healthsolutions

Καθοριστικές για το μέλλον των ασθενών οι νέες τεχνικές στην Αγγειοχειρουργική

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Η πρόσφατη απόλυτα επιτυχημένη χειρουργική αποκατάσταση του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος σε έναν 27χρονο ασθενή, ο οποίος έπασχε από «μεταθρομβωτικό σύνδρομο», απέδειξε ότι η ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής μπορεί να προσφέρει πολλά, όχι μόνο σε παθήσεις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή αλλά και σε πολλές άλλες που υποβαθμίζουν την ποιότητά της καθηλώνοντας ακόμη και νέους ανθρώπους.

Η σημασία της επέμβασης αυτής είναι μεγάλη, καθώς ανοίγει το δρόμο για χειρουργικές επεμβάσεις στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα, στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, εθεωρείτο αδιανόητο, επισημαίνει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο www.health4you.gr  ο κ. Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD, Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Γ' Aγγειοχειρουργικής Κλινικής "Ιασω General", προσθέτοντας πως αυτή η πρώτη αυτή επέμβαση είναι καθοριστικής σημασίας αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της αναπηρίας που μπορούν να προκαλέσουν αυτές οι παθήσεις, ειδικά σε νέους ανθρώπους.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήσατε την πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα σοβαρού προβλήματος του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος, σε νεαρό ασθενή. Από τι έπασχε ο ασθενής και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της επέμβασης;

Ο ασθενής έπασχε από το λεγόμενο “μεταθρομβωτικό σύνδρομο”. Πρόκειται για μία συνέπεια της οξείας φλεβικής θρόμβωσης, η οποία, αρκετά χρόνια μετά, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες στην φλεβική κυκλοφορία, λόγω της μετατροπής του αρχικού θρόμβου σε ουλή. Η ουλή αυτή αποφράσσει τις φλέβες και δεν αφήνει το αίμα να φύγει από το πόδι.

Ο ασθενής μας, σε ηλικία 17 ετών, και μετά από κάταγμα στο δεξιό κάτω άκρο, αναγκάστηκε να ακινητοποιηθεί στο γύψο για λίγους μήνες. Η ακινητοποίηση αυτή προκάλεσε μία σοβαρή θρόμβωση σε κεντρικές φλέβες του κάτω άκρου. Σε εκείνη την φάση, ευτυχώς, δεν υπήρξαν συνέπειες για την ζωή του. Δέκα χρόνια, όμως, αργότερα, ο ασθενής εμφάνισε σοβαρό πρήξιμο στο πόδι, πόνο στο περπάτημα, ακόμα και σε μικρές αποστάσεις, και μια επώδυνη ανοιχτή πληγή που για 2 χρόνια περίπου, πριν την πραγματοποίηση της επέμβασης, δεν μπορούσε να κλείσει με κανένα τρόπο. Αντιθέτως, η πληγή αυξανόταν, σταδιακά, τόσο σε μέγεθος όσο και σε βάθος.

Η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε αφορούσε τη διάνοιξη αποκλεισμένων κεντρικών φλεβών στο πάνω μέρος του μηρού και της λεκάνης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της επέμβασης είναι ο συνδυασμός, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, τεχνικών και από τους δύο κόσμους της αγγειακής χειρουργικής. Έτσι, συνδυάστηκαν η κλασική, ανοιχτή χειρουργική με την πιο μοντέρνα ενδαγγειακή χειρουργική, με χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας ειδικών ενδαγγειακών υλικών, όπως συσκευής υπερήχων προσαρμοσμένη πάνω σε καθετήρα διαμέτρου 2,7 χιλιοστών!

Ασθενείς με παρόμοια προβλήματα υγείας πώς αντιμετωπίζονταν μέχρι πρόσφατα;

Μέχρι σήμερα η θεραπεία των ασθενών αυτών ήταν συντηρητική με χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, παυσίπονα και καθημερινή περιποίηση των πληγών με ειδικά επιθέματα. Να φανταστείτε ότι ο ασθενής μας ήταν εξαιρετικά τυπικός στις οδηγίες των γιατρών του, με καθημερινή χρήση της κάλτσας συμπίεσης και άριστη περιποίηση της πληγής. Παρ’όλα αυτά, δεν μπορούσε να βρει ουσιαστική ανακούφιση. Βασικές καθημερινές δραστηριότητες, όπου όλοι μας θεωρούμε δεδομένες, όπως το περπάτημα, το να καθίσεις αρκετή ώρα σε μία καρέκλα για να διαβάσεις ένα βιβλίο, ή να σταθείς για λίγη ώρα όρθιος, για τον ασθενή μας αποτελούσαν, απλά, ένα μαρτύριο. Για σωματική άσκηση ούτε λόγος και όλα αυτά στην ηλικία των 27 ετών.

Τι σηματοδοτεί αυτή η επέμβαση για τους μελλοντικούς ασθενείς;

Η σημασία της επέμβασης αυτής είναι μεγάλη. Ανοίγει τον δρόμο για χειρουργικές επεμβάσεις στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, κάτι το οποίο, μέχρι σήμερα, στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, εθεωρείτο αδιανόητο. Αυτό είναι σημαντικό αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της αναπηρίας που μπορούν να προκαλέσουν αυτές οι παθήσεις, ειδικά σε νέους ανθρώπους.

Πώς θα κρίνατε τις Αγγειοχειρουργικές υπηρεσίες που παρέχονται στην Ελλάδα; Ακολουθούν τα διεθνή στάνταρς ή τις έχει επηρεάσει η κρίση;

Το επίπεδο της Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα είναι, γενικά, υψηλό. Ωστόσο, μια οικονομική κρίση είναι λογικό να επηρεάζει όλες τις παραμέτρους της δημόσιας ζωής, άρα και την υγεία. Είναι γνωστή η συσχέτιση του οικονομικού και βιοτικού επιπέδου μιας κοινωνίας με τη νοσηρότητα και τη θνητότητα που καταγράφεται σε αυτή. Ο προβληματισμός μου είναι για τους ικανότατους συναδέλφους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό και δεν τολμούν να γυρίσουν στο αβέβαιο, επαγγελματικά, ελληνικό περιβάλλον. Η χώρα μας, σίγουρα, βγαίνει χαμένη από αυτό.

Ποια είναι τα κυριότερα αγγειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες;

Τόσο οι φλεβικές, όσο και οι αρτηριακές παθήσεις, δεν διαφέρουν σε συχνότητα στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλες δυτικές χώρες. Θα σταθώ, όμως, ιδιαίτερα, στη συχνότητα της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Η κακή συνήθεια του καπνίσματος, που ενώ σε όλες τις δυτικές χώρες υποχωρεί σε εμάς αυξάνεται, η απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή, καθώς και ο καθιστικός τρόπος ζωής, δυστυχώς, θα οδηγήσουν σε αύξηση των αρτηριακών προβλημάτων στα κάτω άκρα, τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας.

Δείτε εδώ τι λένε οι ασθενείς για τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα

Ποια θεωρείτε ως την πιο δύσκολη αγγειακή πάθηση;

Κατ’αρχάς θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν δύσκολες παθήσεις, αλλά δύσκολα περιστατικά, ανεξάρτητα της υποκείμενης συγκεκριμένης πάθησης. Για παράδειγμα, μία δύσκολη περίπτωση περιφερικής αγγειοπάθειας στο κάτω άκρο μπορεί να θεωρηθεί δυσκολότερη περίπτωση, συγκριτικά με μία απλή περίπτωση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Γενικά, η αρτηριακή χειρουργική είναι αρκετά απαιτητική μιας και ασχολείται με κινδύνους που απειλούν την ίδια την ζωή του ασθενούς.

Όσον αφορά τις φλεβικές παθήσεις, η συχνότατη χειρουργική του επιφανειακού φλεβικού συστήματος, για την αντιμετώπιση των φλεβικών κιρσών, θεωρείται απλή. Όταν, όμως, μιλάμε για το εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Η χειρουργική του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος απαιτεί άριστη εκπαίδευση τόσο στην λεπτή, ανοιχτή χειρουργική, όσο και στις πολύπλοκες ενδαγγειακές τεχνικές, αλλά και στη χειρουργική με τη χρήση συσκευών απεικόνισης (αγγειογράφος, διαδερμικός υπέρηχος, ενδαγγειακός υπέρηχος).

Αναμένεται κάτι εντυπωσιακό στο τομέα σας τα προσεχή χρόνια;

Το εντυπωσιακό στην αγγειοχειρουργική, σήμερα, είναι ο ταχύς ρυθμός εξέλιξής της προς την κατεύθυνση των λιγότερο επεμβατικών ενδαγγειακών τεχνικών. Η εμφάνιση νέων, εξελιγμένων θεραπευτικών υλικών μας επιτρέπουν την γρηγορότερη, ασφαλέστερη και λιγότερο επώδυνη θεραπεία παθήσεων, όπως η ανευρυσματική νόσος, η καρωτιδική νόσος, η περιφερική αγγειοπάθεια, αλλά και οι φλεβικές παθήσεις που ανέφερα νωρίτερα. Παρά την αλματώδη εξέλιξη στα ενδαγγειακά υλικά και τις συσκευές απεικόνισης, η λεπτή ανοιχτή χειρουργική είναι, σε αρκετές περιπτώσεις αναντικατάστατη και το μέλλον βρίσκεται στον κατάλληλο συνδυασμό της ανοιχτής με την ενδαγγειακή θεραπεία στον ίδιο χειρουργικό χρόνο.

Πώς μπορούμε να διατηρούμε τα αγγεία μας υγιή;

Σε μία φράση θα έλεγα: “Πίστη στην διατροφή των παππούδων μας (όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ψάρια) με περισσότερη σωματική άσκηση και απομάκρυνση από το κάπνισμα!

Κλείστε εδώ το ραντεβού σας με τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο ΤσεκούραCopyright medicalblog © 2019 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions