healthsolutions

Το στρες στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Νέα έρευνα αναφέρει ότι το στρες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλάζει τον πληθυσμό των μικροβίων που ζουν στον κόλπο της μητέρας και επηρεάζουν το μικροβίωμα στο έντερο του μωρού, όπως και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Το στρες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλάζει τον πληθυσμό των μικροβίων που ζουν στον κόλπο της μητέρας και επηρεάζουν το μικροβίωμα στο έντερο του μωρού, καθώς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, αναφέρει νέα έρευνα.

Κατά τα διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, το νεογέννητο εκτίθεται στα μικρόβια του κόλπου της μητέρας τα οποία εποικούν το έντερο του μωρού βοηθώντας την ωρίμαση του ανοσοποιητικού συστήματός του και επηρεάζοντας το μεταβολισμό.Η Tracy Bale, του University of Pennsylvania, δήλωσε ότι το στρες της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού περιλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα του κόλπου που περνά κατά το φυσιολογικό τοκετό.

Μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή χάνουν την αρχική έκθεση και είναι πιο πιθανό να εκτίθενται στο τοπικό περιβάλλον.Οι αλλαγές θα μπορούσαν να θέσουν το μωρό σε αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως αυτισμό και σχιζοφρένεια.

Για την έρευνα, ομάδα έγκυων ποντικών εκτέθηκε περιοδικά σε στρεσογόνους παράγοντες, νωρίς στην κύηση.Την επομένη του τοκετού οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μικροχλωρίδα του κόλπου των μητέρων και του παχέος εντέρου των παιδιών τους.

Επιπλέον εξετάστηκε ο εγκέφαλος των παιδιών για να μετρηθεί η μεταφορά των αμινοξέων- αντιπροσωπευτική του μεταβολισμού και της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το στρες στην αρχή της εγκυμοσύνης είχε μακροχρόνια επίδραση στη μικροχλωρίδα της μητέρας.Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Endocrinology.’’

Πηγή:www.iatronet.gr



Copyright medicalblog © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions