healthsolutions

Ουρολοίμωξη: Μια δυσάρεστη λοίμωξη που επιμένει - Πως να την αποφύγετε

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016

Οι ουρολοιμώξεις είναι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος οφειλόμενες σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Κατά κύριο λόγο αποτελούν... γυναικεία υπόθεση, αλλά, και οι άνδρες μπορούν να προσβληθούν από τα μικρόβια που εισβάλλουν στο ουροποιητικό σύστημα. Συνήθως, τα βακτήρια που εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται με την ούρηση.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό κοντά στο 50% των γυναικών και αρκετοί εκ των ανδρών, να εμφανίσουν, κάποια στιγμή στη ζωή τους, ουρολοίμωξη.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιρρέπεια στις ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους. Οι άνδρες έχουν μακρύτερη ουρήθρα απ' ό,τι οι γυναίκες με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο στα μικρόβια να εισέλθουν σε αυτήν.

Επιπλέον, η γυναικεία ουρήθρα απέχει ελάχιστα από τον κόλπο και των πρωκτό, όπου παρουσιάζεται μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων. Για τους άνδρες παίζει, επίσης, προστατευτικό ρόλο και το υγρό του προστάτη, το οποίο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Στις γυναικείες ουρολοιμώξεις, συνήθως μολύνεται η ουροδόχος κύστη (κυστίτιδα) ενώ, στις ανδρικές ουρολοιμώξεις, συνήθως προκαλείται μόλυνση της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα) ή μόλυνση του προστάτη (προστατίτιδα), μια αρκετά σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να είναι χρόνια και οξεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί λοίμωξη και στους νεφρούς (πολυνεφρίτιδα), μια πάθηση που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους νεφρούς.

Κύριο αίτιο για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων είναι η ελλιπής τήρηση των κανόνων υγιεινής. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι περισσότερες ουρολοιμώξεις εμφανίζονται το καλοκαίρι. Λόγω της θάλασσας, της άμμου, της αυξημένης εφίδρωσης, της χρήσης βρώμικης κοινόχρηστης τουαλέτας, οι πιθανότητες έκθεσης σε μικρόβια είναι αυξημένες.

Επίσης, ευάλωτοι σε ουρολοιμώξεις είναι όσοι αναβάλλουν συστηματικά την ούρηση για αργότερα, όσοι παραμελούν την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, όσοι δεν πίνουν αρκετά υγρά και όσοι έχουν αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα. Ωστόσο, οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οφείλονται σε στενώματα στην ουρήθρα, σε υπερτροφία του προστάτη, στην ύπαρξη λίθων στους νεφρούς ή στους ουρητήρες, η οποία (λιθίαση) εμποδίζει την πλήρη αποβολή των ούρων κατά την ούρηση.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα αποτελούν τροφή για τα μικρόβια, και η εγκυμοσύνη, καθώς το έμβρυο ασκεί πίεση στο ουροποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να προκαλείται απόφραξη των ούρων. Επίσης, ευάλωτοι είναι όσοι έχουν «πεσμένο» ανοσοποιητικό σύστημα και  όσοι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα κυριότερα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων είναι η συχνουρία, η αιματουρία, το τσούξιμο κατά την ούρηση, η αδυναμία πλήρους αποβολής των ούρων και η νυκτουρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, πόνος στην κολπική περιοχή, ρίγη, ναυτία, πυρετός και αδυναμία.

Εάν κάποια γυναίκα ή άνδρας υποφέρει από κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει αμέσως να συμβουλευτεί τον γιατρό του/της. Αρχικά θα πρέπει να αρχίσει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες υγρών και αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις και να του/της χορηγηθεί αντιβίωση.

Υποτροπή
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι προσβάλλονται από ουρολοιμώξεις είναι οι συχνές υποτροπές. Οι γυναίκες που εμφανίζουν ουρολοίμωξη, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να ξαναεμφανίσουν μέσα στον μήνα, και αφού η αρχική λοίμωξη έχει υποχωρήσει.

Ορισμένες φορές, η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί αργότερα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχουν υποτροπή για πάνω από δύο φορές το χρόνο. Ο λόγος είναι η μειωμένη τοπική άμυνα έναντι των μικροβίων, αλλά, και παθήσεις όπως ο διαβήτης και ο θυρεοειδής, ευθύνονται για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Επιπλέον, με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις έχουν συνδεθεί ο χαμηλός αιματοκρίτης και η έλλειψη σιδήρου.

Πρόληψη

Είναι κοινός τόπος για την ιατρική κοινότητα πως η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας. Ένα μεγάλο ποσοστό των εμφανίσεων ουρολοίμωξης μπορεί να αποφευχθεί αν ακολουθήσουμε τα παρακάτω μέτρα πρόληψης:

• Πίνουμε άφθονα υγρά κάθε μέρα
• Δεν αναβάλλουμε ποτέ την ούρηση. Αντιθέτως, επιβάλλεται να διακόψουμε ό,τι κάνουμε και να επισκεφτούμε την τουαλέτα αν αυτό μάς λέει ο οργανισμός μας ότι πρέπει να κάνουμε
• Αδειάζουμε την κύστη μας κάθε φορά που ουρούμε
• Προσπαθούμε να έχουμε ουρήσει πριν από κάθε σεξουαλική επαφή και ουρούμε κάθε φορά μετά την επαφή
• Φροντίζουμε καθημερινά την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής
• Χρησιμοποιούμε φυσικά προϊόντα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής ώστε να μην διαταράσσεται το pH
• Σκουπιζόμαστε με φορά από μπρος προς τα πίσω, ώστε να μη μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό στην ουρήθρα
• Αποφεύγουμε να φοράμε στενά παντελόνια
• Προτιμάμε τα άνετα βαμβακερά εσώρουχα
• Σιγουρευόμαστε για ασφαλείς σεξουαλικές επαφές
• Εντάσσουμε στη διατροφή μας τροφές όπως τα κράνμπερις (κράνες), τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, το ξινόγαλο και το πρόβειο γιαούρτι.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κο Αλκιβιάδη Φ. Παππά, Ιατρός, γενικός χειρουργός–πρωκτολόγος, τηλ.210 2820470, ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.proctoclinic.gr.Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions