healthsolutions

Γιατί δεν χάνω βάρος;

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Κάνετε επίπονες δίαιτες και παρόλα αυτά δεν μπορείτε να χάσετε ούτε γραμμάριο; Μήπως τρώτε τις ίδιες ποσότητες φαγητού με τη φίλη σας και ενώ αυτή χάνει εσείς βλέπετε τα ρούχα σας όλο και να στενεύουν;
Δύο διαφορετικές αιτίες για τους λόγους που δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος φαίνεται πως ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Cell», μια ομάδα Ισραηλινών ερευνητών εξέτασε μια ποικιλία βιοδεικτών σε 800 άτομα μεταξύ των ηλικιών 18 και 70 ετών. Για μία εβδομάδα, οι άνδρες και οι γυναίκες φορούσαν συσκευές, που μετρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους κάθε πέντε λεπτά. Επίσης, χρησιμοποιούσαν μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου για να καταγράφουν, σαν σε ημερολόγιο, τα δεδομένα που αφορούσαν το φαγητό, τον ύπνο και την άσκησή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα διέφεραν μεταξύ των ανθρώπων αφότου έτρωγαν, ενώ ήταν εντελώς διαφορετικά και σε άτομα που μόλις είχαν φάει το ίδιο ακριβώς γεύμα. Μετά τη συλλογή αυτών των πληροφοριών οι ερευνητές Eran Segal και Eran Elinav του «Weizmann Institute of Science» στο Ισραήλ σχολίασαν πως: «Για πολλά χρόνια, πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, επειδή δεν ακολουθούν τις διατροφικές συμβουλές μας.

Ωστόσο, με βάση τη μελέτη μας, μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να ακολουθούν τις διατροφικές συμβουλές που τους δίνουμε, απλώς οι συμβουλές αυτές είναι λανθασμένες.

Πιστεύουμε ότι ένα μήνυμα για τους ανθρώπους είναι ότι αν μια δίαιτα δεν λειτουργεί για σας, μπορεί να είναι σφάλμα της ίδιας της δίαιτας και όχι δικό σας». Οι Segal και Elinav από την πλευρά τους δηλώνουν πως ήδη η επιστήμη κινείται προς τα εμπρός. Στη μελέτη τους, μάλιστα, δημιούργησαν αλγορίθμους που ήταν σε θέση να προβλέψουν πώς το σάκχαρο του αίματος ενός ατόμου θα ανταποκριθεί στα τρόφιμα που κατανάλωσε. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο αλγόριθμος τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω για τη δημιουργία εξατομικευμένων διατροφών και διαιτών.

Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Έρευνα Παχυσαρκίας & Κλινική Πρακτική», διαπίστωσε ότι ακόμη και αν κάποιος ασκούνταν και τρεφόταν το ίδιο, ένας ενήλικας του 2006 είναι σίγουρα βαρύτερος από έναν ενήλικα του 1988. Η «ένοχη» για τις διαφορές αυτές φαίνεται πως είναι η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο και ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν πως θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές και διαφοροποιήσεις της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.

Πιο συγκεκριμένα, η συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Kuk, καθηγήτρια της κινησιολογίας και της επιστήμης της υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δήλωσε πως: «Μόλις τώρα αρχίζουμε να εξερευνούμε πως η πολύπλοκη μικροβιακή χλωρίδα επηρεάζει τη φυσιολογία και την υγεία μας. Η μελέτη μας δείχνει ότι η μικροβιακή χλωρίδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που ρυθμίζουμε το σωματικό μας βάρος και θα μπορούσε να είναι ένας νέος στόχος για τις μελλοντικές παρεμβάσεις στην απώλεια βάρους».



Copyright medicalblog © 2025 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions