healthsolutions

Ο βελονισμός στη χρόνια χαμηλή οσφυαλγία : Συστάσεις από την αμερικανική Εταιρεία για την Έρευνα του Βελονισμού

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019

Η Εταιρεία για την Έρευνα του Βελονισμού (Society for Acupuncture Research- SAR), ιδρύθηκε το 1993 στις ΗΠΑ και είναι ένας κορυφαίος διεθνής ερευνητικός οργανισμός που είναι αφιερωμένος στην αυστηρή επιστημονική έρευνα και την τεκμηριωμένη πρακτική του βελονισμού.

Τα μέλη της αποτελούν 28 χώρες και περιλαμβάνουν βασικούς και μεταφραστικούς επιστήμονες, κλινικούς επιδημιολόγους και δοκιμαστές καθώς και ενεργούς βελονιστές που ασχολούνται με την έρευνα και την εκπαίδευση.

Η ηγεσία της SAR έχει εκτεταμένη τεχνογνωσία στον τομέα του βελονισμού και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε κορυφαία ιατρικά περιοδικά, όπως τα New England Journal of Medicine, Lancet, JAMA, Annals of Internal Medicine, καθώς και στα κορυφαία περιοδικά για ειδικές παθήσεις όπως τα Pain, Arthritis and Rheumatology και Brain.

Εκτιμούμε την αξιολόγηση του Medicare για αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν τον βελονισμό στην χρόνια χαμηλή οσφυαλγία σε ηλικιωμένους ενήλικες.Παρατέθηκαν τα εξής σχόλια:

Βιολογικοί μηχανισμοί βελονισμού:

Προερχόμενος από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM) με πάνω από 2500 χρόνια εμπειρικής χρήσης, ο βελονισμός έχει μια σαφή φυσιολογική βάση για τα θεραπευτικά του αποτελέσματα.

Σε ζωικά μοντέλα, η διέγερση με την βελόνα προκαλεί την απελευθέρωση ενδογενών οπιοειδών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ουσίες οι οποίες μπορούν να μπλοκαριστούν από την ναλοξόνη.

Στον άνθρωπο, η απεικονιστική έρευνα του εγκεφάλου έχει επίσης διαπιστώσει ότι η θεραπεία βελονισμού αυξάνει τη σύνδεση των υποδοχέων των οπιοειδών σε ασθενείς με ινομυαλγία και χρόνιο πόνο.

Έρευνες που χρησιμοποιούν την λειτουργική μαγνητική τομογραφία (functional MRI) σε ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η διέγερση του βελονισμού «ηρεμεί» τη δραστηριότητα της σωματοαισθητικής περιοχής του εγκεφάλου  που φαίνεται να είναι υπερδραστήρια σε αυτούς τους ασθενείς.

Ο βελονισμός επίσης απενεργοποιεί τις περιοχές του λιμβικού συστήματος του εγκεφάλου (μεταιχμιακό σύστημα- limbic system), σημαντικές για το συναίσθημα και την εσωτερική ομοιόσταση καθώς και διαδικασίες που είναι σημαντικές στον χρόνιο πόνο.

Τέλος, η έρευνα τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έχει δείξει επίσης ότι ο βελονισμός  μπορεί να προκαλέσει τροποποιήσεις στα κύτταρα των ινοβλαστών και στις πρωτεΐνες του συνδετικού ιστού, κάτι που φαίνεται να αποκαθιστά την ακεραιότητα των ιστών, έναν αναδυόμενο τομέα που είναι πολύ σημαντικός για κάποιες χρόνιες επώδυνες παθήσεις.

Κλινικές ενδείξεις βελονισμού:

Ακολουθούν μερικές βασικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι ο βελονισμός είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και οικονομικός για τον χρόνιο πόνο.

Αν και αρκετές μελέτες περιλαμβάνουν ηλικιωμένους ενήλικες, ελάχιστη είναι η εστιασμένη έρευνα σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

  1. Ο βελονισμός είναι ασφαλής: Σε μια σωρευτική ανασκόπηση περισσότερων από ένα εκατομμύριο θεραπείες βελονισμού, ο κίνδυνος σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας με βελονισμό είναι 0,05 ανά 10.000 θεραπείες και 0,55 ανά 10.000 μεμονωμένους ασθενείς. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν μικρού βαθμού αιμορραγία στη θέση της βελόνας και τοπικός πόνος.Παρόμοια ευρήματα αναφέρθηκαν επίσης σε 229.230 ασθενείς με περισσότερες από δύο εκατομμύρια επισκέψεις.
  1. Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός για τον χρόνιο πόνο, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής οσφυαλγίας.

Σε μετα-αναλύσεις σε επίπεδο ασθενών με τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που περιελάμβαναν 18.000-21.000 ασθενείς με χρόνιο μυοσκελετικό πόνο, ο βελονισμός βρέθηκε ότι είναι ουσιαστικά καλύτερος από την συμβατική θεραπεία και σημαντικά καλύτερος από τον ψευδή βελονισμό.Περίπου το 20% του πληθυσμού που περιλαμβάνεται σε αυτές τις δοκιμές είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.

  1. Τα ευεργετικά αποτελέσματα του βελονισμού παραμένουν και μετά το τέλος ενός κύκλου θεραπειών, συνήθως 10 - 12 συνεδριών: Σε μετα-ανάλυση σε 17.922 ασθενείς με χρόνιο μη κακοήθη πόνο, διατηρήθηκε το 90% των αποτελεσμάτων ανακούφισης του πόνου του βελονισμού σε σχέση με τους μάρτυρες για 12 μήνες.
  1. Ο βελονισμός είναι οικονομικά αποδοτικός για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου: Σε δύο τυχαιοποιημένες μελέτες που συμπεριέλαβαν > 12.000 ασθενείς με χαμηλή οσφυαλγία, η θεραπεία βελονισμού σχετίζεται με κλινικά βελτιωμένη ποιότητα ζωής και μέτρια αύξηση του κόστους πολύ κάτω από την αναλογία κόστους ποιότητας των 50.000 δολαρίων (cost per quality ratio).

Συνοπτικά, η SAR υποστηρίζει την αξιολόγηση του Medicare για αποδείξεις χρήσης του βελονισμού σε χαμηλή οσφυαλγία.

Με την αύξηση του πληθυσμού και τη γήρανση, 78 εκατομμύρια Αμερικανών θα είναι 65 ετών και άνω μέχρι το 2035.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί του βελονισμού σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες κλινικές αποδείξεις της δράσης του,  κάνουν τον βελονισμό μία πιθανή θεραπεία ως μέρος της συνολικής διαχείρισης του πόνου μιας και:

  • Η θεραπεία με οπιοειδή έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα για χρόνιο μυοσκελετικό πόνο και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυξημένης υπνηλίας και πτώσεων που απειλούν την λειτουργική ανεξαρτησία των ηλικιωμένων.
  • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν παρενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα και στη νεφρική λειτουργία ενώ αυξάνουν την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα, την κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κωνσταντίνος Νάβαλης,, Φυσίατρος - Βελονιστής, www.navalis.gr



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions