Οι άνθρωποι παλαιότερα δεν είχαν αυτή την επάρκεια τροφίμων. Είτε γιατί δεν είχαν εφευρεθεί , είτε γιατί δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για την αγορά τους. Παρόλα αυτά όμως επιβίωσαν και μάλιστα σε πολύ δύσκολους καιρούς. Το μυστικό ήταν οι έξυπνοι συνδυασμοί των τροφίμων ή αλλιώς η «συνέργεια των τροφίμων».
Αυτός ο τρόπος κατανάλωσης των τροφίμων είναι ο ιδανικός για να απορροφηθούν τα συστατικά τους και να γίνουν όσο το δυνατό πιο θρεπτικά δίνοντας την απαραίτητα ενέργεια στο οργανισμό μας.
Ας δούμε μερικούς συνδυασμούς θετικής αντιστοίχισης των τροφίμων οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να διατροφικά.
Σπανάκι και λεμόνι. Το σπανάκι, το οποίο περιέχει σημαντική ποσότητα σιδήρου, είναι ακόμα καλύτερο όταν το πασπαλίζουμε με χυμό λεμονιού, γιατί το λεμόνι βοηθά το σώμα να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά τον σίδηρο. Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να συνηθίσετε να τρώτε και τις φακέ ς σας με λεμόνι αντί για ξύδι.
Ντομάτες και ελαιόλαδο. Το λυκοπένιο, τα λιπο-διαλυτά αντιοξειδωτικά και τα καροτενοειδή που βρίσκονται στη ντομάτα με το απόλυτα υγιές για την καρδιά ελαιόλαδο, βοηθούν ακόμα περισσότερο στον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ προστατεύουν από τον καρκίνο.
Ψάρια και κάρυ. Όταν συνδυάσετε το υγιεινό σας ψάρι με κάρυ (ή γενικά με οποιοδήποτε μείγμα μπαχαρικών), τα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, DHA και ΕΡΑ συνδυάζονται με τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μπαχαρικών και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
Μικτά μούρα. Καταναλώστε φρέσκα βατόμουρα, μούρα, φράουλες, σμέουρα, βακκίνια και μύρτιλλα μαζί και θα εκτοξεύσετε τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, δίνοντας μια τεράστια ώθηση στον οργανισμό και την υγεία σας.