healthsolutions

Αντιμετωπίστε την γυναικομαστία με τον Ειδικό

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021

Η γυναικομαστία είναι μια αρκετά συχνή διαταραχή των ανδρικών μαστών, η οποία αφορά το  65%  των εφήβων ηλικίας 12-16 ετών και το 40% του ανδρικού πληθυσμού, επιβαρύνοντας σημαντικά την ψυχολογία του ασθενούς.

Στους έφηβους εμφανίζονται διογκωμένοι οι μαστοί φυσιολογικά λόγω της υψηλής σχέσης οιστραδιόλης – τεστοστερόνης λόγω έναρξης της ανδροποίησης, ενώ η διόγκωση υποχωρεί μετά 2-3 χρόνια περίπου. Για τον λόγο αυτό, είναι προτιμότερο η γυναικομαστία να αντιμετωπίζεται με την ενηλικίωση, εκτός και αν το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο και δυσχεραίνει την καθημερινότητα του πάσχοντος, οπότε μπορούμε να επέμβουμε και νωρίτερα. Ας δούμε όμως, τους παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την γυναικομαστία:

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι η γυναικομαστία οφείλεται:

  • Στην εφηβεία (αν εμφανιστεί στην παιδική ηλικία χρειάζεται έλεγχος)
  • Στις ορμόνες, όπως η χρήση αναβολικών, η έκθεση σε ανδρογόνα-οιστρογόνα
  • Σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα
  • Σε ναρκωτικά και αλκοόλ
  • Στην αύξηση της ηλικίας
  • Σε διάφορες παθήσεις όπως νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος γίνεται και η ταξινόμηση της γυναικομαστίας σε βαθμούς και έτσι τυγχάνει και της ανάλογης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Η γυναικομαστία διαγιγνώσκεται  από τον πλαστικό χειρουργό

Αρχικά ο ιατρός παίρνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του περιστατικού και στην συνέχεια γίνεται η απαραίτητη κλινική εξέταση.

Η διόγκωση εμφανίζεται σαν μια μαλακή μάζα κατά την ψηλάφηση εφ’όσον οφείλεται μόνο σε συσσώρευση λίπους, ενώ αν υπάρχει διογκωμένος μαζικός αδένας σαν σκληρό ψηλαφητό μόρφωμα κάτω από την θηλαία άλω, το οποίο εύκολα ξεχωρίζει από το λίπος.

Εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός ζητά ορμονικό έλεγχο και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητήσει ακτινολογικό-υπερηχογραφικό έλεγχο.

Γυναικομαστία: Πώς αντιμετωπίζεται

Αφού διαγνωσθεί και αξιολογηθεί το πρόβλημα προχωράμε στην χειρουργική επέμβαση. Οι ως άνω επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με μέθη και τοπική αναισθησία ή με γενική νάρκωση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Υπολογίζεται από την προσωπική μου εμπειρία και από συζητήσεις με συναδέλφους, γιατί δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, ότι τα χειρουργεία γυναικομαστίας τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν αυξηθεί περίπου 20% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όταν πρόκειται μόνο για συσσώρευση λίπους, οπότε έχουμε να κάνουμε με άτομα αυξημένου βάρους, τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την βοήθεια της λιποαναρρόφησης. Χωρίς τομές, με την κάνουλα της λιποαναρρόφησης αφαιρείται το υπάρχον λίπος και στην περίπτωση που υπάρχει μέτρια χαλάρωση αφαιρείται δέρμα γύρω από την θηλή.

Όταν πρόκειται για γυναικομαστία με συσσώρευση λίπους και μεγάλο μαζικό αδένα τότε αφού προηγηθεί η λιποαναρρόφηση αφαιρείται και το μεγαλύτερο μέρος του μαζικού αδένα μέσα από μια ημικυκλική τομή στον κάτω πόλο της θηλαίας άλω.

Στην περίπτωση γυναικομαστίας που οφείλεται μόνο στην παρουσία ευμεγέθους μαζικού αδένα, ο οποίος παραμορφώνει την περιοχή της θηλαίας άλω (αυτό συνήθως συμβαίνει σε νέους άνδρες με κανονικό βάρος ή και σε αδύνατα άτομα), τότε επεμβαίνουμε χειρουργικά με την βοήθεια ημικυκλικής τομής στον κάτω πόλο της θηλαίας άλω και αφαιρούμε τον ευμεγέθη μαζικό αδένα.

Υπάρχουν επίσης, και περιπτώσεις όπου έχουμε πολύ μεγάλη γυναικομαστία συνήθως, σε άτομα με αυξημένο βάρος, όπου το στήθος  είναι μεγάλο και χαλαρό (μοιάζει με γυναικείο).

Εδώ προηγείται προσεκτικός σχεδιασμός πριν το χειρουργείο και κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται λίπος, μαζικός αδένας και το χαλαρό δέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα λύνεται και αποδίδεται σαν αποτέλεσμα ένα φυσιολογικό ανδρικό στήθος. Εδώ τα σημάδια της επέμβασης είναι μια κυκλική γραμμή γύρω από την θηλαία άλω και  δύο μικρές οριζόντιες γραμμές στις δύο πλευρές του κύκλου. Με την πάροδο του χρόνου δεν ενοχλούν και παίρνουν το χρώμα του δέρματος, ενώ σε άτομα με τριχοφυΐα στην περιοχή δεν φαίνονται καν.

Αποθεραπεία

Μετά το τέλος των επεμβάσεων για την διόρθωση της γυναικομαστίας θα πρέπει τα χειρουργικά περιστατικά να φορούν ένα ειδικό γιλέκο για έναν μήνα περίπου που πιέζει σταθερά την περιοχή για να αποφεύγεται η χαλάρωση.

Επιστροφή σε εργασία που δεν χρειάζεται σωματική καταπόνηση, συστήνεται 3-4 ημέρες μετά το χειρουργείο. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10-12 ημέρες.

Μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως γυμναστική, μπάνιο στην θάλασσα ή και σε χειρωνακτική εργασία έναν μήνα μετά το χειρουργείο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πλαστικό Χειρουργό Θάνο Κοντογιάννη  210 72 26 711 & 6932210070. Για επιπλέον ενημέρωση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα   www.kontogiannis.gr

Ιατρείο Αθηνών

Βεντήρη 1 (Δίπλα στο HILTON) 11528

Ιατρείο Χαλκίδας

Σαλονικιού 4, Χαλκίδα

Ιατρείο Καλαμάτας

Χρ. Παγώνη 10, Καλαμάτα

Ακολουθήστε τον Πλαστικό Χειρουργό Θάνο Κοντογιάννη σε Instagram & Facebook  Copyright medicalblog © 2023 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions