healthsolutions

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή για Πέτρες στη Χολή: Απαντήσεις από τον ειδικό

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή και πόσο επικίνδυνη είναι τελικά, για τον ασθενή η χολολιθίαση; Στο σημερινό μας άρθρο, επιχειρούμε να απαντήσουμε στις συνήθεις απορίες των ασθενών αναφορικά με την πάθηση.

Παράλληλα, ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, την επέμβαση που χρησιμοποιείται ευρέως στις μέρες μας για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης, αναλύοντας τα πλεονεκτήματά της, έναντι της ανοιχτής μεθόδου.

Tα αίτια της χολολιθίασης

Η χολή είναι ένα διάλυμα το οποίο βρίσκεται σε ισορροπία. Η χολολιθίαση οφείλεται κυρίως στον υπερκορεσμό της χολής σε χοληστερόλη και εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες που διανύουν την δεκαετία των 40.

Οι πιο συχνοί παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για πέτρες στη χολή είναι οι ακόλουθοι:

• Η κύηση
• Η προϊούσα ηλικία
• Το γυναικείο φύλο
• Η παχυσαρκία

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο είναι:

• Η απότομη απώλεια βάρους που επηρεάζει τον κορεσμό της χολής στη χοληδόχο κύστη
• Ενδοκρινολογικές διαταραχές (οιστρογόνα)
• Αιματολογικές ασθένειες

Συμπτώματα

Κυρίαρχο σύμπτωμα των ασθενών όταν παρουσιάζονται στο ιατρό τους είναι ο πόνος στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς, ο οποίος μπορεί να αντανακλάται στη πλάτη δεξιά.

Όταν παρουσιάζεται με μεσοδιαστήματα χωρίς πόνο, ονομάζεται κολικός των χοληφόρων και υποχωρεί συνήθως αυτόματα ή με απλά αναλγητικά.Πολλοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσπεψία, ναυτία ή και τάση για έμετο.

Σε περιπτώσεις που η χολολιθίαση επιπλακεί από φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, τότε ονομάζεται οξεία χολοκυστίτιδα. Ο πόνος σε αυτήν την περίπτωση είναι συνεχής και εντοπισμένος στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς, είναι έντονος και συνοδεύεται από ναυτία και πυρετό.

Τέλος, πολλοί ασθενείς παρουσιάζονται με αποφρακτικό ίκτερο (κίτρινο χρώμα) και άλγος στη δεξιά άνω κοιλία. Αυτό οφείλεται στην είσοδο λίθων ή ιζήματος (λάσπη) από τη χοληδόχο κύστη στο χοληδόχο πόρο (σωληνάκι που ενώνει τη χολή και το ήπαρ στο δωδεκαδάκτυλο), μία πάθηση που ονομάζεται xοληδοχολιθίαση.

Είναι η χολολιθίαση επικίνδυνη;

Η χολολιθίαση, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι επιπλοκές της χολολιθίασης όμως μπορούν να καταστούν επικίνδυνες. Οι επιπλοκές της χολολιθίασης περιλαμβάνουν, την χολοκυστίτιδα, εμπύημα (συλλογή πύου στην χολή), χολαγγειΐτιδα, ή και παγκρεατίτιδα, επιπλοκές που μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τον ασθενή αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως από έμπειρο χειρουργό. Ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της χολολιθίασης μπορεί να προλάβει τις πιο πάνω επιπλοκές.

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ή ανοιχτό χειρουργείο;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί πλέον την επέμβαση εκλογής (Gold Standard) για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης, καθώς επιταχύνει την ανάρρωση του ασθενή. Η συντριπτική πλειοψηφία των χολοκυστεκτομών πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, στα χέρια έμπειρων λαπαροσκόπων χειρουργών. Η ανοιχτή χολοκυστεκτομή για χολολιθίαση γίνεται πλέον κατ’εξαίρεση στην μοντέρνα χειρουργική, οι ενδείξεις της είναι σχετικές και καθορίζονται κατά περίσταση από την εμπειρία του χειρουργού, και τους κινδύνους από τις ανατομικές και τεχνικές δυσκολίες της επέμβασης.

Πόσο ασφαλής είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μία ασφαλής επέμβαση στα χέρια ενός έμπειρου λαπαροσκόπου χειρουργού. Ωστόσο, όπως μας διδάσκει και η διεθνής βιβλιογραφία ο κίνδυνος περι-εγχειρητικών επιπλοκών είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Η έγκαιρη αντιμετώπισή τους, η οποία απαιτεί την κατάλληλη εμπειρία, διασφαλίζει την γρήγορη ανάρρωση του ασθενή.

Τι να περιμένει ο ασθενής μετά το χειρουργείο

Η επάνοδος στην καθημερινότητα μετά το χειρουργείο είναι άμεση, καθώς η πλειοψηφία των ασθενών επιστρέφει στις καθημερινές συνήθειες τους μέσα σε 48 ώρες. Οι ασθενείς κινητοποιούνται και σιτίζονται πλήρως με ελεύθερη δίαιτα άμεσα μετά την επέμβαση και μπορούν να πάρουν εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα. Η πλειονότητα των ασθενών επιστρέφει στην εργασία τους μέσα σε 3 με 7 ημέρες.

Η σημασία της επιλογής του κατάλληλου χειρουργού

Η επέμβαση αυτή έχει περάσει στην αντίληψη της κοινής γνώμης ως μια επέμβαση ρουτίνας. Παρόλα αυτά, ο ασθενής πρέπει να επιλέξει έναν έμπειρο και πλήρως καταρτισμένο λαπαροσκόπο χειρουργό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εκπαίδευσή του, την εμπειρία του και τα αποτελέσματά του.

Για αναλυτική ενημέρωση καλέστε στο 6988 266 898, ο Παναγιώτης Γεωργίου, Διευθυντής Χειρουργός Παχέος Εντέρου και Ορθού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών είναι στη διάθεσή σας στην Κηφισίας 58, στο Μαρούσι.

Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: georgioumd.gr

Ο Παναγιώτης Γεωργίου είναι Διευθυντής Γενικός Χειρουργός και Χειρουργός Παχέος Εντέρου και Ορθού, διδάκτωρ και επίτιμος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Imperial στο Λονδίνο, με διατριβή στη διάγνωση και θεραπεία του προχωρημένου και υποτροπιάζοντος καρκίνου του ορθού.

Ο Δρ Γεωργίου εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ως Διευθυντής με τακτικές ιατρικές επισκέψεις στην Κύπρο, όπου εξετάζει και χειρουργεί εξειδικευμένα περιστατικά. Στόχος του είναι η παροχή χειρουργικών υπηρεσιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και τις εξελίξεις στην υποειδικότητά του, με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενή.Copyright medicalblog © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions