healthsolutions

HPV: Η εξέταση που σώζει ζωές και οι τρόποι προφύλαξης

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αποτελεί μια μορφή της νόσου η οποία μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα σχεδόν για το σύνολο των γυναικών. Ενώ παλαιότερα, ο καρκίνος αυτός αποτελούσε έναν από τους κύριους λόγους θνησιμότητας των γυναικών, σήμερα χάρις στα προγράμματα ανίχνευσης και θεραπείας η θνησιμότητα έχει μειωθεί σημαντικά.

Η τεράστια συμβολή του Τest ΠΑΠ

Ένας κύριος παράγοντας που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μπορεί να εντοπιστεί με το τεστ ΠΑΠ είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο γνωστός HPV (Human Papilloma Virus). Και ακριβώς αυτά εντοπίζει το τεστ ΠΑΠ. Πρόκειται δηλαδή για μία εξέταση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση κυττάρων του τραχήλου της μήτρας που είναι δυσπλαστικά. Πολλές φορές μέσω του τεστ ΠΑΠ αναδεικνύονται προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και εδώ έγκειται η τεράστια σημασία του.

Χρειάζεται όμως να διευκρινίσουμε ότι μία προκαρκινική κατάσταση που ανιχνεύεται μέσω του τεστ ΠΑΠ δεν οδηγεί απαραίτητα σε καρκίνο του τραχήλου. Εξάλλου, ο HPV έχει πάνω από 150 διαφορετικούς τύπους. Περίπου 40 τύποι μολύνουν το κατώτερο γεννητικό σύστημα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την ικανότητά τους να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις (υψηλού κινδύνου-χαμηλού κινδύνου). Τα τελευταία χρόνια, μετά από ένα τεστ ΠΑΠ που αναδεικνύει αλλοιώσεις αντίστοιχες της μόλυνσης από HPV, χρησιμοποιείται μία εξέταση που ανιχνεύει το DNA του ιού στο σώμα μας. Έτσι, όχι μόνο επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του ιού, αλλά προσδιορίζεται και ο τύπος του, και κατά συνέπεια το αν είναι υψηλού ή χαμηλού κινδύνου. Ο συνδυασμός του HPV DNA και του τεστ ΠΑΠ χρησιμοποιείται πλέον στον καθιερωμένο έλεγχο και έχει αυξήσει κατά πολύ την προγνωστική αξία των μεθόδων.

HPV: Ο ιός μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα

Οι τύποι του ιού που προσβάλλουν το δέρμα, μεταδίδονται κατά την απλή επαφή με κάποιον φορέα του ιού. Οι τύποι που προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, ορισμένες φορές ακόμη και με τη χρήση προφυλακτικού. Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης από HPV. Άλλος παράγοντας κινδύνου είναι οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι και η χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μας χωρίς να εκδηλώνονται συμπτώματα, ειδικά στους άντρες. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα να είναι κανείς φορέας του ιού χωρίς να το γνωρίζει και τη στιγμή που το ανακαλύπτει δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον ιό.

Μεταδίδεται ο ιός στο έμβρυο ή κατά τη διάρκεια της γέννας;

Τη στιγμή που θα διαπιστώσετε μία εγκυμοσύνη, καλό είναι στην πρώτη σας επίσκεψη στον γυναικολόγο να γίνει ένα τεστ ΠΑΠ, ιδιαίτερα εάν έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα από την τελευταία σας εξέταση. Στην πορεία της εγκυμοσύνης, οι βλάβες, αν υπάρχουν, είναι πιθανό να διογκωθούν εξαιτίας διακύμανσης των ορμονών. Μπορεί επίσης να χρειαστεί τακτικός έλεγχος με κολποσκόπηση και λήψη βιοψιών, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, χωρίς να διατρέχει το έμβρυο κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι εξαιρετικά σπάνια.

CHANDAKAS

HPV: Δεν εμφανίζουν όλοι οι φορείς καρκίνο μετά τη μόλυνση

Ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, πιο συγκεκριμένα οι τύποι 16, 18, 31 και 45 και γι’ αυτόν τον λόγο αποκαλούνται ιοί υψηλού κινδύνου. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία των γυναικών που είναι φορείς των τύπων υψηλού κινδύνου δε θα εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι μία πολυπαραγοντική νόσος που σχετίζεται και με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα.

 Υπάρχει θεραπεία και ποια είναι η πρόληψη;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να απομακρύνει τον ιό από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι μία γυναίκα που είναι φορέας θα παραμείνει για πάντα φορέας, αλλά εάν υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους δεν έχει κάποιον λόγο να ανησυχεί. Αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει μετά από τη διαπίστωση της ύπαρξης του ιού είναι η κολποσκόπηση, μία απλή και αναίμακτη εξέταση που προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση των ενδεχόμενων βλαβών.

Σήμερα η θεραπεία έχει κατά πολύ απλουστευτεί, ενώ οι παρενέργειες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Η θεραπεία μπορεί να συμπεριλάβει την κωνοειδή εκτομή του τραχήλου, loop διαθερμία, κρυοθεραπεία και LASER σε χαμηλού βαθμού βλάβες (Low Grade SIL) και καυτηριασμό με ηλεκτροδιαθερμία. Το προφυλακτικό ήταν και παραμένει η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φυσικά απέναντι στον HPV ενώ εδώ και χρόνια υπάρχουν και εμβόλια που προστατεύουν τα κορίτσια από τη μόλυνση των ένοχων για καρκίνο ιών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drchandakas.gr  ή καλέστε στο 210-6436258

 Διαβάστε επίσης από τον κο Χανδακά
 



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions