healthsolutions

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών - Oι απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις σας

Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018

Διαταραχές περιόδου, ακμή, υπερτρίχωση ή τριχόπτωση στο κεφάλι μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους; Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πιθανά είναι ο κοινός παρονομαστής αυτών των συμπτωμάτων. 

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί ίσως τη συχνότερη ορμονική διαταραχή των νέων γυναικών. Η πιθανότητα εμφάνισης του προβλήματος στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 7% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αν και το σύνδρομο εμφανίζεται από την εφηβεία, συνήθως η γυναίκα καθυστερεί να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, μέχρι να ανησυχήσει για την αυξημένη τριχοφυΐα, την ακατάστατη ‘περίοδό’ της ή την παρουσία υπογονιμότητας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι οι διαταραχές του κύκλου και η αύξηση των ανδρογόνων στη γυναίκα. Η αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη. Ωστόσο η διαταραχή της απελευθέρωσης κάποιων ορμονών διαταράσσει και τη λειτουργία των ωοθηκών.

Οι γυναίκες με το σύνδρομο μπορούν να εμφανίσουν:

  • Λιγότερες από 8 περιόδους σε διάστημα ενός έτους
  • Αύξηση βάρους και παχυσαρκία
  • Ανάπτυξη σκούρων τριχών σε μέρη που μόνο οι άντρες εμφανίζουν τριχοφυΐα, όπως στο άνω χείλος, το πηγούνι, το στήθος και την κοιλιά
  • Τριχόπτωση στο κεφάλι, όπως εμφανίζεται στους άντρες
  • Ακμή
  • Δυσκολία στη σύλληψη και υπογονιμότητα

Επικοινωνήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου εδώ

 Η πάθηση χρειάζεται παρακολούθηση από ειδικό Ενδοκρινολόγο, αφού πρόκειται για διαταραχή των ορμονών ακόμα ακόμα και σε ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, καθώς το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα προβλήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία και άλλα.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί και η συμβουλή Γυναικολόγου ή Δερματολόγου, ανάλογα με τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν. Η διάγνωση γίνεται πλέον με διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια και με τον αποκλεισμό άλλων ενδοκρινολογικών ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα.

 Ανάλογα με την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιστορικό της ασθενούς, οι εξετάσεις που πιθανά θα ζητηθούν περιλαμβάνουν:  

• Εξετάσεις αίματος για μέτρηση ορμονών, σακχάρου και χοληστερίνης
• Τεστ κύησης αν δεν υπάρχει περίοδος για μεγάλο διάστημα
• Υπέρηχο πυέλου, έναν ακίνδυνο και χωρίς ακτινοβολία τρόπο να απεικονιστεί η μήτρα και οι ωοθήκες και να μετρηθούν τα ωοθυλάκια 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση αρχικά αφορά τη σωστή δίαιτα και την απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων. Συχνά θα πρέπει να χορηγηθούν  αντισυλληπτικά, τα οποία αν και  δεν θεραπεύουν το πρόβλημα, μπορούν να βελτιώσουν αποτελεσματικά πολλά από τα συμπτώματα. Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν επίσης τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας. Πολλές γυναίκες ανησυχούν ότι θα παχύνουν με τα αντισυλληπτικά, αλλά με τα νεότερα φάρμακα αυτό δεν είναι πρόβλημα. Πέρα από αυτά υπάρχουν κι άλλες θεραπείες που ο ενδοκρινολόγος μπορεί να σας προτείνει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και στον υπέρηχο βρίσκονται πολύ συχνά πολυκυστικές ωοθήκες, αυτό δεν αρκεί για τη διάγνωση του συνδρόμου, που απαιτεί εφαρμογή των διεθνών κριτηρίων, ούτε προκαλεί από μόνο του πρόβλημα.

Για περισσότερες πληροφορίες μιλήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου στο  211 770 12 02  & 694 77 22 756 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mariaprokopiou.gr 

IMG 1360

 



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions