healthsolutions

Προσοχή στις βαφές μαλλιών

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Μπορεί οι βαφές μαλλιών να χαρίζουν μία νέα ζωή στα μαλλιά, όμως την ίδια στιγμή κλέβουν χρόνια ζωής από τις ίδιες τις γυναίκες. Ο λόγος για τις μόνιμες βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνται τόσο στα κομμωτήρια, όσο και στο σπίτι. Ο Τζερμιάς Χριστόφορος Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος μας ενημερώνει ότι Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν σε αυτές χημικά συστατικά που απειλούν.

Η προειδοποίηση έρχεται από τους επιστήμονες της εταιρίας Green Chemicals με έδρα το Λιντς, οι οποίοι διεξήγαγαν μία ανασκόπηση σε ό,τι αφορά τη χημική σύνθεση των βαφών. Όπως επεσήμαναν, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες ήταν ήδη διαθέσιμες και εκείνοι δεν χρειάστηκαν να κάνουν κάτι παρά να «ενώσουν τις κουκίδες».

Όπως παρατήρησαν, πηγή του κακού αποτελεί μία κατηγορία χημικών ουσιών που λέγεται δευτερεύουσες αμίνες και είτε εντοπίστηκε σε όλες τις βαφές μαλλιών, είτε σχηματίστηκε σε αυτές. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα ή να παραμείνουν πάνω στα μαλλιά για βδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά την εφαρμογή της βαφής. Το χειρότερο όμως είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου, είναι πιθανόν να αντιδράσουν με τον καπνό των τσιγάρων ή το καυσαέριο των οχημάτων και να σχηματίσουν ιδιαίτερα δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, τις λεγόμενες Ν-νιτροζαμίνες. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι οι ουσίες αυτές απειλούν και για τον λόγο αυτό έχει απαγορευθεί η χρήση τους στα καλλυντικά. Παρ’ όλα αυτά, στην περίπτωση των βαφών μπορούν να αναπτυχθούν μέσω μιας απλής χημικής αντίδρασης.

Στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση “Materials”, οι ερευνητές από το Λιντς δεν παρέλειψαν να αναφέρουν αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών που είχαν συνδέσει τις βαφές μαλλιών με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του στήθους, της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών, του εγκεφάλου, ακόμα και με μορφές λευχαιμίας. Επεσήμαναν ακόμα τις ανησυχίες ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται αλλεργικοί στο περιεχόμενο των βαφών, ορισμένες φορές μάλιστα με μοιραία κατάληξη.

Εκπρόσωπος της εταιρίας Green Chemicals επεσήμανε ότι παρά τις αναρίθμητες έρευνες πάνω στις βαφές μαλλιών, ο κίνδυνος που ελλοχεύει από την πιθανή αντίδραση των χημικών συστατικών τους με ουσίες στον αέρα, είχε διαφύγει μέχρι σήμερα. «Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια την ποσότητα των Ν-νιτροζαμίνων που παράγονται, ούτε το επίπεδο του κινδύνου που συνεπάγονται. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι η απειλή είναι υπαρκτή», δήλωσε από τη μεριά του ο Καθηγητής Ντέιβιντ Λούις, ένας από τους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης και ειδικός στη χημική σύνθεση των διαφόρων βαφών, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη μιας έρευνας για τον καθορισμό του επιπέδου τοξικότητας αυτών των ουσιών και της απειλής τους για την ανθρώπινη υγεία.

Τζερμιάς Χριστόφορος
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Διευθυντής του Τμήματος LASER Δερματολογίας & Μεταμόσχευσης Μαλλιών του Ιατρικού Κέντρου ΑθηνώνCopyright medicalblog © 2022 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions