healthsolutions

Γιατί δεν πρέπει να εμποδίζουμε το φτέρνισμα;

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Oι καλοί τρόποι επιβάλουν να μην φτερνίζεστε μπροστά στον κόσμο και φυσικά πάντα να έχετε μπροστά το χέρι σας ή ακόμα καλύτερα ένα χαρτομάντιλο. Και αυτό γιατί, με ένα απλό φτέρνισμα, 100.000 μικρόβια εκτοξεύονται στον αέρα με ταχύτητα που φθάνει τα 100 χλμ/ώρα.

Αυτό όμως που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ, ακόμα και αν σας παρεξηγήσουν είναι να κρατάτε το φτέρνισμα, κλείνοντας το στόμα σας ή την μύτη σας. Όπως επισημαίνει η Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Aliison Catlett Woodall Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Αρκάνσας, μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για τον οργανισμό σας να προσπαθείτε να αποφύγετε το φτέρνισμα. 
 
“Πριν από το φτέρνισμα, ένα σημαντικό ποσό πίεσης του αέρα συσσωρεύεται στους πνεύμονες κατά την προετοιμασία του της άμεσης εκκένωσης της ρινικής κοιλότητας. Αν συγκρατείτε το φτέρνισμα, αυτό ωθεί τον πεπιεσμένο αέρας πίσω στην ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσα στην κοιλότητα του μέσου ωτός”, αναλύει η Δρ.Woodlall. Αυτή η κίνηση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή και απώλεια ακοής σε εξαιρετικά σπάνια περιπτώσεις αλλά δεν είναι καθόλου σπάνιο να προκληθεί εσωτερική ζημιά στο αυτί, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου". Η Δρ. Woodall επισημαίνει πως αυτού του είδους οι τραυματισμοί στις μεμβράνες του μέσου και έσω ωτός μπορούν να επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην ακοή, να προκαλέσουν βαρηκοΐα, ακόμη και ίλιγγο. 
 
Το να κρατάτε όμως το φτέρνισμα δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τα αυτιά αλλά μπορεί να είναι η αιτία για τραυματισμούς διαφράγματος, ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, και ρήξη ή αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.
 
Γι’αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θέλετε να φτερνιστείτε, απλά κάντε το!
 
Το διαβάσαμε στο health4you.gr



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions