healthsolutions

Ενδοσκοπική Δισκεκτομή: H πλέον «φιλική» επέμβαση για την αποκατάσταση της σπονδυλικής στήλης

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019

Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, των ορθοπεδικών υλικών, των χειρουργικών εργαλείων και των συστημάτων απεικόνισης, μας έδωσαν τη δυνατότητα διενέργειας περίπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων με τρόπο που πλέον είναι πιο φιλικός, ασφαλής και ανώδυνος για τους ασθενείς.

Μία από αυτές τις επεμβάσεις αφορούν πλέον και τη χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκτομή με στόχο την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. H ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης. Χρησιμοποιεί το ενδοσκόπιο για την αφαίρεση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου που είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν πόνο στο πόδι και στη μέση καθηλώνοντας τους ασθενείς στο κρεβάτι ή περιορίζοντας την κίνησή τους.  

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι η ενδοσκοπική δισκεκτομή μας επιτρέπει τη θεραπεία της κήλης δίσκου με περισσότερη ασφάλεια και με διατήρηση περισσότερων άθικτων ιστών. Η πιο σημαντική διαφορά με μία συμβατική ενδοσκοπική διαδικασία είναι η πλάγια προσπέλαση αλλά και η πραγματοποίηση της επέμβασης με τοπική αναισθησία. Δηλαδή, καταγράφονται σαφώς λιγότεροι τραυματισμοί νεύρων, λιγότερες συμφύσεις ενώ μένουν ανέπαφοι οι μυς, οι σύνδεσμοι του μεσοσπονδύλου και η δομή του οστού. Επομένως, ο πόνος για τους ασθενείς είναι πολύ μικρότερος ενώ η έλλειψη γενικής αναισθησίας τους βοηθά να κινητοποιηθούν πιο άμεσα. Τα επιπλέον πλεονεκτήματα για τους ασθενείς μας είναι:

  • Η μηδαμινή απώλεια αίματος.
  • Η ελάχιστη νοσηλεία.
  • Η γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η διαδικασία της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

Μέσω της δισκεκτομής, αφαιρείται η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου μέσω της χρήσης ενδοσκοπίου, ενός ειδικού δηλαδή εργαλείου που επιτρέπει από μια μικρή τομή- μόλις ενός περίπου εκατοστού- να διενεργείται το χειρουργείο.

Ειδικότερα, το ενδοσκόπιο επιτρέπει στο χειρουργό να χρησιμοποιήσει μια πολύ μικρή τομή σαν «κλειδαρότρυπα» για να αποκτήσει  πρόσβαση στην κήλη δίσκου.

Η πολύ μικρή τομή ~1cm γίνεται στην πίσω πλευρά της σπονδυλικής στήλης στο σημείο εισόδου το οποίο ακριβώς υπολογίζεται ακτινοσκοπικά με διεγχειρητική μέτρηση. Αυτό γίνεται με ελάχιστα τραυματική προσπέλαση μέσω διαστολής και όχι διατομής των μυών και των ιστών κατά την πρόσβαση του ενδοσκοπίου στην περιοχή του δίσκου. Επιπλέον, η εξαιρετική οπτικοποίηση μέσω του ενδοσκοπίου επιτρέπει στον χειρουργό να αφαιρέσει επιλεκτικά ένα τμήμα της κήλης πηκτοειδούς πυρήνα που προκαλεί τον πόνο στην μέση (οσφυαλγία) και στο πόδι (ισχιαλγία) των ασθενών.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά ανά επίπεδο, δηλαδή ανά δίσκο.

Παρέχεται ήπια καταστολή και τοπική αναισθησία. Το τοπικό αναισθητικό θα επιτρέψει στον ασθενή να αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στον ασθενή να επικοινωνεί με το χειρουργό και να περιγράφει την όποια ενόχληση αισθάνεται από τη διέγερση του νεύρου.

Τα νεύρα μπορούν επίσης να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας με συνεχή μέτρηση νευρικής αγωγιμότητας έτσι ώστε οι νευροφυσιολογικές αλλαγές να ελέγχονται προσεκτικά.

Τοποθέτηση του ενδοσκοπίου υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση

Το ενδοσκόπιο εισάγεται εντός του πηκτοειδή πυρήνα και επιλεκτικά απομακρύνονται από το χώρο η κήλη στο οπίσθιο τμήμα του δίσκου. Ένα ηλεκτρόδιο ραδιοσυχνοτήτων χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τον αιμορραγικό έλεγχο, τη συρρίκνωση του δισκικού ιστού και τη συρρίκνωση του δακτυλίου. Η θερμότητα από το ηλεκτρόδιο ραδιοσυχνοτήτων μπορεί επίσης να εκτέμνει τις ίνες πόνου στο δακτύλιο.

Αντώνης Αλεξ. Ανδρουλής, Νευροχειρουργός με εξειδίκευση στην Ενδοσκοπική, Στερεοτακτική και Μικροσκοπική Νευροχειρουργική των Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης, του Εγκεφάλου και των Περιφερικών Νεύρων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.androulis.gr.

Βρείτε τον Νευροχειρουργό Αντώνη Ανδρουλή

  • στην Πλ. Μαβίλη Αν.Τσόχα 18-20
  • στην Αγία Παρασκευή Λεωφ. Μεσογείων 264
  • στη Νέα Ιωνία Αλέκου Παναγούλη 81-83

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

  • 211 40 14 145 (Πλ. Μαβιλη )
  • 211 41 00 896 - 693 65 24 411 (γραμματεία)
  • 694 60 08 499 (επείγοντα)Copyright medicalblog © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions