healthsolutions

Ύπνος εν ώρα εργασίας:Mήπως είναι η απάντηση για αποδοτικότερη εργασία;

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018

Πώς θα σας ακουγόταν αν, κάνοντας διάλειμμα από την εργασία σας, παίρνατε έναν σύντομο και αναζωογονητικό υπνάκο;

H ιδέα του σύντομου ύπνου εν ώρα εργασίας, γνωστού και ως “power nap” ενισχύεται και από γιατρούς που ισχυρίζονται πως αυτή η τακτική ενισχύει την απόδοση του εργαζομένου.

Ο καθηγητής Ίνγκο Φίτσε που διευθύνει το Κέντρο Ερευνών για τον Ύπνο στην κλινική Charité του Βερολίνου επικροτεί τις επιλογές των Αμερικανών: «Σιγά-σιγά γίνεται αποδεκτό ότι ένας σύντομος ύπνος είναι πολύ καλύτερος από τον δέκατο καφέ. Η καλύτερη στιγμή για ένα διάλειμμα είναι μετά το μεσημεριανό».

Μάλιστα αναφέρθηκε και το γεγονός πως η γερμανική οικονομία χάνει κάθε χρόνο περίπου 60 δις ευρώ από δηλώσεις ασθενείας εργαζομένων με διαταραχές ύπνου, όπως υπολόγισε για το 2016 η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Rand Corporation. Ο Γερμανός καθηγητής είναι βέβαιος ότι το ποσό αυτό θα περιοριζόταν αισθητά αν οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να κοιμηθούν για λίγα λεπτά «διότι αν ο εργαζόμενος νυστάζει τότε προκύπτουν λάθη ή γίνονται ακόμη και εργατικά ατυχήματα». Προτείνει μάλιστα στους απασχολούμενους να κοιμούνται στα γραφεία τους: «Όσο πιο άβολα τόσο το καλύτερο, διότι τότε ξυπνάς εύκολα μετά από ένα τέταρτο και δεν πέφτεις σε βαθύ ύπνο».

Βέβαια η καινοτόμος αυτή ιδέα δεν είναι ακόμα δημοφιλής και ελάχιστοι είναι οι επικεφαλής διεθνών κολοσσών  που  την αποδέχονται, όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon αλλά και η Αριάνα Χάφιγκτον. Την ίδια στιγμή στα κεντρικά της Google υπάρχουν στη διάθεση των εργαζομένων αναπαυτικές πολυθρόνες για να ξεκουράζονται όποτε το επιθυμούν. Πιο πρωτοποριακές είναι η Uber και η Nike, οι οποίες διαθέτουν ειδικούς χώρους στους απασχολούμενους για να χαλαρώσουν.

Στη Γερμανία ορισμένες επιχειρήσεις διαθέτουν ειδικούς χώρους για έγκυες ή νεαρές μητέρες που θηλάζουν, όχι όμως δωμάτια για εργαζομένους που θέλουν να κλείσουν τα μάτια τους για μερικά λεπτά. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι το κέντρο ερευνών της Bosch στο Άμπστατ, η οποία διαθέτει στους απασχολούμενους ακόμα και ακουστικά με χαλαρωτική μουσική για να απομονωθούν από το εργασιακό περιβάλλον τους για λίγα λεπτά. Εξαίρεση αποτελεί και η εταιρία χημικών BASF που προσφέρει ειδικά μαθήματα για «έναν σύντομο ύπνο στη θέση εργασίας».



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions