healthsolutions

Καρκίνος του αίματος: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα των τριών βασικών τύπων

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αν και ο καρκίνος του αίματος είναι πολύ συχνός, πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν τα συμπτώματά του και επιτρέπουν στη νόσο να εξελίσσεται αδιάγνωστη. Μάλιστα οι ειδικοί επισημαίνουν πως 1 στους 3 ασθενείς δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου πριν από τη διάγνωση του γιατρού.

Τα κακοήθη νοσήματα του αίματος αποτελούν περίπου το 10% όλων των νεοπλασιών, με συχνότερα τα λεμφώματα, τις λευχαιμίες και τα μυελώματα. Η αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα τα ποσοστά επιβίωσης να αυξάνονται συνεχώς.

Γενικά τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του αίματος είναι η κόπωση, ο πυρετός, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι πόνοι στα οστά και στις αρθρώσεις, οι μώλωπες και η ασυνήθιστη αιμορραγία. Πιο ειδικά ακολουθούν οι κυριότερες ενδείξεις των τριών συχνότερων μορφών καρκίνου του αίματος:

Λευχαιμία

Eίναι ο καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρίων. Συχνά ονομάζεται οξεία λευχαιμία, που σημαίνει ότι η εξέλιξη της νόσου είναι ταχεία και επιθετική και απαιτεί άμεση θεραπεία.Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

- Κόπωση και αδυναμία

- Δύσπνοια

- Συχνές λοιμώξεις

- Αιμορραγία ούλων

- Ρινορραγίες

- Χλωμό δέρμα

Πολλαπλό μυέλωμα

Πρόκειται για καρκίνο των πλασματοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Συνήθως  προσβάλλει τη σπονδυλική στήλη, το κρανίο, τη λεκάνη και τις νευρώσεις.  Αρχικά δεν δίνει συμπτώματα αλλά μόλις η νόσος προχωρήσει  παρατηρούνται τα εξής:

- Πόνος στα οστά

- Οστική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων καταγμάτων και/ή λέπτυνσης των οστών

- Αδυναμία και κούραση

- Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις

- Ασυνήθιστη αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions