalblog © 2022 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions