healthsolutions

Η άσκηση κάνει τις γυναίκες πιο ανθεκτικές στην χημιοθεραπεία

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015

H συστηματική γυμναστική  μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Με ποιον τρόπο;  Η άσκηση που γίνεται τακτικά  μπορεί να περιορίσει την αίσθηση κόπωσης ή ναυτίας που συνήθως συνοδεύουν την θεραπεία.

Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό αφού έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες να απαιτηθεί μείωση της δόσης της χημειοθεραπείας,  προκειμένου οι γιατροί να είναι σίγουροι πως θα γίνει  ανεκτή στις ασθενείς. Ακόμα και λίγες ασκήσεις στο σπίτι, μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες σε τέτοιες περιπτώσεις, ισχυρίζονται ερευνητές από το Ολλανδικό Ίδρυμα Καρκίνου.

Η κόπωση είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα στις αντικαρκινικές θεραπείες, προσβάλλοντας ποσοστό έως και 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε αυτές. Την κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει και η εκδήλωση ναυτίας, με συνέπεια πολλοί ασθενείς να χρειάζονται αναπροσαρμογή της δόσης των φαρμάκων που τους χορηγούνται.

Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στην ψυχολογική κατάσταση των ασθενών που ήδη βιώνουν μια επώδυνη κατάσταση, τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO). Έλαβαν μέρος 230 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία και για τους σκοπούς της μελέτης.

Τα πλεονεκτήματα από την άσκησης ήταν κάτι παραπάνω από προφανή και τα ποσοστά μιλάνε από μόνα τους. Στις γυναίκες που γυμνάζονται,μόνο το 12% χρειάστηκε τελικά αναπροσαρμογή της δόσης της χημειοθεραπείας εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών της, ενώ σε όσες δεν γυμνάζονταν καθόλου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%!

«Κατά το παρελθόν, συνιστούσαμε στους ασθενείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία να αποφεύγουν την σωματική καταπόνηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νιλ Άαρονσον, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Είμαστε πια σίγουροι πως  είναι μεγάλο πλεονέκτημα στις ασθενείς να επιμένουν να γυμνάζονται σε τέτοιες περιπτώσεις».



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions