healthsolutions

Πώς γίνεται η πλέον ορθή επιλογή γιατρού από ένα υπογόνιμο ζευγάρι;

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Ελευθέριος Μερίδης μας μιλάει για τις ρίζες, την εξέλιξη και την ανάπτυξη του επιστημονικού του οράματος, μας εξηγεί ποια είναι τα δεδομένα για την εξωσωματική στην Ελλάδα του σήμερα και με ποια κριτήρια ένα υπογόνιμο ζευγάρι πρέπει να επιλέξει τον γιατρό που θα το βοηθήσει να αποκτήσει παιδί.

Σε ποια ηλικία αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε ιατρός;

Υπήρχε η επιθυμία, η ροπή θα έλεγα, γύρω από τη φυσιολογία του σώματος και τις λειτουργίες του από τα πολύ νεανικά μου χρόνια αλλά μιλώντας για την καθοριστική στιγμή της απόφασής μου αυτή πάρθηκε στην εφηβεία. Ένιωσα την ανάγκη να μελετήσω, να μάθω και να αποκωδικοποιήσω το μέγα μυστήριο του ανθρώπινου οργανισμού.

Γιατί επιλέξατε την ειδικότητα του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου;

Η γυναικολογία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνδυάζει το μαγικό κόσμο της γυναίκας με την ευαισθησία και τη μοναδικότητα της δημιουργίας ζωής. Μέσω της γυναικολογίας νιώθει κανείς πως κατά κάποιο τρόπο ανακαλύπτει κάτι αρχέγονο. Θα μπορούσα να πω πλέον, πως για μένα η συγκεκριμένη ειδικότητα ήταν μονόδρομος.

Πόσο ρόλο πιστεύετε ότι έπαιξε στην εξέλιξη της καριέρας σας η εξειδίκευση σας στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση;

Μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητάς μου στη Μαιευτική- Γυναικολογία στο Λονδίνο συνέχισα την υποειδίκευση στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στο Imperial College και το Νοσοκομείο Hammersmith, του Λονδίνου και Γυναικολογική Ενδοσκόπηση στο Κέντρο Merit του Μπράντφορντ. Παράλληλα, ολοκλήρωσα τα Special Skills Module στην Εμβρυομεταφορά, στο Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα και την Αντιμετώπιση του Υπογόνιμου Ζεύγους, όπως διοργανώνονται από τη British Fertility Society. Όλη αυτή η γνώση μου έδωσε τη δυνατότητα να μπορώ να βοηθήσω τα υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. Το χαμόγελό τους όταν τα βλέπω να τα κρατούν στην αγκαλιά τους είναι για μένα η επιτομή της προσωπικής και επαγγελματικής επιτυχίας και επιβεβαιώνει τις μέχρι τώρα επιλογές μου.

Τι πλεονεκτήματα διαθέτουμε ως χώρα σε αυτόν τον τομέα;

Η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλά εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δραστηριοποιείται στον ευαίσθητο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επίσης, διαθέτει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που είναι οι εξειδικευμένες κλινικές και μια πολύ άρτια νοσοκομειακή υποδομή για την υποστήριξη των ζευγαριών καθ΄ όλη τη διάρκεια του κύκλου της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Θα πρέπει κανείς να προσθέσει πως εξίσου σημαντική για τα ζευγάρια είναι η τρέχουσα νομοθεσία που διέπει την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Ελλάδα και σε συνδυασμό, βέβαια, με το πολύ ευχάριστο μεσογειακό κλίμα αποτελεί πόλο έλξης ακόμη και για υπογόνιμα ζευγάρια που μας επισκέπτονται από άλλες χώρες.

Ποιο είναι το "αύριο" που πρέπει να περιμένουμε στο χώρο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης;

Το μεγάλο στοίχημα είναι σίγουρα η όλο και αυξανόμενη εισαγωγή και χρησιμοποίηση βλαστοκυττάρων στην εξωσωματική γονιμοποίηση τόσο όσον αφορά την έγχυση τους στο ενδομήτριο σε περιπτώσεις που αυτό είναι ατροφικό η ουλώδες, όσο και την έγχυση τους στις ωοθήκες για την δημιουργία νέων ωαρίων και ουσιαστικά την αντιστροφή του βιολογικού ρολογιού της γυναίκας

Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι εφαρμόζονται στην Ελλάδα όλες οι τελευταίες εξελίξεις που συμβαίνουν παγκοσμίως στο χώρο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης;

H Ελλάδα δεν υστερεί πουθενά στο θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε σχέση με άλλες προηγμένες, ιατρικά, χώρες. Υπάρχουν εξαιρετικοί και έμπειροι επιστήμονες και ένα φιλικό και σαφές κανονιστικό πλαίσιο για τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, παράγοντες που είναι σημαντικοί για την επιτυχία της.

Τι πρέπει να προσέξει κατά τη γνώμη σας ένα ζευγάρι πριν επιλέξει Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης;

Η αξιοπιστία, η επιστημονική αρτιότητα και οι σύγχρονες μέθοδοι, σε όλα τα στάδια της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, θα πρέπει να αποτελούν απαραίτητα κριτήρια επιλογής για όσα ζευγάρια σκέφτονται να προχωρήσουν στη διαδικασία.

Από εκεί και πέρα, και όπως μας δείχνει η εμπειρία μας, τα ζευγάρια που περνούν το κατώφλι του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης αναζητούν επίσης και ουσιαστική επικοινωνία με το γιατρό, αίσθημα οικειότητας και ζεστασιάς καθώς και ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Θα έλεγα πως ο συνδυασμός υψηλής ιατρικής εξειδίκευσης και ζεστής, ανθρώπινης προσέγγισης είναι ό,τι καλύτερο για όσα ζευγάρια θα υποβληθούν σε αυτήν την ευαίσθητη διαδικασία.

Τι υπηρεσίες προσφέρετε μέσα από το Κέντρο "WOMENS HEALTH CENTER"΄;

Το Women’s Health Center έχει δημιουργηθεί με σκοπό να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στο τομέα της Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Στόχος μας είναι να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες κάθε σύγχρονης γυναίκας και φυσικά να συμβάλλουμε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων.

Ειδικά για τα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε μια πιο προσωπική και εξατομικευμένη θεραπεία, όπου τα πρωτόκολλα και οι τεχνικές προσαρμόζονται στις ανάγκες των ασθενών και όχι το αντίστροφο. Ειδική μέριμνα προσφέρεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής καθώς και σε γυναίκες στα όρια, η πέραν της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, ώστε με ειδικές προηγμένες μεθόδους και προγράμματα δωρεάς ωαρίων, αντίστοιχα, να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά στο στόχο τους και να τον πραγματοποιήσουν.

Γιατί πιστεύετε ότι σας εμπιστεύονται τόσα ζευγάρια;

Αυτή είναι μάλλον μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουν οι άνθρωποι που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, γύρω από ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ευελπιστώ πως βλέπουν σε εμένα αξιοπιστία, επιστημονική κατάρτιση, επαγγελματισμό αλλά και ένα ανθρώπινο πρόσωπο που μπορεί να τους βοηθήσουν να οδηγηθούν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Πόσες ώρες την ημέρα εργάζεσθε; Έχετε χόμπι;

Η ειδικότητα μου δεν έχει ωράριο κι αυτό δεν είναι κάτι που σας αιφνιδιάζει ακούγοντάς το.   Για έναν γιατρό, ιδίως μαιευτήρα - γυναικολόγο, κάτι τέτοιο είναι καθημερινότητα.

Ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα απαιτεί πειθαρχία, ηρεμία, καλή οργάνωση κι εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Έτσι, φροντίζω να περπατάω αρκετά και να ταξιδεύω όσο μπορώ.

Ποιο είναι το motto της ζωής σας.

 «Μην κάνεις όνειρα, βάζε στόχους!»

Για αναλυτικές πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.womenshealthcenter.gr ή μιλήστε απευθείας με τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο, κ. Μερίδη Ελευθέριο στο 210 8986001 – 6974121112.Copyright medicalblog © 2019 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions