Μια νέα μελέτη όμως έρχεται να καταρρίψει και αυτήν τη θεωρεία τονίζοντας ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή είναι σαφώς πιο ωφέλιμα τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Circulation», αναφέρει πως το πλήρες γάλα παρέχει αυξημένη προστασία από τον διαβήτη σε σχέση με τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Και αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός λόγος για να το προτιμάμε.
Αμερικανοί ερευνητές από το Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής Friedman «School of Nutrition Science» του Πανεπιστημίου Τufts ανέλυσαν αιματολογικά δείγματα περίπου τριών χιλιάδων ενηλίκων σε διάστημα 15 ετών και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι, όσοι είχαν στο αίμα τους τρία υποπροϊόντα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 46% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.
Προσαρμόζοντας τα δεδομένα βάσει του βάρους, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα για την εκδήλωση της μεταβολικής νόσου, η συσχέτιση ανάμεσα στα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και το διαβήτη παρέμεινε σταθερή.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι, οι άνθρωποι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά παρουσιάζουν καλύτερη έκβαση στην υγεία τους από αυτούς που καταναλώνουν άπαχα γαλακτοκομικά», αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Ντάριους Μοζαφάριαν.
Το «μαγικό» συστατικό που αποτρέπει την ανάπτυξη διαβήτη, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, φαίνεται να είναι ένα λιπαρό οξύ που εμπεριέχεται στα λιπαρά του γάλακτος, του βουτύρου και του τυριού και το οποίο ονομάζεται παλμιτολεϊκό οξύ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, τα υψηλότερα επίπεδα του παλμιτολοεϊκού οξέος συνδέονταν με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και της ινσουλίνης.