healthsolutions

Φλεβίτιδα και καλοκαίρι: Tι θα πρέπει να προσέχουμε

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022

Μπορούμε να προχωρήσουμε σε θεραπεία των κιρσών κάτω άκρων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και τι θα πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με φλεβίτιδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Στο άρθρο που ακολουθεί, απαντάμε με τη βοήθεια του θωρακοχειρουργού-αγγειοχειρουργού, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου σε συνήθεις απορίες των ασθενών για τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης θεραπείας για την πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών.

Γιατι αυξάνεται η συχνότητα των φλεβικών παθήσεων;

Οι φλεβικές παθήσεις έχουν αυξημένη συχνότητα στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες. Η σύγχρονη ζωή, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, δρα υποβοηθητικά στην εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας. Η καθιστική ζωή ή η εργασία σε μόνιμη ορθοστασία χωρίς ιδιαίτερη άσκηση, το αυξημένο βάρος και η χρήση ορμονικών σκευασμάτων έχουν αυξήσει τη φλεβίτιδα και τις επιπλοκές της.

Φλεβική ανεπάρκεια: Μια εξελικτική νόσος

Η φλεβική ανεπάρκεια από τη στιγμή που θα εμφανιστεί ποτέ δεν μένει στάσιμη, αλλά δυστυχώς επιδεινώνεται. Φλεβική ανεπάρκεια αποκαλούμε τη δυσκολία επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα. Επομένως αυτό προκαλεί στασιμότητα αίματος στα πόδια και ανάγκη δημιουργίας κιρσών από τον οργανισμό για να διοχετευτεί το λιμνάζον αίμα. Οι κίνδυνοι είναι δύο: πρώτον η δημιουργία τεράστιου δικτύου κιρσών με την πάροδο του χρόνου και δεύτερον, η τοπική πήξη του αίματος δηλαδή, η θρόμβωση. Η φλεβίτιδα χωρίς θεραπεία πάντοτε οδηγεί είτε σε αφόρητες ενοχλήσεις στα πόδια (πρήξιμο, κράμπες, καυσαλγία), είτε σε αισθητική δυσμορφία, είτε σε θρόμβωση που είναι πάντα μια απειλή ζωής.

Θεραπεία της φλεβίτιδας

Η θεραπεία είναι καταρχήν φαρμακευτική αγωγή με φλεβοτονικά σκευάσματα που ενισχύουν τη δύναμη επιστροφής του αίματος από τα πόδια. Αυτά μαζί με συστηματική άσκηση αρκούν για την πρώτη ανακούφιση. Μία άλλη θεραπευτική παρέμβαση είναι η «εξαφάνιση» του ενοχλητικού επιφανειακού δικτύου φλεβών είτε για αισθητικούς είτε για ουσιαστικούς λόγους ανακούφισης. Αυτό επιτυγχάνεται με 3 τρόπους: α) χαμηλής έντασης laser β) RF ραδιοσυχνότητες. Και τα 2 αποτελούν κατεξοχήν αισθητικές παρεμβάσεις για φλεβίτιδα μέχρι 2mm διάμετρο και γ) σκληροθεραπεία που είναι η έγχυση μέσα στις φλέβες φαρμακευτικής ουσίας που λειτουργεί καταστρεπτικά στις φλέβες και τις εξαφανίζει. Έχει ανακουφιστικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Τέλος, όταν η φλεβίτιδα συνδυάζεται με βαλβιδική ανεπάρκεια του φλεβικού συστήματος, τότε συστήνεται σαφηνεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση του επιπολής δικτύου των φλεβών. Αυτό, ανάλογα με τη βαρύτητα της βαλβιδικής ανεπάρκειας γίνεται είτε με κλασική μέθοδο (απολίνωση και αφαίρεση) είτε με ενδοαυλική καταστροφή της φλέβας με Laser ή RF. Η επιλογή της μεθόδου αφορά στον θεράποντα ιατρό.

Θεραπεία των κιρσών ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι

Ασφαλώς. Όλα γίνονται εφόσον είναι απαραίτητο σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Οδηγίες για τους πάσχοντες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Το καλοκαίρι η αυξημένη θερμοκρασία διαστέλλει τις φλέβες και πρακτικά επιδεινώνει τα συμπτώματα της φλεβίτιδας. Συχνά, το καλοκαίρι είναι η αιτία πρωτοεμφάνισης των συμπτωμάτων και συνειδητοποίησης εκ μέρους του ή της ασθενούς ότι κάτι δεν πάει καλά στα πόδια. Για αυτόν τον λόγο, το καλοκαίρι πρέπει να επισκεπτόμαστε τον αγγειολόγο και να παίρνουμε οδηγίες για φάρμακα, ανάπαυση μεσημεριανή με τα πόδια σε ανάρροπη θέση, αποφυγή ηλιοθεραπείας, άφθονη χορήγηση υγρών ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ταξιδιών μακράς διαρκείας, κ.λπ.

Χρήσιμες συμβουλές για την  καλή λειτουργία του φλεβικού μας συστήματος

Η κίνηση ή η συστηματική γυμναστική είναι αυτό που εξασφαλίζει καλή επιστροφή του αίματος από τα πόδια. Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει κανείς για ένα καλό φλεβικό σύστημα. Αν πάντως εμφανιστεί ανεπάρκεια, τότε μπαίνουμε σε καθεστώς θεραπείας, διότι η φλεβίτιδα είναι επιδεινούμενη και εξελικτική νόσος.Copyright medicalblog © 2023 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions