Αυτή η μελέτη έχει μάλιστα, λόγω της βεβαιότητάς της, οδηγήσει εκατομμύρια καταναλωτές να μειώσουν δραστικά την εβδομαδιαία πρόσληψη κρέατος και την αποφυγή του μπέικον.Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις των ειδικών, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 70 γραμμάρια ημερησίως και αυτό αφορά τη συνολική κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών.
Ωστόσο, υπάρχουν μυστικά τα οποία αν τα ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα το φαγητό σας από απόλαυση να γίνει …εφιάλτης.
Ας δούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματος Το κόκκινο κρέας δεν πρέπει να καταναλώνεται εάν έχει μαγειρευτεί για πολλή ώρα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (εάν έχει μαυρίσει ή έχει καεί έστω και μερικώς). Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες προωθεί το σχηματισμό μιας κατηγορίας χημικών ουσιών που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες. Επομένως, ο χειρότερος τρόπος είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα και πιθανώς ο καλύτερος το χαμηλό βράσιμο και ο ατμό-μάγειρας.
Ο ρόλος των βοτάνων
Έρευνα που εκπονήθηκε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας έδειξε όμως ότι η σωστή προετοιμασία του κρέατος πριν από το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει ως έναν βαθμό το σχηματισμό των HCAs. Σύμφωνα με πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, μαρινάροντας το κρέας σε μπαχαρικά και βότανα με σημαντική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες περιορίζεται ο σχηματισμός των καρκινογόνων ουσιών.
Μερικές καλές επιλογές για μαρινάρισμα είναι το θυμάρι, η ρίγανη, ο βασιλικός, το φασκόμηλο και η ματζουράνα. Επομένως, βάλτε από βραδύς το κρέας που θέλετε να μαγειρέψετε σε λάδι με λεμόνι ή κρασί και βότανα να μαριναριστεί αρκετές ώρες πριν το μαγειρέψετε.