Anastasopoulos
healthsolutions

Όλες οι σύγχρονες λύσεις για την πρεσβυωπία

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016

Δυσκολεύεσαι να διαβάσεις τις ετικέτες των τροφίμων ή τις ενδείξεις των φαρμάκων ή, ακόμα χειρότερα, το αγαπημένο σου περιοδικό! Τα γυαλιά είναι μάλλον απαραίτητα, όχι όμως και η μόνη λύση που έχουμε να σου προτείνουμε για την πρεσβυωπία, που κάποια στιγμή θα κάνει την εμφάνισή της.

Οι λύσεις που προσφέρονται στην εποχή μας για τη συντηρητική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας είναι πολλές.

Η πιο συνηθισμένη από αυτές είναι τα απλά μονοεστιακά γυαλιά. Στα άτομα, όμως, που έχουν κάποιο διαθλαστικό σφάλμα, όπως π.χ. υπερμετρωπία, χρειάζονται  τουλάχιστον δύο ή και τρία ζεύγη γυαλιών για τη μακρινή, κοντινή ή και μέση απόσταση. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η τελειοποίηση των πολυεστιακών γυαλιών  για όλες τις αποστάσεις, χωρίς τα αρνητικά που τα συνόδευαν, όπως ζαλάδες και παραμόρφωση της εικόνας, βοήθησαν πολλούς πρεσβύωπες στη χρήση ενός και μόνο ζεύγους γυαλιών. 

Κατά ανάλογο τρόπο η χρήση πολυεστιακών φακών επαφής, που ανθεί την τελευταία δεκαετία, φαίνεται oτι επίσης ικανοποιεί μεγάλο αριθμό ατόμων με πρεσβυωπία.  Υπάρχει, όμως, μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που έχει μπει στην ηλικία της πρεσβυωπίας και δυσανασχετεί και μόνο στην ιδέα ότι πρέπει να φορά γυαλιά για κοντά ή δεν ανέχεται τη χρήση φακών επαφής. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει η λύση της χειρουργικής επέμβασης, που μπορεί να απαλλάξει το άτομα από τα γυαλιά.

Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας εδώ και αρκετά χρόνια, εντούτοις πραγματική επανάσταση παρατηρούμε την τελευταία πενταετία. 

Επεμβάσεις  στον κερατοειδή χιτώνα

Οι κλασικές διαθλαστικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται εδώ και 25 και πλέον χρόνια για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας, της μυωπίας και του αστιγματισμού με laser μπορεί να φανούν χρήσιμες και στην αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.Μάθε τι επιλογές υπάρχουν:  

Monovision LASIK ή PRK: Με την τεχνική της μονοόρασης, διορθώνεται το επικρατές μάτι του ασθενούς πλήρως, ενώ στο υπολειπόμενο αφήνεται ή δημιουργείται μέτρια μυωπία. Ενδείκνυται για πρεσβύωπες μεταξύ 35-65 ετών, μύωπες ή υπερμέτρωπες, αφού δοκιμαστεί πλήρως με τη προεγχειρητική χρήση δοκιμαστικών φακών επαφής και εφόσον οι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι  με το αποτέλεσμα.

Presbylasik: Εφαρμόζεται περίπου την τελευταία δεκαετία. Ο γιατρός χρησιμοποιεί την ίδια χειρουργική τεχνική με την απλή Lasik, με αλλαγές όμως στο προφίλ σμίλευσης του κερατοειδούς. Δηλαδή, δημιουργεί διαφορετικές ζώνες καμπυλότητας, με αποτέλεσμα έναν πολυεστιακό κερατοειδή. Ενδείκνυται για υπερμέτρωπες ηλικίας 45-60, εφαρμόζεται όμως από λίγα χειρουργικά κέντρα και τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα.

Κερατοειδικά ενθέματα: Με τη χρήση του Femtosecond Laser δημιουργείται μία «τσέπη» στον κερατοειδή και τοποθετείται με προσοχή ένας τεχνητός μικροσκοπικός δακτύλιος ενδοκερατοειδικά. Ο δακτύλιος αυτός αποτελείται περιφερικά από χιλιάδες μικροτρύπες που αυξάνουν το βάθος πεδίου και επιτρέπουν την κοντινή όραση.  

Η ένθεση γίνεται στο μη επικρατές μάτι, ενώ η μέθοδος ενδείκνυται σε άτομα που δεν έχουν μυωπία ή άλλα διαθλαστικά σφάλματα στα μάτια.  

Επεμβάσεις στον κρυσταλλοειδή φακό

Η σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού αποτελεί το πραγματικό αίτιο της πρεσβυωπίας, οπότε πολλοί οφθαλμίατροι στρέφονται σ’ αυτό το πεδίο για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Οι ενδοφακοί που υπήρχαν μέχρι πριν από 10 χρόνια ήταν μονοεστιακοί, δηλαδή έδιναν άριστη όραση στον ασθενή που υποβάλλεται σε μία επέμβαση καταρράκτη, στη μακρινή απόσταση, αλλά μετεγχειρητικά προκαλούσε εξάρτηση από κοντινά γυαλιά οράσεως. Τι καινούργιο υπάρχει;  

Πολυεστιακοί φακοί: Η επανάσταση στον τομέα της μικροχειρουργικής του οφθαλμού για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας ήρθε με την εμφάνιση των πολυεστιακών ενδοφακών. Οι φακοί αυτοί στην αρχή της εφαρμογής τους δεν ικανοποιούσαν περίπου το 20% των ασθενών, επειδή δεν παρείχαν καλή όραση από μέση απόσταση και υπήρχε μεγάλη δυσκολία κατά τις νυχτερινές ώρες λόγω διάχυσης φωτός και φωτοστεφάνων. Οι τελευταίας γενιάς πολυεστιακοί ενδοφακοί έχουν εξαλείψει, ως επί το πλείστον, τα προβλήματα αυτά.

Προσαρμοστικοί ενδοφακοί: Υποτίθεται ότι έχουν τη δυνατότητα κίνησης ανάλογα με την απόσταση όπου προσπαθούμε να εστιάσουμε. Περιγράφεται, δηλαδή, μία ανάλογη συμπεριφορά με τον κρυσταλλοειδή φακό του οφθαλμού. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί ακόμη. Ως εκ τούτου, η χρήση αυτής της ομάδας ενδοφακών είναι περιορισμένη.

Mονοεστιακοί φακοί: Πρόκειται για τη λύση της μονοόρασης. Δηλαδή, τοποθετούνται εντός του οφθαλμού κλασικοί μονοεστιακοί ενδοφακοί, ώστε να προκληθεί μυωπία στον μη επικρατή οφθαλμό και ο εγκέφαλος να χρησιμοποιεί τον επικρατούντα οφθαλμό για μακριά και τον άλλο για κοντά, όπως περιγράφηκε και πριν στις διαθλαστικές επεμβάσεις κερατοειδούς.

Ευχαριστούμε τον κ.Σπύρο Νίκα, Χειρούργο-Οφθαλμίατρο. επιστημονικό Διευθυντή Medifeye-Institute. Περισσότερες πληροφορίες στο τη. 6944581487 ή στην ιστοσελίδα www.medifeye-institute.grCopyright medicalblog © 2018 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions