healthsolutions

Πώς η κρίση μας κόστισε τη γονιμότητά μας

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι οι γυναικολόγοι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Οι Ελληνίδες φαίνεται πως γυρίζουν την πλάτη στη μητρότητα αφήνοντας τα πιο γόνιμά τους χρόνια να περνούν ανεπιστρεπτί. 

Δυστυχώς, ο χρόνος είναι χειρότερος εχθρός της γονιμότητας, ιδιαίτερα των γυναικών, με τα ποσοστά επιτυχίας μιας φυσικής σύλληψης να μειώνονται δραστικά μετά τα 37 τους χρόνια.Σύμφωνα με τη Eurostat, στις χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2014, καταγράφηκαν περισσότερες από 5,1 εκατομμύρια γεννήσεις. Οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία η οποία σημειώνει και τον υψηλότερο δείκτη γονιμότητας. Ο μέσος όρος ηλικίας απόκτησης του πρώτου παιδιού για τις γυναίκες είναι τα 29 χρόνια ανάμεσα στα κράτη- μέλη.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, σημειώνεται ο χειρότερος δείκτης γονιμότητας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2014 πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 92 χιλιάδες γεννήσεις, ενώ κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο τους παιδί στα 30 τους χρόνια. Ο δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε στη χώρα μας από 1,25 το 2001 σε 1,3 το 2014. Ωστόσο, η Ελλάδα καταγράφει, μετά την Πορτογαλία, το χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας στην ΕΕ με (1,3 γεννήσεις) και ακολουθούν η Κύπρος (1,31), η Ισπανία και η Πολωνία (1,32), η Ιταλία και η Σλοβακία (1,37). 

Τους υψηλοτέρους δείκτες γονιμότητας καταγράφουν η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Μ. Βρετανία.

Για ποιους λόγους δεν γεννούν οι Ελληνίδες;

Μία από τις πιο ένοχες αιτίες υπογονιμότητας είναι η απόφαση αυξανόμενου αριθμού γυναικών να αναβάλουν τη μητρότητα μέχρι τα 40 τους, ίσως και λίγο παραπάνω, για λόγους όπως είναι η εκπαίδευση, η επαγγελματική ανέλιξη και η αδυναμία εύρεσης ενός ιδανικού συντρόφου.

Ωστόσο, η πιο κοινή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας για όσες αποφασίσουν να γίνουν μητέρες είναι η διαταραχή της ωορρηξίας. Άλλα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας μπορεί να είναι οι φραγμένες σάλπιγγες, που προκύπτουν όταν μια γυναίκα έχει ή είχε κάποια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή ενδομητρίωση όπως επίσης κάποιες συγγενείς ανωμαλίες που αφορούν στη δομή της μήτρας ή ινομυώματα στη μήτρα, λόγοι που συνδέονται με επανειλημμένες αποβολές.

Το ΓΕΝΕΣΙΣ «ζωντανεύει» το όνειρο της μητρότητας

Είναι πολύ δύσκολο πλέον, ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί και έχει σύμμαχο έναν καλό γιατρό, να μην τα καταφέρει. H επιστήμη έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα και συνεχώς εκπλήσσει με τις νέες της ανακαλύψεις. Τα ποσοστά επιτυχίας -τουλάχιστον στο ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ- είναι τέτοια που σχεδόν μια στις δυο γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν μωρό θα τα καταφέρουν να μείνουν έγκυες.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πλέον πιο εύκολη, πιο προσιτή και η γυναίκα παίρνει πολύ λιγότερα φάρμακα. Η κοινωνία ξεπέρασε κατά πολύ τις φοβίες του παρελθόντος, σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και έτσι τη χαρά του να μπορεί να γίνει κάποιος γονιός την μοιράζονται περισσότεροι και μάλιστα με επιτυχία. Στην Ελλάδα άλλωστε εφαρμόζουμε πρωτοπόρες μεθόδους, όπως η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, ακόμα και σε ζευγάρια που δεν είναι γόνιμα.

Μαζί με τους συνεργάτες μου αντιμετωπίζουμε το κάθε ζευγάρι ανθρώπινα και ξεχωριστά. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και εξατομικεύουμε την κάθε θεραπεία ανάλογα με τις επιμέρους ανάγκες του ζευγαριού. Δεν βάζουμε όλα τα ζευγάρια σε μια συγκεκριμένη θεραπεία, όπως γίνεται σε άλλα κέντρα του εξωτερικού. Εστιάζουμε στο κάθε πρόβλημα, ελέγχουμε τις προϋποθέσεις και αλλάζουμε θεραπεία και τακτική ανάλογα με τις ανάγκες. Εκεί οφείλεται και η επιτυχία μας.

Κωνσταντίνος Πάντος, MD, PhD, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής - Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Κλινική «Γένεσις Αθηνών»,www.genesisathens.gr



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions