healthsolutions

Δέκα συμβουλές που δεν θα ακούσετε από το γιατρό σας

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

1. «Η ζάχαρη είναι ο πραγματικός εχθρός για την καρδιά ή τα λίπη;»

Όταν καταναλώνετε ζάχαρη σε όποια μορφή, μπορεί να δημιουργήσετε μια αντίδραση στην ινσουλίνη, η οποία ενδέχεται να αποβεί τοξική για το επιθήλιο των αιμοφόρων αγγείων. Οι περισσότεροι ασθενείς ωστόσο, φαίνεται πως δίνουν περισσότερη σημασία στη χοληστερόλη, ξεχνώντας τις επιζήμιες συνέπειες της ζάχαρης.

2.  «Κοιμάστε καλά;»

Η άπνοια ύπνου είναι μια σημαντική αιτία των καρδιακών συμβάντων, όπως η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες (πχ. κολπική μαρμαρυγή) και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν υποψιάζεστε, ότι έχετε άπνοια ύπνου (το ροχαλητό, η ημερήσια υπνηλία και το αίσθημα της εξάντλησης, είναι χαρακτηριστικές ενδείξεις), θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

3. «Το κόκκινο κρασί είναι πανάκεια;»

Οι περισσότεροι νομίζουν, ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς. Και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά μέχρι ένα σημείο. Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μη το παρακάνετε, καθώς μπορεί εύκολα να αυξήσετε τον κίνδυνο σε άλλα θέματα υγείας (πχ. αυξημένη πίεση, αυξημένο ουρικό οξύ, παχυσαρκία, στεατοηπατίτιδα κ.α.).

Το ίδιο ισχύει και για τη σκούρα σοκολάτα. Οι άνθρωποι πιστεύουν, ότι μπορούν να φάνε όση θέλουν. Η αλήθεια είναι, ότι η μαύρη σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιοξειδωτική δράση, αλλά μεγάλη μερίδα ασθενών καταναλώνει περισσότερη από την επιτρεπτή δοσολογία, προκαλώντας αντίθετα αποτελέσματα.

4. «Με καλύπτουν τα φάρμακα αν δεν αλλάξω τρόπο ζωής;»

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η υγεία ενός ατόμου ή ενός πληθυσμού εξαρτάται:
•    κατά 20% μόνο από τους βιολογικούς παράγοντες (π.χ. σώμα, μικρόβια, φάρμακα κλπ.)
•    κατά 20-30% από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον
•    κατά 10-20% από τις υπηρεσίες υγείας και
•    κατά 40-50% από την ανθρώπινη συμπεριφορά (πνεύμα – ψυχή).

Η συναισθηματική τοξικότητα είναι μια σημαντική αιτία των καρδιακών παθήσεων. Η κατάθλιψη, η ανεξέλεγκτη οργή, το χρόνιο ψυχικό στρες, η προσωπικότητα τύπου Α είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. Ένας γιατρός με διεισδυτική ματιά, μπορεί να δει ότι ο ασθενής πάσχει από αυτά τα ζητήματα, ωστόσο οι περισσότεροι προχωρούν στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, παρά στην ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς, μέσω της αλλαγής του τρόπου του σκέπτεσθαι και της ζωής του.

5. «Πρέπει να εξετάσω τα δόντια σας»

Εάν έχετε αρκετές φλεγμονές στο στόμα σας, αυτό είναι ένα σημάδι, ότι ολόκληρο το σώμα σας βιώνει μια φλεγμονώδη αντίδραση. Οι ασθενείς με νόσο των ούλων έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, ιδιαίτερα δε οι διαβητικοί.

6. «Η γιαγιά μου πέθανε από καρδιά. Γιατρέ μου κινδυνεύω;»

Οι περισσότεροι ασθενείς, όταν πηγαίνουν στον καρδιολόγο, αναφέρουν ότι για παράδειγμα, η γιαγιά τους (που ήταν πάνω από 80 ετών) πέθανε από καρδιά. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει καρδιολογικό ιστορικό στην οικογένεια. Ως οικογενειακό ιστορικό, οι καρδιολόγοι ορίζουν ένα καρδιακό επεισόδιο πριν την ηλικία των 65 στις γυναίκες και πριν από τα 55 χρόνια στους άνδρες συγγενείς πρώτου βαθμού.

7.«Χρειάζεται το τεστ κοπώσεως;»

Οι ασθενείς ξεκινούν συνήθως τα τεστ κοπώσεως στην ηλικία των 50 και τα επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο. Αλλά ένα τεστ κοπώσεως θα «αντιληφθεί» το 45-70%, ίσως και λίγο παραπάνω, της απόφραξης σε στεφανιαία νόσο δύο αγγείων της καρδιάς σας. Με απλά λόγια, ένα τεστ κοπώσεως ενδείκνυται κυρίως για τους πάσχοντες και δεν αποτελεί θεραπεία για τους υγιείς, όπως αρκετοί νομίζουν.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος για να κάνετε ένα τεστ κοπώσεως, εάν δεν έχετε συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ανωμαλίες στο ηλεκτροκαρδιογράφημά σας.
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες καταστάσεις υψηλού κινδύνου όπως λέγονται, που επιβάλλουν τη διενέργεια τεστ κοπώσεως πριν από την έναρξη ενός προγράμματος άσκησης ή πριν από ένα βαρύ χειρουργείο.

8. «Γιατρέ μου, έχω υπέρταση;»

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν υπέρταση (αυξημένη αρτηριακή πίεση), όταν η μέτρηση γίνεται στο ιατρείο ή στο…φαρμακείο, ενώ σε κανονικές συνθήκες στο σπίτι, η αρτηριακή τους πίεση κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο λόγος συχνά είναι το άγχος της «λευκής μπλούζας».

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου ο ασθενής επιμένει να παρουσιάζει αυξημένη αρτηριακή πίεση, συνήθως ο γιατρός του, τοποθετεί το Holter 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πιέσεως. Πρόκειται για μια φορητή συσκευή που καταγράφει την αρτηριακή πίεση ενός περιπατητικού ατόμου για 24 ώρες. Αυτή η εξέταση, σύμφωνα με τις τελευταίες (2011) κατευθυντήριες οδηγίες της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας κρίνεται απαραίτητη, τόσο για τη γρήγορη και σαφή διάγνωση, όσο και για την παρακολούθηση της θεραπείας.

9.«Έχετε στυτική δυσλειτουργία (χαλαρή ή καθόλου στύση);»

Στην περίπτωση των ανδρών, η στυτική δυσλειτουργία είναι επίσης δείκτης της νόσου των αρτηριών. Οι μικρές αρτηρίες του πέους είναι ένα βαρόμετρο για το τι συμβαίνει στις μεγαλύτερες στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, καθώς και στις περιφερικές αρτηρίες.

10. «Είχατε δύσκολη εγκυμοσύνη;»

Στην περίπτωση των γυναικών, από την άλλη, η προεκλαμψία είναι ένας κρυφός παράγοντας κινδύνου για την πρόωρη καρδιοπάθεια. Η προεκλαμψία και ο διαβήτης εγκυμοσύνης υποθάλπουν ένα υποκείμενο πρόβλημα με τα αιμοφόρα αγγεία.

Το ίδιο ισχύει και για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το λύκο. Τα εμφράγματα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς και χρειάζονται επιθετική αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.

Σωτήρης Αναγνωστόπουλος MD.Κλινικός Καρδιολόγος -Ειδικός Καρδιολόγος Αποκατάστασης Ολιστικός Καρδιολόγος .Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε:697 475 9988 & 281 024 0017



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions