1. Ασιατική σούπα με κρεμμύδι (για 4 άτομα): Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 600 γραμμ. κρεμμύδια στιφάδου ψιλοκομμένα μαζί με 80 ml ελαιόλαδο και 30 ml νερό, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 20΄. Στη συνέχεια προσθέτετε 200 ml γάλα καρύδας, 600 ml γάλα και το λευκό μέρος από 2 λεμονόχορτα ψιλοκομμένο, τα λιώνετε με το μίξερ χειρός και σερβίρετε.
Tip: Μπορείτε να διακοσμήσετε το πιάτο με ξύσμα από λάιμ.
2. Πικάντικη με καλαμπόκι (για 4 άτομα): Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε ελαφρώς 400 γραμμ. βρασμένο καλαμπόκι με 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο. Έπειτα τα αφήνετε να βράσουν για 10΄ μαζί με 600 ml ζωμό λαχανικών, 150 ml κρέμα γάλακτος, 1 κ.γ. κουρκουμά και ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύετε καλά, τα λιώνετε όλα μαζί με το μίξερ χειρός και σερβίρετε.
Tip: Πριν σερβίρετε, προσθέστε μερικά κομμάτια λουκάνικο τσορίθο.
3. Mε καρότο (για 4 άτομα): Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο 600 γραμμ. καρότο σε ροδέλες μαζί με 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 μήλα με τη φλούδα κομμένα σε κύβους και 25 γραμμ. τζίντζερ καθαρισμένο. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 20΄ μαζί με 600 γραμμ. ζωμό λαχανικών, 1 κλωναράκι δεντρολίβανο και αλάτι. Μόλις είναι έτοιμα, τα περνάτε από το μπλέντερ και σερβίρετε.
Tip: Διακοσμήστε με λίγους σπόρους από ρόδι.
4. Mε σελινόριζα και ραπανάκι (για 4 άτομα): Βάζετε σε μια κατσαρόλα λίγο βούτυρο με 800 γραμμ. σελινόριζα, 1 μαύρο ραπανάκι κομμένο σε κύβους και 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Στη συνέχεια προσθέτετε 800 ml γάλα, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 30΄. Ανακατεύετε καλά, περνάτε τη σούπα από το μπλέντερ και σερβίρετε.
Tip: Αν θέλετε, βάλτε τραγανό ψητό μπέικον ή λίγο σιρόπι σφενδάμου.
5. Mε μανιτάρια και κάστανα (για 4 άτομα): Σε ένα σκεύος σοτάρετε ελαφρώς 250 γραμμ. μανιτάρια, 400 γραμμ. βρασμένα κάστανα σε 1 κ.σ. λίπος πάπιας. Στη συνέχεια προσθέτετε 700 ml ζωμό πουλερικών μαζί με 1 φύλλο δάφνης και 2 κλωναράκια θυμάρι. Τέλος ρίχνετε 50 ml κρέμα γάλακτος, 2 κ.σ. ουίσκι και ανακατεύετε καλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Περνάτε τη σούπα από το μπλέντερ και σερβίρετε.
Tip: Πασπαλίστε με λίγα κάστανα ψιλοκομμένα.
6. Σούπα με μπρόκολο και αχλάδι (για 4 άτομα): Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 πράσο ψιλοκομμένο, 400 γραμμ. μπουκετάκια μπρόκολο και 1 μεγάλο αχλάδι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε να βράσουν για 25΄ μαζί με 700 ml ζωμό πουλερικών. Προσθέτετε 1 κ.σ. μασκαρπόνε, ανακατεύετε καλά, τα περνάτε όλα από το μπλέντερ και σερβίρετε.
Tip: Πασπαλίστε με λίγα ψιλοκομμένα φουντούκια.
7. Πράσινη (για 4 άτομα): Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο 1 αχλάδι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 350 γραμμ. ψιλοκομμένο κατεψυγμένο σπανάκι, ½ ματσάκι μαϊντανό και 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους. Έπειτα τα αφήνετε να βράσουν για 20΄ σε 500 ml ζωμό πουλερικών και 200 ml φυτική κρέμα γάλακτος. Τέλος τα λιώνετε με το μίξερ χειρός και σερβίρετε.
Tip: Ταιριάζει άψογα με κατσικίσιο τυρί και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
8. Mε παντζάρι (για 4 άτομα): Βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράσουν 700 ml ζωμό βοδινού, 200 γραμμ. χυμό πορτοκάλι, 300 γραμμ. βρασμένα παντζάρια, 1 κρεμμύδι ξερό, 2 πατάτες κομμένες σε κύβους, 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια προσθέτετε ξύσμα από ½ πορτοκάλι, ανακατεύετε, λιώνετε με το μίξερ χειρός και σερβίρετε.
Tip: Μπορείτε να διακοσμήσετε το πιάτο με λίγους ηλιόσπορους και σπόρους κύμινου.
9. Mε ντομάτα (για 4 άτομα): Σε μια κατσαρόλα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο σοτάρετε 1 μεγάλο κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο. Στη συνέχεια τα αφήνετε να βράσουν για 10΄ μαζί με 600 ml χυμό ντομάτας, 200 γραμμ. ντομάτες κομμένες σε κύβους, 1 κ.σ. κόκκινο ξίδι, 1 κ.σ. πέστο, 1 κ.γ. ζάχαρη, θυμάρι και δάφνη. Ανακατεύετε καλά, λιώνετε όλα τα υλικά με το μίξερ χειρός και σερβίρετε.
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε λίγα κρουτόν με μυρωδικά.
10. Mε κολοκύθα και καφέ (για 4 άτομα): Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 πράσο, 1 καρότο και 500 γραμμ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους. Στη συνέχεια τα αφήνετε να βράσουν για 20΄ μαζί με 600 ml ζωμό, 8 κόκκους καφέ, αλάτι και πιπέρι. Τέλος προσθέτετε και 50 ml κρέμα γάλακτος.
Tip: Διακοσμήστε με λίγους σπόρους κολοκύθας ψημένους μαζί με τριμμένο καφέ.
Πηγή:www.elle.gr