Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον προδιαβήτη και τον διαβήτη τύπου 2. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη, με στόχο να αποφευχθεί η εξέλιξή της σε διαβήτη.
Δείτε ποια είναι τα διατροφικά πρέπει και μη, των ειδικών για να περιοριστεί η αντίσταση στην ινσουλίνη και να προληφθούν οι αρνητικές της συνέπειες.
- λαχανικά με λίγο άμυλο, όπως το μπρόκολο και η πιπεριά
- τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια και τα προϊόντα ολικής άλεσης
- τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το άπαχο κρέας, το ψάρι και οι ξηροί καρποί
- τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια
- αντιοξειδωτικές τροφές, όπως τα μούρα
Διατροφικά don’ts
Τροφές και ποτά που αυξάνουν πολύ και απότομα τα επίπεδα του σακχάρου πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα που έχουν αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη. Ενδεικτικά, αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα εξής:
- αλκοολούχα ποτά (σε μεγάλες ποσότητες)
- επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί και στα λευκά ζυμαρικά
- λαχανικά με πολύ άμυλο, όπως οι λευκές πατάτες, η κολοκύθα και το καλαμπόκι
- επεξεργασμένα σνακ και έτοιμα γεύματα
- αρτοποιήματα, γλυκά και παγωτά
- γαλακτοκομικά από αγελαδινό γάλα
- τηγανητά
- τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο και το παστό κρέας
Πέρα από τη σωστή διατροφή, για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη συνιστάται τακτική σωματική άσκηση, έλεγχος του σωματικού βάρους, καθώς και επαρκής και ποιοτικός ύπνος.
onmed.gr