healthsolutions

Οι φίλοι μας βοηθάνε να αντέχουμε τον πόνο

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016

Η φιλία είναι πολύτιμη , όχι μόνο για να περνάτε ευχαριστα με ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν αλλά και γιατί φροντίζει την υγεία σας! 

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι άνθρωποι έχουν σταθερές φιλίες μπορούν και αντέχουν περισσότερο τον σωματικό πόνο.Αυτό εξηγείται καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται με φίλους, παράγουν στον οργανισμό τους περισσότερες ενδορφίνες, ουσίες που δρουν ως φυσικό αναλγητικό και σχετίζονται με το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την χαρά ή τον πόνο.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Καθηγητή εξελικτικής ψυχολογίας Ρόμπιν Ντένμπαρ και την Κατερίνα Τζόνσον, δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό "Scientific Reports",αφού έκαναν σχετικά πειράματα αντοχής στον πόνο σε 101 εθελοντές ,ηλικίας 18 έως 34 ετών.

Τι έδειξε η έρευνα

Το βασικό πόρισμα της έρευνας ήταν το εξής: όσο μεγαλύτερο κύκλο φίλων είχε κάποιος, τόσο καλύτερα άντεχε τον πόνο. Αυτό που φαινόταν να μετράει κυρίως, ήταν ο αριθμός των επαφών με φίλους σε μηνιαία και όχι σε εβδομαδιαία βάση. Αποδείχτηκε πως αυτός που είχε επτά έως 12 περισσότερους φίλους (σε σχέση με άλλους που συμμετείχαν στο πείραμα), τους οποίους συναντούσε έστω μια φορά το μήνα, άντεχε τον ίδιο πόνο για 1 έως 4 λεπτά περισσότερα σε σχέση με κάποιον που είχε λιγότερους φίλους.

Και παλαιότερες μελέτες απέδειξαν πως η φιλία, που ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, βοηθά κάποιον να αντέχει καλύτερα τον πόνο. Μάλιστα, «σε ισοδύναμη δόση, οι ενδορφίνες είναι ισχυρότερες και από την μορφίνη», δήλωσε η Τζόνσον.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι η τακτική άσκηση βοηθά τους ανθρώπους να αντέχουν τον πόνο, αν και διαπιστώθηκε πως αυτοί έχουν λιγότερες κοινωνικές συναναστροφές. Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι όσοι ασκούνται τακτικά, χρησιμοποιούν την άσκηση -αντί για τη φιλία- ως εναλλακτικό μέσο ενεργοποίησης των ενδορφινών και της ευχαρίστησης.

Και το στρες όμως κάνει κακό στην φιλία καθώς όσοι αγχώνονται πολύ δεν αντέχουν τον σωματικό πόνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παραγωγή και η δράση των ενδορφινών διαταράσσεται από ψυχικές διακυμάνσεις όπως η κατάθλιψη, με συνέπεια οι καταθλιπτικοί να μη νιώθουν χαρά και κατά συνέπεια να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές.



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions