healthsolutions

Η απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία είναι η λύση για τις γυναίκες με καρκίνο

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

Η Γυναικολογική Ογκολογία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εξειδίκευση της Μαιευτικής – Γυναικολογίας. Είναι μια διαρκής πρόκληση να αλλάξεις το μέλλον των ασθενών σου. Είναι η πρόκληση του να τις θεραπεύεις ή να παρατείνεις τη ζωή τους όσο περισσότερο γίνεται, σεβόμενος, παράλληλα, την ποιότητα της.

Είναι η δυνατότητα να αξιοποιείς τις νεότερες τεχνολογίες, είτε πρόκειται για μια χειρουργική τεχνική, είτε για στρατηγικές πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, προς όφελός τους.Είναι να δίνεις μάχες μαζί τους και να εμπνέεσαι από την αστείρευτη δύναμη και αποφασιστικότητα που τις χαρακτηρίζει. Με αυτά τα λόγια, ο Βασίλης Σιούλας, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία, άρτι αφιχθείς από το πλέον διάσημο ογκολογικό νοσοκομείο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, περιγράφει στο health4you. gr το τι είναι για αυτόν και πώς θα πρέπει να θεωρεί τη Γυναικολογική Ογκολογία ο νέος επιστήμονας, ενώ παράλληλα μιλάει για την τεράστια εμπειρία που απέκτησε αλλά και τα σχέδια που έχει ερχόμενος στην Ελλάδα.

0299

Την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας την κάνατε στην Ελλάδα ενώ την εξειδίκευσή σας στην Γυναικολογική Ογκολογία, στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης. Σε τι υπερτερεί η νοσοκομειακή καθημερινότητα στην Αμερική σε σχέση με την Ελλάδα;

Θα έλεγα πως είναι άδικο να συγκρίνουμε την ελληνική νοσοκομειακή πραγματικότητα με ένα απόλυτα εξειδικευμένο ογκολογικό κέντρο που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία. Ναι, υπήρχαν πολύ μεγάλες διαφορές στην υλικοτεχνική υποδομή, στις ερευνητικές δυνατότητες, στο βαθμό κατάρτισης που διέκρινε το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού –ο καθένας στον τομέα του. Οφείλω, όμως, να τονίσω πως υπήρχαν και διαφορές στη νοοτροπία και αυτές, προφανώς, δεν σχετίζονται με τα οικονομικά δεδομένα. Είναι η αξιοκρατία, η νοοτροπία του να ανακαλύπτουν και να καλλιεργούν τα καλύτερα ταλέντα του καθενός, η πίστη στην αξία της ομαδικής δουλειάς, ο απόλυτος επαγγελματισμός, το πάθος του να ξεπερνούν απογοητεύσεις και να παραμένουν πρώτοι όσο σκληρή δουλειά κι αν απαιτεί αυτό. Ναι, τέτοια στοιχεία βρίσκεις και στη χώρα μας, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι πάντα αυτονόητα.

Αντίθετα όμως, στην Ελλάδα υπερτερεί το πιο ανθρώπινο στοιχείο. Η πιο προσωπική σχέση, η αμεσότητα που έχει ο Έλληνας Ιατρός με τον ασθενή του. Δεν νομίζω πως αυτή τη ζεστασιά μπορούμε να τη βρούμε εύκολα εκτός Ελλάδα.

Το Memorial Sloan Kettering Cancer Center είναι το πλέον διάσημο ογκολογικό κέντρο διεθνώς. Πόσο απαιτητική ήταν η καθημερινότητά σας στη διάρκεια της εκπαίδευσής σας εκεί;

Μια τυπική μέρα ξεκινούσε συνήθως γύρω στις 05:30-06:00 το πρωί για να δούμε τις ασθενείς που νοσηλεύονταν. Η πλειοψηφία αυτών είχε κάνει κάποια μεγάλα χειρουργεία τις προηγούμενες ημέρες. Μετά την επίσκεψη, πηγαίναμε στο χειρουργείο. Κατά μέσο όρο πραγματοποιούσαμε τρεις επεμβάσεις την ημέρα που κάλυπταν όλο το εύρος της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

Με άλλα λόγια, από ελάχιστες επεμβατικές τεχνικές όπως είναι η λαπαροσκόπηση και κυρίως, η ρομποτική χειρουργική μέχρι και τα πολύ μεγάλα χειρουργεία που απαιτεί π.χ. η αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών. Συνήθως τελειώναμε αργά το απόγευμα, οπότε ξαναβλέπαμε τις ασθενείς στους θαλάμους και προχωρούσαμε την ερευνητική μας δουλειά. Από Δευτέρα έως Πέμπτη καλύπταμε οτιδήποτε επείγον αφορούσε στις ασθενείς που χειρουργήσαμε, ακόμα κι αν δεν εφημερεύαμε. Αν βάλουμε και τις επίσημες εφημερίες, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, όπως και τις επεμβάσεις που προέκυπταν κάποια Σάββατα, πρακτικά έμενε ελάχιστος ελεύθερος χρόνος.

Οι Έλληνες Ιατροί έχουν την ίδια αντιμετώπιση από το προσωπικό και τους ασθενείς;

Όσον αφορά την αντιμετώπιση που είχα από τους ασθενείς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν πολύ θετική. Η Νέα Υόρκη είναι μια ανοικτή, πολυπολιτισμική κοινωνία. Δεν νιώθεις ξένος. Οι Αμερικάνοι έχουν σε μεγάλη εκτίμηση την ελληνική κοινότητα εκεί, αφού δούλεψε σκληρά, σεβάστηκε τους νόμους της χώρας και προχώρησε. Και, βέβαια, τρέφουν μεγάλο σεβασμό στην ελληνική ιστορία. Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν οι επιμελητές μου, οι υπόλοιποι εκπαιδευόμενοι Ιατροί, οι νοσηλευτές και γενικά το προσωπικό του Νοσοκομείου. Δεν έχω λόγια. Είχα ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους Αμερικάνους συναδέλφους μου. Έκαναν τα πάντα ώστε η περίοδος προσαρμογής μου –που είναι αυτονόητη σε αυτές τις περιπτώσεις – να είναι η μικρότερη δυνατή. Και, βέβαια, δεν αισθάνθηκα ποτέ πως μου στερήθηκε μια ευκαιρία που δικαιούμουν επειδή ήμουν από άλλη χώρα.

Σε μια εποχή που μεγάλο μέρος του επιστημονικού δυναμικού μεταναστεύει, δεν σας πέρασε από το μυαλό να δραστηριοποιηθείτε επαγγελματικά στη Νέα Υόρκη;

Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα τέτοιο επαγγελματικό περιβάλλον κάπου αλλού, πολύ δε περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, δεν έκανα τη σκέψη να μείνω. Ήθελα να πάρω τις γνώσεις, τις δεξιότητες και να γυρίσω στην Ελλάδα. Όπως και όλοι οι Έλληνες που σπουδάζουν ή δουλεύουν στο εξωτερικό, αγαπώ τη χώρα μου, τους ανθρώπους που μεγάλωσα μαζί. Ακόμα κι αν το κράτος κάποιες φορές μας απογοητεύει, δεν πρέπει να σταματάμε εκεί. Ο ασφαλέστερος δρόμος είναι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να προχωρήσουμε μπροστά και στη χώρα μας.

Πότε μια γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί το Γυναικολόγο Ογκολόγο;

Στο Γυναικολόγο Ογκολόγο απευθύνονται κυρίως οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με κακοήθεια του γεννητικού τους συστήματος ή υπάρχει ισχυρή υποψία για αυτό, όπως π.χ. όταν υπερηχογραφικά αναγνωριστεί ένας όγκος στην ωοθήκη με ύποπτα χαρακτηριστικά. Κατ’ αντιστοιχία, ορισμένες φορές, τον επισκέπτονται γυναίκες με προκαρκινικές αλλοιώσεις για να συζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία και μετέπειτα παρακολούθηση. Γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό γυναικολογικών καρκίνων, ακόμα κι όταν είναι ασυμπτωματικές, έρχονται για να συζητήσουν την πιθανότητα να νοσήσουν στο μέλλον και τους τρόπους πρόληψης. Και, βέβαια, όταν μιλάμε για πρόληψη, συχνά βλέπουμε γυναίκες που ενδιαφέρονται να μάθουν λεπτομερώς τί πρέπει να κάνουν σε αυτά τα πλαίσια, ακόμα κι αν δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου. Ζούμε πλέον στην εποχή της εξειδίκευσης. Ζούμε στην εποχή που τόσο απαιτητικά περιστατικά αντιμετωπίζονται με πολύ καλύτερους όρους από το παρελθόν, φθάνει να υπάρχουν οι ομάδες Ιατρών με την αντίστοιχη εμπειρία και κατάρτιση.

Όντας ο πρώτος Έλληνας Γυναικολόγος Ογκολόγος που αποφοιτά από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center, πώς κρίνετε τις αντίστοιχες υπηρεσίες που παρέχονται στο γυναικείο πληθυσμό της Ελλάδας;

Όπως προανέφερα, στη χώρα μας υπάρχουν Ιατροί που παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας. Ο σεβασμός και η εκτίμηση μου στο έργο τους είναι δεδομένα. Κατ’ αντιστοιχία, υπάρχουν και νεότεροι συνάδελφοι με πολύ καλές σπουδές που πιστεύω πως θα βοηθήσουν πολύ στη μάχη κατά του γυναικολογικού καρκίνου. Στην επόμενη μέρα που ξημερώνει για αυτή τη μάχη, θεωρώ πως η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική –η λαπαροσκόπηση και η ρομποτική χειρουργική που είναι πολύ διαδεδομένη στις ΗΠΑ- θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, αφού θα επιτρέπουν την ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών, χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται αρνητικά η ογκολογική τους πρόγνωση.

Κατ’ αντιστοιχία, τεχνικές, όπως ο λεμφαδένας-φρουρός, ή θεραπείες που θα προστατεύουν τη γονιμότητα σε νεότερες ασθενείς με γυναικολογικούς καρκίνους, θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη θέση στο χώρο μας. Στον καρκίνο της ωοθήκης, η σημασία του ριζικού χειρουργείου στα προχωρημένα στάδια και οι στρατηγικές πρόληψης επί γενετικής προδιάθεσης θα γίνουν ακόμα πιο γνωστά. Νομίζω πως, γενικότερα στον καρκίνο, θα περάσουμε στην εποχή της απόλυτης εξατομίκευσης της θεραπείας. Πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που γίνονται στο χώρο της μοριακής Ιατρικής ήδη μας δείχνουν το δρόμο, ενώ αναμένεται να βοηθήσουν ακόμα και στον τομέα της πρόληψης.

Ο Βασίλης Σιούλας, Ιατρός, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία, συνεργάζεται με τα νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ, όπου είναι και υπεύθυνος του Ιατρείου Γυναικολογικής Ογκολογίας, και ΥΓΕΙΑ. Διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο στη Λεωφ. Βασ. Σοφίας 105-107, Πλ. Μαβίλη. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 21 0300 6818 ή επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.facebook.com/sioulasgyn/.

0099



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions