healthsolutions

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη,πώς επηρεάζει την ζωή των ανδρών;

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016

Η λειτουργία του προστάτη και τα προβλήματα που αυτός δημιουργεί προοδευτικά με την πάροδο των ετών είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει μεγάλο αριθμό των ανδρών που βρίσκονται στη μέση ηλικία και πάνω. Τα συμπτώματα που προκαλεί στην πλειονότητα των ανδρών αυτός ο μικρός αδένας είναι η βασανιστική νυκτουρία αλλά και πιθανές δυσλειτουργίες στην σεξουαλική τους ζωή.

 Πώς επομένως αντιμετωπίζουμε οριστικά την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και ποιες είναι οι διαθέσιμες χειρουργικές μέθοδοι; Ο χειρουργός –ουρολόγος Νικόλαος Μπαφαλούκας, μας δίνει 7 σύντομες απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα των ανδρών.

 

1. Παίρνω καιρό φάρμακα για προστάτη. Η ροή είναι ικανοποιητική και δεν έχω ουρολοιμώξεις ή επίσχεση ούρων. Έχω όμως συχνουρία κυρίως την νύχτα και αισθάνομαι πως δεν αδειάζω καλά. Πρέπει να χειρουργηθώ;

 

Πρέπει να χειρουργηθείτε καθώς τα φάρμακα έχουν αποτύχει να προστατέψουν την κύστη. Αυτή πια δεν μπορεί να ανεχθεί ικανή ποσότητα ούρων και έτσι παρουσιάζεται νυκτουρία.

 

2. Η νυκτουρία είναι ένα βασανιστικό σύμπτωμα. Να χειρουργηθώ να απαλλαγώ;

 

Η συχνή αφύπνιση για ούρηση δεν ωφελείται πια στον μεγάλο προστάτη. Οφείλεται στην απορρύθμιση της κύστης που οφείλεται βέβαια στον μεγάλο προστάτη αλλά δεν αίρεται αυτομάτως με οποιαδήποτε επέμβαση. Θα χρειαστεί καιρός και ενδεχομένως φάρμακα για να ηρεμήσει η κύστη.

 

3. Ριζική προστατεκτομή να απαλλαγώ οριστικά από το πρόβλημα μιας και είμαι νέος και θα ξαναμεγαλώσει ο προστάτης στο μέλλον

 

Η ριζική προστατεκτομή θα απαλλάξει οριστικά από το πρόβλημα και από την απροβλημάτιστη σεξουαλική ζωή. Ανύπαρκτη ή κακή στύση συμβαίνει στο 70% των επεμβάσεων. Οι ασθενείς μετά την επέμβαση πρέπει να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης στυτικής λειτουργίας .Γι’ αυτό άλλωστε την κάνουμε αποκλειστικά σε καρκίνο προστάτου.

 

4. Η διουρηθρική προστατεκτομή TURis είναι μια νέα μέθοδος. Πως γνωρίζουμε για την διάρκεια του αποτελέσματος της;

 

Η μέθοδος TURis δεν είναι καινούργια μέθοδος. Είναι η από το 1970 ευρέως εφαρμοζόμενη διουρηθρική προστατεκτομή. Ονομάζεται και ο χρυσούς κανόνας (Gold Standard) της αντιμετώπισης της ΚΥΠ. Περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας το βεβαιώνουν αυτό καθώς παράγει μακρόβια καλά αποτελέσματα πέραν της 15ετίας.

 

Την τελευταία δεκαετία η διουρηθρική προστατεκτομή(Trans Urethral Resection) γίνεται σε αλατόνερο (in saline). Ονομάζεται ως εκ τούτου TURis. Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη.

 

Η διαφορά της διουρηθρικης προστατεκτομής σε αλατόνερο(TURis) με την παλαιά διουρηθρική προστατεκτομή (TUR) είναι η ασφάλεια και μονό. Η ασφάλεια της μεθόδου επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε και κατηγορίες ασθενών για τις οποίες η μοναδική επιλογή ήταν ο δια βίου ουροκαθετήρας. Τέτοιες ήταν οι μεγάλης ηλικίας ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά, αιματολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.

 

5. Μήπως «ρομποτική» ολική προστατεκτομή για ανώδυνη και οριστική απαλλαγή από το πρόβλημα προστάτη;

 

Η απλή λαπαροσκοπική «ρομποτική» προστατεκτομή είναι η επαναφορά της εγκαταλελειμμένης πια ανοικτής προστατεκτομής. Ο νεοτερισμός της είναι ότι δεν ανοίγει μεγάλη τομή στο δέρμα. Ανοίγονται 3 μικρότερες.

 

Ανοίγεται η κύστη και αναγνωρίζεται η μεταβατική ζώνη του προστάτη που είναι το αδένωμα. Εν συνέχεια αυτό αφαιρείται δια της ανοικτής κύστης και της κοιλιάς. Υστέρα η κύστη ράβεται στεγανά.

 

Ο λόγος που συζητάμε καν αυτή την τεχνική είναι ότι μπορεί να είναι χρήσιμη σε προστάτες >200 κ.εκ. Όταν υπάρχει ικανός λαπαροσκόπος και απουσιάζει ικανός ενδοσκόπος χειρουργός.

 

6. Ο προστάτης μου είναι πολύ μεγάλος πάνω από 100 κυβικά εκατοστά. Φοβάμαι μήπως η διουρηθρική TURis δεν δώσει μόνιμη λύση;

 

H αντιμετώπιση μεγάλων προστατών πάνω από 100 κ.ε. εξαρτάται από την ικανότητα και σχετική εκπαίδευση του χειρουργού. Τα δεδομένα πλεονεκτήματα της TURis μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να αφαιρεθούν αδενώματα πάνω από 100 κυβικά εκατοστά.

 

7. Ποια μέθοδος θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα;

 

Οποιαδήποτε επέμβαση Διουρηθρική ή Ανοικτή ή Λαπαροσκοπική (ρομποτικά υποβοηθούμενη) ΔΕΝ αφαιρεί τον προστάτη. Αφαιρεί μόνο το αδένωμα αυτού που είναι η Transitional zone. Η περιφερική ζώνη που λέγεται και «κάψα» φυσικά παραμένει. Παραμένει έτσι ο θεωρητικός κίνδυνος του καρκίνου του προστάτου. Παραμένει η ανάγκη παρακολούθησης του PSA που παρεμπιπτόντως μειώνεται δραστικά μετά από τέτοια επέμβαση αλλά δεν μηδενίζεται.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κο Μπαφαλούκα στο +306944671969

 Copyright medicalblog © 2023 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions