healthsolutions

Ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με λέιζερ: πόσο ασφαλής τεχνική είναι σήμερα;

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

Οι κιρσοί των κάτω άκρων αποτελούν ένα συχνότατο πρόβλημα υγείας το οποίο προσβάλει περίπου το 35% των ανδρών και των γυναικών στον δυτικό κόσμο. Πρόκειται για την συχνότερη πάθηση του κυκλοφορικού συστήματος των κάτω άκρων, είναι εξελισσόμενη, με άλλοτε άλλο ρυθμό, και επιπλέον της αντιαισθητικής εικόνας του δέρματος που προκαλεί, οδηγεί σε σοβαρά ενοχλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν σημαντικά την καθημερινότητα.

Τα ενοχλήματα αυτά είναι κυρίως πόνος, βάρος, κάψιμο, κράμπες, πρηξίματα στα πόδια, φαγούρα και δερματικές βλάβες, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε ανοιχτές πληγές. Επιπλέον των ενοχλημάτων, η παρουσία κιρσών στα πόδια μας αποτελεί μία εστία θρόμβωσης (πήξης του αίματος), η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την ζωή του ασθενούς.

Η εξέλιξη στην αντιμετώπιση των κιρσών είναι το ενδοαυλικό laser

Τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων έχει αλλάξει σημαντικά περνώντας από την ανοιχτή επέμβαση της σαφηνεκτομής προς την ελάχιστα επεμβατική τεχνική του ενδοαυλικού λέιζερ, υπό τοπική αναισθησία και χωρίς τομές. Η εγκατάλειψη της ανοιχτής επέμβασης συντελέστηκε, κυρίως, λόγω των επιπλοκών της, όπως τα σημαντικά μετεγχειρητικά ενοχλήματα, τα αιματώματα, οι αντιαισθητικές χειρουργικές ουλές και το υψηλό ποσοστό υποτροπών. Έτσι, σε φλεβολογικά κέντρα όπου η εμπειρία στην ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών είναι υψηλή, η ανοιχτή επέμβαση της σαφηνεκτομής έχει, πλήρως, εγκαταλειφτεί!Επιπλέον, η ενδοαυλική θεραπεία αποτελεί, όχι μόνο την αποτελεσματικότερη και πλέον ανώδυνη μέθοδο θεραπείας των κιρσών, αλλά και, ασυγκρίτως, την ασφαλέστερη!

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση η οποία λύνει το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας με σαφώς μεγαλύτερο σεβασμό στους ιστούς, συγκριτικά με την ανοιχτή επέμβαση της σαφηνεκτομής. Αυτό, στην γλώσσα της χειρουργικής, μεταφράζεται σε λιγότερες επιπλοκές. Έτσι, με το ενδοαυλικό λέιζερ μας επιτρέπεται να επεμβαίνουμε μόνο στα παθολογικά φλεβικά τμήματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση των κιρσών, χωρίς να επηρεάζονται υγιείς περιοχές του φλεβικού συστήματος.

Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγονται βλάβες ιστών σε περιοχές που δεν χρειάζεται. Όλοι οι χειρισμοί γίνονται μέσα από οπές και όχι χειρουργικές τομές, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα επιπλοκών όπως είναι οι λοιμώξεις. Το υψηλό επίπεδο ασφάλειας της επέμβασης μπορεί εύκολα να κατανοήσει κανείς αν μάθει ότι η επέμβαση του ενδοαυλικού λέιζερ είναι σχεδιασμένη να εκτελείται σε περιβάλλον “εξωτερικού ιατρείου” και όχι απαραίτητα μιας χειρουργικής αίθουσας.

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση

Οι συνηθέστερες μετεγχειρητικές αλλαγές, που παρατηρούνται μετά από μία επέμβαση ενδοαυλικού λέιζερ και χαρακτηρίζονται ως επιπλοκές, είναι ήπια, προσωρινά ενοχλήματα τα περισσότερα των οποίων έχουν πολύ μικρή διάρκεια κάποιων ημερών. Έτσι, η συχνότερη επιπλοκή του ενδοαυλικού λέιζερ είναι οι ήπιες εκχυμώσεις (μελανιές) του δέρματος, οι οποίες συνήθως διαρκούν 7-14 ημέρες.

Επιπλέον, μικρό ποσοστό ασθενών, ιδιαίτερα μετά την πρώτη εβδομάδα από την επέμβαση μπορεί να εμφανίσουν ένα αίσθημα τραβήγματος στα πλαίσια της σωματικής αντίδρασης μετά την θερμική καταστροφή που προκαλεί το λέιζερ στην παθολογική φλέβα. Και αυτή η ήπια ενόχληση διαρκεί λίγες ημέρες και αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα, κάλτσα συμπίεσης, κινητοποίηση (περπάτημα) και απλές διατάσεις του σκέλους. Άλλη επιπλοκή που εμφανίζεται μετεγχειρητικά είναι η εμφάνιση σκληρών δερματικών περιοχών, στην θέση, κυρίως, μεγάλων κιρσών. Και αυτή η επιπλοκή είναι “αθώα”, αφού, τελικώς, οι σκληρίες αυτές σταδιακά εξαφανίζονται και το δέρμα αποκτά και πάλι την συνήθη ελάστικότητά του.

Πιο σοβαρές επιπλοκές όπως εγκαύματα στο δέρμα, βλάβες δερματικών ή άλλων νεύρων και εμφάνιση θρόμβου στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα περιγράφονται στην βιβλιογραφία, είναι όμως σπάνιες και έχουν σαφέστατη σύνδεση με την εμπειρία του χειριστή του λέιζερ. Ο σωστός σχεδιασμός της επέμβασης (υπερηχογραφική χαρτογράφηση), ο οποίος είναι πάντα ευθύνη του υπεύθυνου αγγειοχειρουργού, μπορεί να εκμηδενίσει αυτές τις επιπλοκές.

Ειδικότερα, για την περίπτωση της εν τω βάθει θρόμβωσης θα λέγαμε ότι σχεδόν πάντα είναι ασυμπτωματική και αντιμετωπίζεται εύκολα με φαρμακευτική αντιπηκτική θεραπεία, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο άρρωστος, αρκεί να υπάρχει σωστή μετεγχειρητική παρακολούθηση η οποία θα διαπιστώσει την σπάνια αυτή κατάσταση.

Τέλος, η σπανιότερη των επιπλοκών σε μία επέμβαση κιρσών με λέιζερ είναι η εμφάνιση μιας μικροβιακής λοίμωξης. Όπως ήδη αναφέρθηκε η απουσία χειρουργικών τομών κάνει πολύ δύσκολη την είσοδο κάποιου μικροβίου στο σώμα. Υπολογίζεται ότι λιγότεροι από ένας στους χίλιους ασθενείς που χειρουργούνται με το λέιζερ έχουν ανάγκη κάποιας αντιβίωσης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επέμβαση! Στην διεθνή βιβλιογραφία έχουν περιγραφεί σπανιότατες περιπτώσεις σημαντικών λοιμώξεων όπου, όμως, το λέιζερ είχε συνδυαστεί με χειρουργικές τομές για συνδυαστική θεραπεία. Οι σοβαρές αυτές λοιμώξεις κάνουν υψηλό πυρετό, έντονο πόνο στην χειρουργημένη περιοχή και μπορούν να ελεγχθούν με άμεσο χειρουργικό καθαρισμό, προκειμένου να μην επεκταθούν πέρα από τα όρια του πάσχοντος κάτω άκρου.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το ενδοαυλικό λέιζερ, σήμερα, αποτελεί το σημαντικότερο και αποτελεσματικότερο εργαλείο για την θεραπεία των φλεβικών κιρσών, όπου δικαίως έχει, σε πολλά κέντρα, αντικαταστήσει, πλήρως, την σαφηνεκτομή. Τα συνήθη μετεγχειρητικά ενοχλήματα είναι προσωρινά, μικρής διάρκειας και σαφώς λιγότερα και ηπιότερα μιας σαφηνεκτομής. Επιπλέον, ο σωστός και λεπτομερής προεγχειρητικός σχεδιασμός (υπερηχογραφική χαρτογράφηση), η ενδεδειγμένη μετεγχειρητική παρακολούθηση και φυσικά η εμπειρία του χειριστή καθιστούν την επέμβαση ασφαλέστατη.

Τσεκούρας Νικόλαος MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute (Toledo, Ohio) University of Michigan (Ann Arbor) – USA. Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr , ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191Copyright medicalblog © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions