Τα τελευταία χρόνια το μπέικον, τα λουκάνικα αλλά και το κρέας έχουν μπει για καλά στη ζωή μας και καταναλώνονται σχεδόν καθημερινά και από τους λαούς της μεσογείου.
Όμως οι έρευνες δείχνουν πως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτή μας τη διατροφική επιλογή καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, αναμένεται σύντομα με ανακοίνωσή του να εξισώνει τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, με το τσιγάρο, αναφορικά με τη συμβολή τους στη δημιουργία καρκίνων.
Όπως αποκάλυψε μία πηγή του Οργανισμού στη βρετανική εφημερίδα, η ανακοίνωση που αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας, θα κατατάσσει τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά στην ίδια κατηγορία με άλλες επιβλαβείς ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως τα τσιγάρα, το αλκοόλ και ο αμίαντος, που έχει επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνων.
Το κόκκινο κρέας αναμένεται επίσης να ενταχθεί στην κατηγορία των τροφών που είναι «πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους».
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του βρετανικού συστήματος υγείας NHS Choices, «υπάρχουν πλέον αποδείξεις ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου» ενώ προβληματισμό για την αυξημένη κατανάλωση αυτού του είδους τροφών έχει εκφράσει και το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ερευνών για τον Καρκίνο.
Την ίδια ώρα, η είδηση για την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει προκαλέσει ανησυχία στον κλάδο των κτηνοτρόφων και των παραγωγών αλλαντικών, που πιστεύουν εύλογα ότι οι πωλήσεις τους θα υποστούν σημαντικό πλήγμα εάν τα προϊόντα τους κατηγοριοποιηθούν ως καρκινογόνα.