healthsolutions

Οι τροφές που μας προφυλάσσουν από τους πολύποδες του παχέος εντέρου

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017

Οι πολύποδες που αναπτύσσονται στο παχύ έντερο ή στο ορθό, συνήθως, δεν θεωρούνται επικίνδυνοι αν και πάντα υπάρχει ένα ενδεχόμενο να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι πολύποδες ανακαλύπτονται μέσω της κολονοσκόπησης και αφορά κυρίως όσους είναι πάνω από 50 ετών, όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό πολύποδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνήθως οι πολύποδες δεν έχουν συμπτώματα αλλά αν αυτά εκδηλωθούν αποτελούνται κυρίως από αίμα στα κόπρανα και δυσκοιλιότητα ή διάρροια που δεν υποχωρεί εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γαστρεντερολόγο για να εντοπίσει αν όντως υπάρχουν πολύποδες που καλό είναι να αφαιρεθούν (η αφαίρεση τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού).

Και η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και έτσι να μειώσετε την πιθανότητα να εμφανιστούν οι πολύποδες του του παχέος εντέρου. Ακολουθούν οι κυριότερες διατροφικές συμβουλές :
Kαταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

  • Προτιμάτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως γάλα τυρί, γιαούρτι (χαμηλών λιπαρών), μπρόκολο, αυγά, συκώτι , σολομό.
  • Αποφύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές, όπως το κόκκινο κρέας, και το χοιρινό επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά. Προσέξτε και τη συχνή κατανάλωση των γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά.



Copyright medicalblog © 2025 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions